Как да се справим със злоядото дете?

Какво означава „злоядо дете“? Съществува ли въобще такова понятие, след като някои специалисти смятат, че капризите на хлапетата към храната се дължат просто на неправилен подход на родителите? И кое дете е злоядо – това което не опитва нови храни, това, което не се храни 3 пъти на ден с 2 междинни закуски, това, което яде разнообразни храни, но в количество, колкото за малко птиче или това, което яде само 3-4 храни, но пък си похапва достатъчно от тях? 

Според много експерти – детски психолози, хранителни терапевти, диетолози – всеки отказ от храна при децата е поведение, което си има причина. Във възрастта между 2 и 5 години например е напълно нормално малчуганите да се мръщят на формата, цвета и текстурата на храната. Не е учудващо и внезапно да решат, че мразят всякаква храна, включително и любимите си до вчера неща за ядене. Много често се среща и явлението децата да искат да им се поднасят едни и същи ястия сутрин, обед и вечер.


Защо малките деца проявяват капризи към храната?

Страх от нови неща

Една от причините за промяната в поведението на хлапетата спрямо храната е страхът от нови неща. Децата също имат този страх, той се задейства, когато им е предложена нова за тях храна и отказват, защото не знаят дали е безопасна. Този страх постепенно отминава до към 4 или 5-годишна възраст, но при някои хлапета си остава и когато пораснат.

Желание за самостоятелност

Причина за капризите към храната и за явлението „злоядо дете“ може да бъде и желанието на порастващото мъниче да се заяви като независимо и самостоятелно. В периода между 1 и 3 години детето преминава през много важен етап в развитието си, когато започва да разграничава себе си от другите (особено от родителите), да се отстоява и да възприема и изпитва границите, които са му наложени.

Насилствено хранене

Насилственото хранене е сред най-големите врагове на апетита. Изследванията показват, че ако детето е насилвано да яде неща, които не обича, или родителите настояват то да се храни повече, отколкото му се иска, това може да доведе до проблеми в по-късна възраст. Децата, на които не им е позволявано да вземат решения за храненето – например дали са сити – са в по-голям риск от развиване на хранителни разстройства или затлъстяване, когато пораснат.

Асоцииране на храната с негативна случка

Понякога децата отказват определена храна, защото я свързват с минала случка, в която са се чувствали зле. Например, ако родителят е поднасял на мъничето определен продукт, докато е било болно, то всеки път, когато види тази храна, детето ще си припомня неприятното усещане и ще отказва да я яде.

Разсейване

Разсейването и постоянното въртене по време на хранене също са причина за промяна на хранителните навици, която не е за подценяване. Особено във възрастта от 2 до 5 години вниманието на малкото дете може да бъде много лесно привлечено от нещо много по-атрактивно за него, отколкото е храната в момента.

Полезни съвети как да се справим със злоядото дете

1. Предлагайте на хлапето си разнообразни хранителни продукти на всяко хранене.

2. Не се отказвайте и проявете търпение – може да се наложи да сервирате една и съща нова храна много пъти преди детето ви да стане готово да я опита.

3. Сервирайте по-малки порции, като за деца. Количеството на храната в чинията на детето ви трябва да бъде приблизително наполовина на това във вашата чиния.

4. Не давайте на детето си прекалено много възможности. Според експертите в областта на диетологията и храненето, ако кажете „Време е за вечеря. Какво искаш за хапване?“ детето най-вероятно ще избере нещо познато. Но ако кажете „Вечерята е сервирана“, детето ще трябва да избира от храната, която вие му предлагате.

5. Не насилвайте, не увещавайте, не порицавайте, не заплашвайте и не се карайте на детето, когато няма желание да яде определени храни. Не насаждайте у хлапето чувство за вина за липсата му на апетит или за това, че не харесва някои хранителни продукти.

6. Не се стойте като залепени до детето, докато се храни, за да му броите залъците, не се опитвайте да го убеждавате, дори и с добро, не го подкупвайте, за да си изяде храната. Това най-вероятно ще доведе до още по-голям инат от негова страна.

7. Не предлагайте вода или други течности на злоядия малчуган непосредствено преди хранене. Те ще запълнят коремчето, детето ще изпитва усещане за ситост и за храната няма да остане място.

8. Всякакви видове сладкиши, бисквити, бонбони и други захарни изделия преди сядане на масата са напълно неподходящи, особено пък за капризното дете, което ще се засити с тях.

9. Поощрявайте хлапето да се храни с други деца, но никога не го сравнявайте с тях.

10. Когато въвеждате нещо ново в менюто, просто го поставете на масата, заедно с другата храна, без да отдавате голямо значение на това.

11. Не слагайте на масата само неща, които представляват нови вкусове за детето, защото така то няма да хапне нищо. Вместо това, задължително включвайте поне едно познато нещо, което харесва.

12. Въвеждайте новите храни постепенно и по малко. Когато детето ви поиска да опита от някоя нова храна, дайте му малко количество и го оставете да поиска още. Ако иска да опита новата храна с ръце – разрешете му.

13. Давайте на хлапето да опитва новите храни, за предпочитане – когато е гладно.

14. Често децата са по-отворени към новите храни, когато са навън и не се хранят вкъщи. Много често вкусовете на малчуганите към храната се обогатяват, когато тръгнат на детска градина.

15. Потърсете начин да повишите хранителната стойност на храните, които харесва детето ви. Например добавете шунка към сандвича с кашкавал или сирене към соса за спагети.

16. Ако детето ви твърди, че от определена храна му се повдига, спрете да му я предлагате. Може просто да не харесва цвета й или да му напомня нещо неприятно или момент, в който самото то не се чувствало добре. Може да опитате пак, когато порасне малко.

17. Когато е възможно, включвайте детето в приготвянето на храната – пазаруване, готвене, сервиране. Това ще даде на детето усещане за контрол върху режима на му на хранене. Също така, има вероятност хлапето да хапне нещо, което самото то е избрало или приготвило.

18. Ако се опитвате да направите храната интересна за детето като му правите сандвич с очички или подреждате плодовете и зеленчуците във формата на цвете, рискувате да стимулирате допълнително капризите му към храната. Тези трикове са подходящи за ранната възраст от 1 до 2 години, но след това хлапетата са вече големи за тях.

19. Опитайте се да задържите мъничето на масата като го откъснете от всякакво разсейване. Нека на масата или в близост до нея да няма играчки или мобилни устройства, изключете телевизора, докато се храните, изведете домашните любимци в другата стая.

20. Не коментирайте с други хора пред детето, че то е злоядо, дори и да са близки или приятели на семейството. Така само ще го засрамите.

21. Бъдете пример за подражание и се хранете с нещата, които искате и детето ви да яде. Нека цялото ви семейство сяда заедно на масата, колкото е възможно по-често.

И един последен съвет, но не и по значение:

Бъдете търпеливи и не се притеснявайте прекалено. Малкото дете има вроден усет за това от колко храна се нуждае тялото му, за да расте и да бъде здраво. То само може да реши какво ще яде. А това, че самичко прави избор с какво да се храни (макар и да са само няколко неща), е много важно за развиването на умението му да бъде самостоятелно.

 

Публикацията е базирана на материали от BabyCenter

Над пуликацията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Вижте още:

10 хитрини за здравословно хранене на капризни деца

26 идеи как да накараме детето да заобича полезната храна

„Това не го обичам“ – как да се справим с капризите при хранене

Важни препоръки за хранене на деца от 2 до 6 години