6 въпроса, които е добре да задаваме на детето си всеки ден

разговор дете родител

В забързаното си ежедневие родителите са толкова загрижени в това да заведат детето навреме на градина или училище, да го вземат за поредния урок по танци или английски, да приготвят вечерята, да проверят дали си е написало домашните. И сякаш не остава време за един истински и пълноценен разговор – в който да си кажем кой какво е правил днес, как се чувства, случило ли се е нещо вълнуващо. А за децата тази форма на общуване е толкова важна и необходима, тя е начинът да създадат здрава и трайна връзка със своето семейство. Помислете си кога за последен път сте разговаряли с детето си и не забравяйте по-честичко да задавате някой от тези 6 важни въпроса:


1. Как мина денят ти?

Ако сте по цял ден на работа, а детето ви е на детска градина или училище, е много важно да споделяте какво се е случило на всеки от вас през изминалия ден. Покажете, че това, което е правило детето, ви вълнува и интересува. Важно е то да не се чувства на разпит и да споделя с удоволствие, а това става като демонстрирате интерес и загриженост, без да търсите повод да критикувате. Ако детето ви е получило слаба оценка, накарайте детето да споделя, за да видите къде е проблемът и да го отстраните заедно.

 

2. Как се чувстваш?

Децата са изтъкани от чувства и емоции, точно както нас – възрастните. Не пренебрегвайте тяхната емоционалност и винаги питайте детето как е – дали нещо не го тревожи, какво го вълнува. Някои родители смятат, че „привилегията” да говорят за чувства се пада само на възрастните и ако се съобразяват твърде много с детските емоции, това ще доведе до разглезване. Истината обаче е, че ако вашият син или дъщеря усещат, че могат да ви имат доверие, ще са много по-склонни да споделят и това умение ще се запази и в зряла възраст.

 

3. Искаш ли да поиграем заедно?

Едно дете е по-склонно да каже „хайде да играем”, отколкото „хайде да прекараме известно време заедно”. Чрез играта малчуганите изразяват дълбоки чувства, пресъздават преживяното, развиват своите умения за общуване. Не чакайте детето да ви се моли да поиграете на топка, да покарате колело или да подреждате пъзел. Вместо това, го попитайте дали няма желание да се позабавлявате заедно чрез игри.

 

4. Имаш ли нужда от помощта ми?

Вместо да се впускате да правите разни неща вместо детето си, попитайте го дали няма нужда от помощта ви. Ако например пише домашните си и се затруднява, попитайте го дали може да помогнете, но не пишете домашните вместо него. Нека то вижда във ваше лице помощник, а не заместник. Ако сте заети с работа, оставете я за малко и обърнете внимание на това, което детето прави. Нека то знае, че може да намери подкрепа във ваше лице и в същото време, че вярвате в способността му да се справи само.

 

5. Какво правят приятелите ти?

Интересувайте се от това ,което вълнува детето ви, в това число и от неговите приятели. От една страна по този начин то ще вижда, че цените хората, на които то държи. От друга – ще можете да научавате, ако се случва нещо нередно или вашият син или дъщеря се е включило в не до там подходяща компания. Ако детето ви е поканило приятели на гости, постарайте се да бъдете учтиви и да накарате хлапето ви да се чувства комфортно във ваше присъствие.

 

6. Какво мислиш за….?

Дори и да не ви е чак толкова важно мнението на вашето дете по някой въпрос, питайте го какво мисли – например „Какво мислиш за този филм”, „Какво е мнението ти за постъпката на…”, „Харесва ли ти тази идея?” и т.н. Важно е да започнете да искате мнението на детето още от съвсем ранна възраст, в момента, в който то е в състояние да комуникира и говорните му умения позволяват това. Наглед незначителни въпроси като „Харесва ли ти тази блуза”, „Какво предпочиташ – сок от ябълка или сок от портокал”, всъщност развиват у него важни умения като способност за взимане на решения, самостоятелност и увереност.

 

Вижте още:

20 важни неща, на които да научим детето си

10 съвета към родителите на момчета

„Моля” и „Благодаря” – как да научим детето на учтиво общуване

5 силни спомена, които децата винаги ще пазят за родителите си