Как да помогнем на детето да се справи с емоциите си по време на гневен изблик?

дете тръшкане инат гневен изблик

Когато у нашето мъниче се завихри буря от емоции, дори и най-добронамереният родител може да си изпусне нервите. Но точно тогава детето има най-голяма нужда от нашата помощ, за да успее да се справи с гневния изблик и да контролира всички чувства, които го заливат в момента.
Какво можем да направим, за да му помогнем в такава ситуация? Как да реагираме на истеричния изблик, така че да подкрепим малчугана, а не да влошаваме положението? Вижте някои полезни съвети:

Покажете своето неодобрение към лошото поведение на детето, но го направете с любов

Ако вашето дете е много ядосано и в яда си започва да чупи играчките си например или да ги хвърля по домашния любимец, вие трябва да се противопоставите на неприемливото му или предизвикателно поведение. Погледнете го в очите. Запазете спокойствие. Кажете му, че играчките не са за хвърляне и че това плаши кучето или котката. Детето може да продължи да се инати или ще остане равнодушно, или пък ще отмести засрамено поглед, а може и да ви погледне в очите напук. Независимо от това, обърнете се към него и му кажете: „Виждам колко си разстроен, но няма да ти позволя да нараняваш кучето и да се държиш по този начин.“ Почти сигурно е, че детето няма да иска да срещне погледа ви. Това е защото доброто ви отношение и любовта ще се сблъскат с болезнените чувства, които се е опитвало да скрие. Така можете да му помогнете да извади тези емоции на повърхността.

Поставете граници чрез съчувствие, покажете, че виждате гнева на детето

Още когато започне да се инати или да се държи неприемливо, снижете се до неговото ниво, сложете ръка на рамото му, погледнете го в очите и му кажете: „Сега не можеш да правиш това“. Този жест на снишаване е важен, за да покаже на детето, че сте склонни да общувате като равни. Когато детето изпадне в емоционален срив и започне да се тръшка, поставете необходимите граници, за да са всички в безопасност, като същевременно покажете, че сте видели чувствата му и разбирате, че е гневно. Може да му кажете: „Виждам, че наистина си ядосан, но не бива да удряш“.

Когато детето ви получи гневен изблик, останете с него

Никога не отпращайте дете „да се успокои“ само. Това само го кара да си мисли, че само трябва да се научи да се справя със своите силни, страшни чувства. Прегърнете го, ако можете. Ако това е невъзможно, просто го докоснете и му кажете, че сте до него. Ако знаете каква е причината за емоционалното му избухване, назовете я: „Ядосан си, защото тате не ти позволява да правиш това.“ Дори детето да ви изкрещи да се махнете, отдръпнете се малко от него, но не го оставяйте само с неговите разрушителни емоции. Макар вашата физическа близост да засилва усещането му за безопасност, тя усилва и прилива на объркани чувства, които заливат мъничето, затова може да поиска да се махне от вас, за да спре тези чувства. Когато децата се успокоят, те винаги казват, че в действителност не са искали да ги оставяме сами.

Създайте усещане за сигурност на детето, докато е в емоционален срив

Психолозите казват, че трябва да накарате сълзите да потекат, за да отмият чувствата. Затова категорично не е добра идея да анализирате, порицавате или успокоявате детето, докато е в състояние на истеричен изблик. Опитайте се да не говорите много и дълго по време на емоционалния срив, защото това отмества вниманието му от сърцето към главата му и пресушава сълзите, а всъщност вие трябва да му помогнете да достигне до болезненото място в душата си и разстройващите го чувства да излязат на повърхността. От време на време използвайте вдъхващи сигурност кратки думи като: „При теб съм и ще бъда тук. Няма нищо страшно.“ Казвайте ги с успокояващ глас, за да поддържате връзката между вас.

Запазете спокойствие и сдържайте собствените си чувства

За да можете да посрещнете спокойно силните чувства на детето си и да му помогнете да изпусне напрежението, обърнете внимание на вашите собствени емоции. Когато запазите присъствие на духа, това показва на мъника, че ситуацията не е критична, макар в този момент то да я усеща така. Това ще му помогне да се почувства в безопасност.

Уверете детето, че го обичате, когато емоционалният срив премине

Децата често се нуждаят от вашето уверение, че все още ги обичате и приемате въпреки смущаващите им чувства. Отмине ли бурята, хлапето ви ще бъде свободно от емоциите, които се е налагало толкова здраво да удържа, и ще стане по-приспособимо. Може да заспи или да прекара прекрасна вечер с вас. Освен това ще се чувства по-здраво свързано с вас, защото сте били опора за него, докато истинско торнадо е преминавало през вътрешния му свят.

Говорете с детето за неприемливото му поведение, но чак след като бурята отмине

По време на емоционален срив вашият малчуган е уязвим и това не е моментът за обсъждане на постъпките му. Все пак е важно да не оставате у него усещането, че поведението му е приемливо, но изчакайте подходящия момент да поговорите. Когато детето се успокои му обяснете какво би трябвало да бъде поведението му – ясно и спокойно му обяснете какви са правилата и какви са последиците. Ако например е хвърлило чаша в гнева си, можете да му кажете: „За какво използваме чашите? За да пием от тях, нали, а не да ги хвърляме. Когато си хвърлил чашата, вече няма да можеш да пиеш от нея“. Ако детето е наранило някого емоционално или физически, трябва по-сериозно да се поговори с него за ефекта върху човека, но това пак трябва да се случи, след като хлапето се е успокоило и има желание да се поправи.

Важно е да се върнете и на ситуацията, която е предизвикала гневния изблик и да дадете на детето си и други варианти за реакция, както и да споделите как се чувствате самите вие в тези моменти.

И още нещо важно…

Когато детето има емоционален срив, трябва да му осигурим безопасност и здрава връзка. По време на гневен изблик детето всъщност върши тежката работа да пусне на свобода емоциите си, за да може да се излекува и да продължи напред. За родителите всеки път ще се налага да преминават през това, запазвайки спокойствие. Но то ще ни направи по-близки с детето. Постепенно то ще научи, че невинаги може да получава това, което иска, че правилата не са нещо лошо и че вие го обичате и приемате. 

В статията са използвани материали от книгата „Спокойни родители – щастливи деца“ на клиничния психолог д-р Лора Маркам, предоставена със съдействието на издателство „Изток-Запад

 

Вижте още:

Как да останем спокойни, когато детето се тръшка или изпадне в емоционален срив?

Какво да (не) казваме на детето си, когато се тръшка и има гневен изблик?

10 причини, поради които тръшкането при децата всъщност е полезно

Тръшкане, гневни изблици, инат и непослушание – 4 често срещани проблема и тяхното решение