Как да намалим захарта в менюто на нашето дете и защо е важно това?

Много голям процент от децата обожават сладкото – това е безспорен факт. А в повечето случаи това „сладко“ е свързано с приема на захар в много по-големи количества, отколкото е препоръчително. Как влияе захарта на здравето на нашите малчугани? Защо е добре да присъства по-ограничено в хранителния режим детето? И можем ли ние като родители да направим нещо, за да намалим консумацията на захар от нашите деца?

Статистиките показват, че средно около половината от въглехидратния прием при малчуганите от предучилищна възраст е по-скоро от захар. Две трети от захарите са под формата на немлечни външни захари, тоест най-вече от сладкиши или захари, добавени при преработването на храната, отколкото от мляко или естествени храни, като плодове, зеленчуци, ядки, семена и зърнени храни. Изчислено е, че почти 20% от общия калориен прием на децата е под формата на добавени захари – почти двойно повече от препоръчваното количество от 10%.


Според водещи специалисти по хранене и диететика максималният дневен прием на захар от едно дете на възраст от 1 до 3 години трябва да бъде около 30 грама, а за дете на възраст от 4 до 6 години – 40 грама. Същевременно приблизително три четвърти от приема на захар при децата идва от преработени храни и напитки, а не от захарта, добавена към храните вкъщи.

Как се отразява консумацията на захар върху здравето на децата?

Захарта и теглото

Ако храните, богати на естествени скорбелни сложни въглехидрати и вътрешни захари, намиращи се в самата структура на продуктите (така е например в плодовете) се свързва с добро здраве и естествено поддържане на теглото, то хранителните продукти, богати на немлечни външни захари, означават път към затлъстяване. Когато децата не са гладни, най-често ядат шоколади, бонбони, сладки десерти, торти и бисквити. Тези храни обикновено са много богати на мазнини и бедни на фибри, но пък са приятни на вкус и хлапетата лесно прекаляват с тях. Ако консумацията на тези храни бъде само намалена, без да бъде напълно изключена, едно дете с тегло над нормалното може да отслабне с течение на времето.

Захарта и здравето на устната кухина

Консумацията на храни и напитки, съдържащи немлечни външни захари в големи количества и редовната им употреба, е свързана с увеличен риск от кариес, болести на венците и в случаите, в които се пият подсладени напитки – с ерозия на зъбния емайл.

Захарта и диабета

Храни, богати на захар могат да бъде фактор, който повишава инсулиновата резистентност – състояние, при което инсулинът (хормонът, който превръща захарите в енергия, а има и някои други функции), се произвежда в тялото в постоянно увеличаващо се количество, за да се справи със захарите в кръвта. Докато идва един момент, когато действието му отслабва или реакцията му е притъпена до такава степен, че с течение на времето е необходим все повече и повече инсулин, за да бъде изчистена кръвта от захари. В крайна сметка всичко това може да доведе до диабет.

Захарта и дефицитът на други хранителни вещества

Храна, която е богата на захари обикновено е бедна на други хранителни вещества. Ако се прекалява с нея, тя може да доведе до недохранване на детето, тоест до някакъв недостиг – например на протеини, витамини, минерали, незаменими мастни киселини. И това се случва дори и когато детето на външен вид въобще не изглежда недохранено, дори може да е с тегло над нормалното.

Как да намалим захарта в менюто на нашето дете?

Винаги четете етикетите

Захар се съдържа в много преработени храни – дори в готовите салати. Повечето видове хляб също съдържат захари. Затова ще бъде много добре да си създадете навика да четете етикетите и таблицата със съдържанието на хранителни вещества и да проверявате колко захар има в една порция. Четете непременно и какви са съставките. Глюкоза, декстроза, глюкозен сироп, лактоза, малтоза, меласа са „другите имена“ на захарта. Не забравяйте, че колкото по-напред в списъка се намира съответната съставка, толкова по-голямо е количеството й в продукта.

Избягвайте да давате на вашето дете прекалено много плодови сокове

Внимавайте не само с безалкохолните напитки, които очевидно съдържат захар, но и с плодовите фрешове. Захарта в сока не се смята за „вътрешна“, както е в целия плод, тя въздейства зле на зъбите, а и е богата на калории. Вместо това нека детето свикне да пие вода, когато е жадно, или силно разреден фреш.

Давайте на детето храни с малко захари още в периода на захранването

Добре е родителите да започнат да обръщат внимание на приемането на храни, съдържащи захари, от тяхното мъниче още от бебешка възраст. Малките деца се нуждаят от повече мазнини, отколкото възрастните, но не се нуждаят от много захар. Давайте на бебето естествено сладки продукти, каквито са пресните плодове, в краен случай може и сушени.

Предпочитайте домашните десерти пред купените

Домашно приготвените торти и тестени продукти със сигурност съдържат по-малко захар от тези, които се продават в търговската мрежа. Започнете да добавяте пюре от сини сливи или от други подходящи плодове в десертите, които приготвяте за вашите деца, вместо големи количества захар. Оставете сушените плодове да къкрят в малко вода, докато омекнат, охладете ги и ги разбийте в блендер, а после заменете захарта в рецептата с тях.

Избирайте варианти на хранителните продукти с по-малко захар

Ако някои от любимите храни, които вашето семейство купува, има вариант с по-малко захар, изберете него. Така може да намалите с много грамове захарта, която вие и децата консумирате на ден. Опитайте се и като цяло да купувате по-малко готови продукти, богати на захар.

Не използвайте забрани, за да ограничите сладкишите на вашето дете

Опитите да забраните не особено полезните видове храни рядко вършат работа. Така има риск да направите от захарните изделия „забранен плод“, който е в буквален смисъл „най-сладък“. По-добре давайте точно определени джобни пари за сладкиши на вашето хлапе и се придържайте към това. Друг вариант е да определите време, когато детето може да получи малък сладкиш и контролирайте, доколкото е възможно количеството.

Намалявайте захарта в менюто на детето постепенно

Това е много по-вероятно да свърши работа. Децата, които са свикнали на храна с малко захар, не намират сладките храни като бонбони или силно подсладени напитки за твърде привлекателни. Обикновено са необходими поне 2 месеца, за да се постигне промяна.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е базирана на материали от книгата „Хранене на бебета и малки деца“ на Джудит Уилс от издателство „Вдъхновения“