Пубертетът при момчетата – кога настъпва и какви са признаците

пубертет момчета признаци кога настъпва
Кога настъпва пубертетът при момчетата, какви са неговите симптоми, през какви етапи преминават децата от мъжки пол и какво изобщо ни очаква през този период?
Ако си задавате всички тези въпроси, то вероятно сте родител на момче, което навлиза в пубертета или вече се намира в този ключов за развитието период. Ето какво е типично за него и какво е добре да знаете:

Какво е пубертет?

Пубертетът е периодът, при който тялото на вашето дете започва да се развива и променя, докато то преминава в зряла възраст. Това е времето в живота, когато то преминава през физически промени, за да достигне полова зрялост и да бъде способно да се възпроизвежда. Етапите на пубертета следват определен път с прогресия на физическите промени. Емоционалните промени в пубертета може да не напредват със същото темпо като физическите, но и те са факт. Както физическите, така и емоционалните промени през пубертета започват и завършват на различна възраст и са индивидуални за всяко дете.

Какви хормонални промени се случват през пубертета?

Пубертетът започва, когато част от мозъка на вашето дете, наречена хипоталамус, започне да произвежда хормон, наречен гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH). Хипоталамусът изпраща GnRH към друга част от мозъка, наречена хипофизна жлеза . GnRH стимулира хипофизната жлеза да отделя още два хормона – лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH). Тези хормони пътуват до половите органи (яйчници при момичетата и тестиси при момчетата), като ги карат да започнат да освобождават полови хормони (съответно – естроген и тестостерон). Тези  хормони предизвикват началото на издайническите признаци на пубертета.

Кога започва пубертетът при момчетата?

Момчетата навлизат в пубертета между 9 и 14-годишна възраст. В сравнение с момичетата, това е с около  две години по-късно. Точната възраст, в която момчетата навлизат в пубертета е индивидуална и зависи от много фактори, сред които генетични, начин на хранене, здравословно състояние и т.н.

Съществуват състояния като „преждевременен пубертет“ и „забавен пубертет“. Ако синът ви започне да показва признаци на пубертет преди 9-годишна възраст, е добре да се консултирате с педиатър и да обсъдите тези ранни промени. Същото важи и ако до 15-годишна възраст пубертетът не е настъпил, когато говорим за „забавен пубертет“.

Какви са етапите на пубертета при момчетата?

Инструмент, наречен „Етапи на Танер“, очертава етапите на пубертета при момчетата и това кога е вероятно да настъпят. Има отделни етапи за пениса/тестисите и пубисното окосмяване. Тези етапи са ориентировъчни и могат да послужат като насочващи относно промените, които можете да очаквате да видите в сина си.

Според тази класификация, има пет етапа на пубертета при момчетата.

Етап 1 на пубертета

Първият етап се нарича „предпубертетен“. Това е периодът, през който при момчетата все още не са настъпили никакви видими физически промени.

Етап 2 на пубертета

Започват физическите промени. Този етап обхваща периода между 9 и 14 години, когато момчетата обикновено започват да изпитват:

 • Генитално развитие (растеж на техните тестиси и скротум).
 • Растеж на рядко окосмяване около пениса и под мишниците им.
 • Растеж на височината (обикновено около 5-6 см на година)

Етап 3 на пубертета

През този етап физическите промени се ускоряват. На възраст между 10 и 16 години момчетата изпитват:

 • Продължаващ растеж на пениса и тестисите им, като са възможни и т. нар. „мокри сънища“. Мокрите сънища са свързани с еякулация през нощта, докато спят;
 • Потъмняване и увеличаване окосмяването в областта на гениталиите;
 • Продължаващ растеж на височината (около 6-7 см на година);
 • Повече изпотяване, което може да доведе до телесна миризма;
 • Мутация на гласа;
 • Повишена мускулна маса.

Известно развитие на гърдите или гинекомастия се среща при около 50% от всички момчета в тийнейджърска възраст, но обикновено изчезва до края на пубертета. Най-често се среща на възраст между 11 и 15 години. Ако това стане физически или социален проблем, трябва да се консултирате със специалист.

