Митове и истини за съня на новороденото

новородено сън приспиване

Когато станем родители, особено за първи път, започваме да получаваме съвети отвсякъде. Повечето от тях, разбира се, са добронамерени, но доста често са и непоискани. Роднини, приятели, близки – всички започват да ни обясняват кое как се прави, защото са го изпитали на свой гръб и знаят, че точно тази тактика е проработила при тях. В това няма нищо лошо. Само че, най-важното нещо, което трябва да знаем, когато ни се роди бебе, е: това, което е проработило при едно семейство с новородено, може въобще да не се получи при друго. Също така, да не забравяме, че хората понякога са склонни да „предават нататък“ съвети, които не са съвсем правилни и проверени. За бебетата се носят доста митове и трябва да можем да отсеем кое е истина и кое не.

Сънят на новороденото и всички въпроси, свързани с него, са едни от най-важните неща, за които родителите трябва да са наясно и добре информирани, просто защото техният сън зависи от времето за спане на мъничето. Кой са най-често срещаните митове за съня, заспиването и събуждането при новородените бебета? И как стоят нещата със спането при мъничетата в действителност?

Мит 1: Новородените бебета се нуждаят от пълна тишина, когато спят.

В действителност: Това не е вярно. Докато бебето е било в утробата, то е било изложено на шум общо-взето 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Новородените са свикнали да чуват шумове и елиминирането им всъщност може да направи заспиването по-трудно. Разбира се, това не означава до главата на мъничето да се пусне силна рок музика, но малко „бял“ шум е напълно приемлив.

Мит 2: Можете да контролирате кога и колко да спи вашето новородено.

В действителност: Колко щеше да е хубаво това да е вярно. Но уви, току-що родените бебета следват свой собствен график на сън и събуждане и от нас, родителите, зависи дали ще следваме техния ритъм, а не обратното – те да следват нашия. В първите няколко месеца от живота си бебетата заспиват, когато са готови да го направят, и се събуждат, когато са гладни, имат нужда от смяна на пелената или са разстроени.

Мит 3: Никога не трябва да будите спящо бебе.

В действителност: Със сигурност повечето от нас са чували този съвет. Но когато се грижим за новородено бебе, понякога се налага да го събудим, за да го нахраним, да му сменим пелената или просто, за да го оставим в креватчето. Дори някои специалисти смятат, че събуждането на бебето, за да бъде преместено в креватчето или в кошарката му за сън, може да му помогне да се научи да заспива само.

Мит 4: Ако държите новороденото будно през деня, то ще спи по-дълго през нощта.

В действителност: Всеки, на когото се е налагало да приспива преуморено или превъзбудено бебе, знае добре, че това е само мит. Нека отново си припомним, че току-що родените мъници все още нямат режим на спане. Новороденото спи, когато е уморено, а когато се умори, се нуждае от сън. Да задържим бебето будно от една страна е изключително трудно, а от друга – единственият резултат ще бъде, че ще го разсърдим и разстроим.

Мит 5: До 6-месечна възраст повечето бебета започват да спят през цялата нощ.

В действителност: Това е един от онези митове, които могат много да навредят на родителите. Защото когато чуем това, а нашето 6-месечно бебе все още се буди по няколко пъти на нощ, може да започнем да се съмняваме, че не се справяме добре или че правим нещо погрешно. Може за някои пеленачета да е вярно, че могат да спят през цялата нощ още преди да станат на 6 месеца, но съвсем друг въпрос е дали наистина го правят. Статистиката показва, че на тази крехка възраст около 50% от бебетата се събуждат поне веднъж през нощта.

Мит 6: Бебето ще спи по-добре и по-дълго, ако в стаята е много топло и е добре завито.

В действителност: Прекаленото затопляне на стаята на новороденото и навличането му не само няма да помогнат за по-добрия му сън, но и ще му навредят. Повече за температурата в стаята на бебето и подходящите градуси можете на прочетете ТУК. Изнежването на бебето и прекаленото му навличане е погрешно, особено по време на сън. Понякога плачът и безпокойството у малкия човек се дължи именно на това, че не се чувства комфортно и му е топло.

В статията са използвани материали от сайта Мoms.com

Вижте още:

Норми в дневния сън при бебета от 0 до 12 месеца (ТАБЛИЦА)

Приспиване на бебето – какво пише в книгите и каква е реалността

Температурата в стаята на бебето – важни съвети към майките

Сънуват ли бебетата?