Ето какво се случва с тялото ни след консумация на 2 безалкохолни дневно

безалкохолно дете здраве

Better Writer Ad

Колкото повече сладки безалкохолни напитки пиете, толкова по-висок е рискът от развитие на диабет – това са резултатите от публикувано наскоро изследване на учени от Каролинския институт в Стокхолм.

Учените анализирали данни за консумацията на сладки газирани напитки в извадка от 2847 възрастни шведи и са ги сравнили с данните за заболеваемостта от диабет. Проучването показа, че сред тези, които пият повече от две чаши по 200 мл сладки напитки дневно, рискът от развитие на диабет тип 2 е по-висок с 2,4 пъти в сравнение с тези, които изобщо не пият сладки напитки.

Консумацията на 5 порции (т.е. един литър) Кока-Кола например, и други сладки безалкохолни напитки на ден увеличава риска от диабет 10,5 пъти. 

Подобна връзка е установена и с особена форма на диабет – латентен автоимунен диабет при възрастни или LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Това заболяване често се нарича „диабет тип 1,5“, т. к. съчетава в себе си признаци на диабет тип 1 и 2. Смята се, че около 10% от случаите на заболеваемост от диабет сред по-възрастните се отнасят именно към този междинен тип. Шведското изследване за първи път показва как заболяването диабет може да бъде свързано със сладките напитки.

За тези, които избират „лайт“ версия на напитките, резултатите от изследванията на шведските учени също не са утешителни– консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи изкуствени подсладители (обикновено се използва аспартам), води до същите резултати, както и потреблението на безалкохолни напитки със захар.

Учените предполагат, че всички видове сладки безалкохолни напитки влияят негативно на чувствителността на организма към инсулин и допринасят за затлъстяване, което от своя страна повишава риска от диабет.

Захарта от обикновените газирани напитки води до пикови емисии на инсулин и повишава нивото на възпаление в организма.

„Лайт“ (light) версиите на напитките могат да причинят инсулинова резистентност (състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си към инсулина) поради негативното влияние на синтетичните подсладители върху чревната микрофлора. Освен това, сладките напитки с некалорийни подсладители могат да допринесат за повишаване на апетита и да провокират преяждане.

Това далеч не е първото изследване, предупреждаващо за отрицателното влияние на сладките безалкохолни напитки върху здравето.

Така например, публикувана през 2013 г. статия показва силна връзка на потреблението на безалкохолни напитки с разпространението на затлъстяването, диабета и метаболитните заболявания в 75 страни по света.

 

Имайте предвид:

  • Резултатите са въз основа на наблюдения върху храненето за период от една година. Или – не отразяват по-дългосрочни модели от живота на човека.
  • Проучването не може да докаже категорично, че подсладените напитки са пряка причина за диабет. Много вероятно е високата консумация на подсладени напитки да е част от една по-широка картина на нездравословен начин на живот (неправилно хранене, обездвиженост, пушене, висок прием на алкохол).
  • Не са отчетени начинът на живот и разликите в околната среда за различните региони по света.
  • Експерти от университета в Кеймбридж също смятат, че един от симптомите, отличителен белег на диабета, е повишената жажда. Така че, може първи да е този симптом и след това той да е последван от повишена консумация на подсладени напитки.

 

Изводите от всички тези изследвания:

  • Високият прием на безалкохолни сладки напитки, неправилното хранене, ниската активност увеличават риска от диабет.
  • Без значение дали е газирана или не, най-важното е напитката да е без захар, аспартам и други изкуствени подсладители. Особено важен е този извод за родителите. Децата лесно „се закачат“ за сладките напитки и колкото по-дълго време ги консумират, толкова по-висок е рискът от развитие на хронични заболявания в зряла възраст.
  • За да намалите риска от диабет (както и сърдечно-съдови заболявания, инсулт и някои видове рак), хранете се здравословно, бъдете физически активни редовно, опитайте да спрете тютюнопушенето и ограничете консумацията на алкохол.

Материалът е подготвен от Фондация „Храна за размисъл“

Източници:
nhs.uk, theguardian.com, eje-online.org
http://www.eje-online.org/content/175/6/605.full#T3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3828681/

Вижте още:

10 полезни заместители на бялата захар

Какво се случва с тялото на децата, ако не консумират захар за 9 дни

7 храни, които сриват детския имунитет

Четири храни, които подобряват умствените способности на децата