Децата и страхът от родителите

Осъзнавате ли, че от това, как се чувствате вие, зависи как се чувстват децата ви и как ще се чувстват, когато пораснат? Замисляли ли сте се, че всяка ваша дума остава в тяхното съзнание и подсъзнание, в тяхната душа и определя начина им на мислене?

Много деца се страхуват от родителите си. Някои се страхуват от по-големите си братя или сестри, по-рядко от роднини, съседи и много често от учители. Общото на тези страхове е, че децата се чувстват застрашени от по-голям и по-силен от тях човек.


В основата на тези страхове все пак е страхът, който родителите са създали от детето чрез авторитарно отношение и агресия. На подсъзнателно ниво тези деца развиват страх от всички възрастни хора, стават затворени и неуверени, развиват силно чувство за вина. Страхът от родителите е главната причина за детските неврози.

Родителите, които предизвикват страх у децата си, губят тяхната любов

Много е важно да не допуснем децата ни да развият страх от нас, родителите. Ако това вече е факт, е нужно възможно най-бързо да осъзнаем къде грешим. По-големите братя и сестри обикновено проявяват агресия към по-малките само, ако виждат, че и родителите им постъпват така.

Отношенията между децата в семейството също в най-голяма степен се определят от отношението на родителите към всяко от тях. Сравненията и предпочитанията към някое от тях са много нараняващи за децата и могат да ги настроят едно срещу друго. Децата, които се чувстват пренебрегнати, развиват болезнена ревност. Когато пораснат, това деструктивно чувство ще продължава да им пречи. Детската ревност се лекува много лесно – с внимание и любов.

Често срещаните страхове от тъмното, от животни, от високо се засилват или намаляват в зависимост от атмосферата в семейството и училището, от вътрешна увереност на детето. Фобиите са сигнал, че за детето светът е като цяло плашещ , че то се чувства слабо и незащитено. Когато децата се чувстват щастливи, обичани и защитени от родителите, фобиите и кошмарите отшумяват и изчезват.

Забавленията, приятелите, спортът помагат на детето да се освободи от страховете си, затова не бива да бъдат пренебрегнати.

Страхът от неуспех

В анкета, която проведох, някои деца споделят, че ги е страх от ниски оценки, от учебен предмет или от някой учител. Страховете, свързани с училище, със сигурност са провокирани от прекалено строги родителски реакции. Някои родители толкова драматично приемат по-ниските оценки, че несъзнателно невротизират децата си на тази тема. Това отношение демотивира децата и ученето се превръща в неприятно задължение и психическо натоварване за тях. Страхът от ниски оценки в бъдеще ще се трансформира в страх от неуспех, който е основната пречка по пътя към успеха.

Когато дълго време оставим децата си да се страхуват, без да им помогнем, те развиват навика да се страхуват постоянно. Организмът им променя биохимичния си състав, отделяйки непрекъснато хормони, свързани с усещането на страх. Дори да отпадне първопричината, детето ще намери нещо друго, за което да се страхува. Така страхът от ниски оценки или строг учител ще премине в страх от провал изобщо, в страх от изява пред публика, в страх от поемане на каквито и да било рискове и т.н.

Из книгата „Всичко започва от детството“ на Стела Даскалова,
предоставена с любезното съдействие на издателство Ciela

Вижте още:

11 признака, че детето ви е щастливо

Възпитание с шамари? Не, благодаря!

9 пропуска във възпитанието, които повлияват физическото и духовно здраве

10 фрази, които превръщат децата в комплексирани възрастни