Как да предпазим себе си и детето си в летните жеги?

лятна жега

 Малките деца, възрастните и хората със здравословни проблеми са най-застрашени от проблеми в горещите летни дни. Ето какво е добре да знаем, когато искаме да предпазим себе си и децата си:
  1. Пийте голямо количество течности

Топлинен удар получава, когато свърши водата в тялото ни. Мъничките деца имат по-малък обем, от който да черпят вода, затова те по-бързо прегряват в сравнение с възрастните, алармира в ефира на НОВА ТВ кардиологът Сотир Марчев. Ето защо е важно да се консумира голямо количество вода и течности. Добре е да избягваме газирани напитки и сокове с консерванти и да заложим на чиста вода и прясно изцедени сокове.

  1. Не пийте водата от бутилката, която е стояла в колата

Ако имате шише с вода в колата, което е престояло в нея няколко часа, докато автомобилът е бил паркиран и навън е било 35 градуса, не пийте повече от него, посъветва доц. Марчев. Причината, по думите му, е че заради високата температура, която се образува в колата, се отделят химически субстанции и при децата те могат да причинят преждевременен пубертет, при жените рак, а при мъжете може да доведат до оплешивяване.

  1. Изберете подходящо облекло

Облеклото е важно – през лятото се ходи със светли дрехи, широки и леки. Големи физически натоварвания в много топло време не се препоръчват.

  1. Хранете се с повече плодове и зеленчуци

Храната също отделя топлина при усвояване, затова не бива да преяждаме. Месните храни отделят повече топлина, затова яжте повече плодове и зеленчуци.

  1. Избягвайте климатиците

Работете на проветриво място и избягвайте климатиците. Влизането и излизането от топло на студено е стрес за организма. Ако се охлаждате, правете го като настроите климатика на не повече от 25 градуса.

 

Вижте още:

Закаляване на детето – стъпка по стъпка

6 ползи от игрите на открито за децата и тяхното здраве

Класация с 10-те най-полезни храни за нашето здраве

Стомашно-чревни инфекции и лечението им с хомеопатия