Етап 4 на пубертета

В този етап пубертетът достига пълната си форма. На възраст между 11 и 16 години момчетата изпитват:

 • Увеличаване на пениса и потъмняване на кожата на скротума и тестисите. Ще започнат да се развиват червени хребети по тестисите им, наречени гънки.
 • Повишено на окосмяване по тялото, което достига нивата на това при възрастните. Пубисното окосмяване е съществено.
 • Пиков скок на растеж, който е около 10 см на година.
 • Развитие на акне (не е задължително явление).
 • Продължаващо мутиране на гласа.

Етап 5 на пубертета

Това е последната фаза от пубертета при момчетата и бележи неговото приключване. Момчетата завършват своя растеж и физическо развитие. Много от тях може да не развият лицево окосмяване до тази стъпка. Пубисното окосмяване може да се простира до бедрата, а някои момчета може да имат силно окосмяване по корема и около пъпа. Повечето момчета завършват растежа си до 17-годишна възраст, но някои може да продължат да растат до ранните си 20 години.

През какви емоции преминават момчетата по време на пубертета?

Когато синът ви навлезе в пубертета, може да видите признаци на сериозни емоционални промени. Повишеният тестостерон, съчетан със социалния натиск, може да причини мрачно настроение, емоционални изблици и семейни раздори. Синът ви може изведнъж да се отдръпне емоционално, да спре да говори с вас, да не прави вече нещата, които преди е харесвал, да се изолира от света и да влоши успеха си в училище.

Много често родителите изпитват силно безпокойство и дори разочарование от тези промени, но помнете, че те са напълно нормални за този етап от развитието на децата и е важно как ще подходите към своето порастващо момче. Слушайте активно и комуникирайте, когато синът ви иска вашето мнение или когато просто има нужда да бъде чут. Продължавайте да му казвате, че го обичате и сте до него. Намесвайте се винаги, когато има проблеми с безопасността или морала, като поставяте нужните граници и изисквания, свързани с правилата в семейството.

Ако забележите наистина сериозни емоционални проблеми — признаци на тревожност, депресия или екстремни промени в настроението — няма нищо лошо да се консултирате със специалист, а и това може да е от полза за самото дете, което да има нужда да поговори с някой извън семейството.

Бушуващите хормони могат да се превърнат в причина изведнъж да виждате „съвсем различно“ дете в лицето на своя син. Но помнете, че той е същият човек, който просто пораства и има нужда от вашата подкрепа. 

Ами ако пубертетът настъпи прекалено рано или прекалено късно?

Пубертетът не е влак с разписание и не се движи по точен график, но все пак съществуват ориентири в рамките на няколко години. Има случаи, в които промените при момчетата настъпват много рано, което се нарича „преждевременен пубертет“. При други може липсват промени до по-късно, което често се нарича „забавен пубертет“.

Ранен (преждевременен) пубертет

Това е състояние, при което едно момче показва признаци на пубертет преди 9-годишна възраст. Важно е да се консултирате със специалист, за да се уверите, че наистина става дума за подобно нещо, тъй като то може да се дължи на проблем с хипофизната жлеза или неврологичен проблем.

Възможните причини за ранен пубертет включват:
 • Хипофизната жлеза „активира“ хормоните твърде рано.
 • Хипотиреоидизъм (понижена активност на щитовидната жлеза).
 • Тумор на надбъбречната жлеза.

Ако проблемът е хормонален, ендокринологът може да предпише блокери на пубертета, за да спре процеса, докато настъпи подходящият момент. Блокерите на пубертета са лекарства, които пречат на тялото на вашето дете да произвежда полови хормони, които причиняват физическите промени на пубертета. 

Забавен (късен) пубертет

Ако вашият син не е проявил физически признаци на пубертет до 14-годишна възраст, може да става дума за забавен пубертет в следствие на ендокринни проблеми. За да сте сигурни, че всичко е наред, не се колебайте да се консултирате със специалист.