7 родителски правила срещу разглезени деца

razglezeno dete

  1. Откажете се от суперлативите от типа „ТИ СИ НАЙ…”

Да, говорим за онази тънка граница между здравословното поощряване и прекаленото хвалене. Тя е толкова невидима и лесно пренебрежима, че понякога и най-съзнателните родители неволно я прекрачват. Дори и да ви идва да закрещите с глас „ти си най-страхотното дете” (защото вероятно за вас това наистина е така), не го правете. Всичко, което започва с „най”попада в категорията „нездравословно”. Винаги можете да изразите гордостта и подкрепата към своя малък наследник по друг начин – например, вместо „ти си най-талантливото дете”, му кажете – „хареса ми рисунката ти (изпълнението ти), справи се чудесно, мисля, че имаш талант”. Когато дадете допълнителна информация на детето какво точно оценявате в него или постъпките му, това го мотивира много повече, отколкото ако то реши, че е най-добро във всичко.


И не забравяйте, че основите на разглезването и нездравословното самочувствие, се поставят именно от използването на суперлативи. Това създава у детето усещането, че е повече от останалите и нерядко води до последващи проблеми в общуването и адаптирането към дадена среда.

  1. Вие не сте ходещ портфейл

Клишето „ако обичаш детето си, трябва да му подсигуриш всичко” е още една смела стъпка към разглезените деца. Разбира се, че е важно детето да не е лишено, но под „лишено” не възприемайте себе си като нужда да бъдете ходещ портфейл или касичка. Тази често допускана грешка се прави не само от заможни семейства, но и от такива, които са решили, че трябва да орежат семейния бюджет в името на нов смартфон, скъпа играчка или повече джобни. За да разберат децата стойността на парите и тяхното значение, трябва да се научат как да се справят с определен бюджет, да го разпределят правилно и мама и татко да въведат ясни правила.

  1. Не променяйте правилата и решенията си

Детето ви се е разплакало и вие му купувате играчката, която сте му отказали? Забранили сте храненето извън масата, но след като детето ви моли настойчиво, вие решават да размислите? Не позволявате телефони на масата, но ще направите изключение – само този път? Ако тези неща ви се струват познати, то допускате грешка, която може да доведе до синдрома на разглезеното дете.

Вашият син или дъщеря вероятно вече са разгадли слабите ви места и умело използват своите жокери – плачът, сърденето, тръшкането, молбите, обещанията. Ако искате да имате успех, трябва да спазвате това, което сте поставили като правило. Всеки път – наистина всеки път и без изключение. Не позволявайте да се размекнете след поредната сълза, защото вредата от непостоянността в правилата е далеч по-голяма.

  1. Научете детето си какво са „естествени последици”

Какво значи това? Детето от малко трябва да научи какво е решение и какви се последиците от него, за да се избегне разглезването и възпитателните пропуски. Според метода на естествените последици „ако не се храниш, огладняваш”, „ако отказваш да си прибереш навреме, не излизаш следващата седмица”, „ако чупиш играчките си, няма да имаш такива” и т.н. Важно условие тук е да уведомим спокойно и откровено детето какви ще са последиците от действията му ПРЕДИ да са се случили, а не след това. То трябва да знае какви са правилата и последиците от тях, за да може да направи избор за поведението си, а не да му ги съобщим пост-фактум.

  1. Въведете време без таблет и телефон

Често срещан проблем, с който родителите се сблъскват, особено при по-големите деца, е пълното вглъбяване в технологиите, което води до липса на комуникация с родителя и неизпълнени задължения. За да ограничите това, въведете време, в което никой член на семейството да не използва мобилен телефон – например по време на обяд или вечеря. Спазвайте това правило и самите вие и изисквайте от децата си също да го спазват.

  1. Не изпълнявайте заповеди, започващи с „Искам”

За да не се окаже, че отглеждаме в дома си малък егоист, който държи всичко да се изпълнява на мига само с едно „искам”, спрете да откликвате на тези заповеди. Обяснете на детето си, че взаимното уважение е важно и то започва с учтивата молба. И под „обяснете” имаме предвид още най-ранно детство, в периода на проговарянето. Именно тогава детето трябва да осъзнае значението на думите „моля” и „ако обичаш”, „благодаря” и „пак заповядай”.

  1. Оставете детето да се справи само

Много родители се опитват да бъдат от помощ на децата си дори и в дейности, които те са напълно в състояние да извършват сами. Това често действа зле и на самите деца, които не се чувстват комфортно да са под непрекъснатата опека на своите майка и татко. Тези деца често са несамостоятелни и неуверени, защото не са имали възможността да се сблъскат дори и с най-малката трудност.

За да избегнете този негативен ефект, започнете още от ранно детство – оставете детето да се помъчи да се облече само или да си завърже обувките, макар и все още да не се справя блестящо. При по-големите деца практиката трябва да продължи – при подготовката на домашните, при почистването на стаята и взимането на определени решения.

Списание РОДИТЕЛ – Roditel.bg

Вижте още:

Поколението Аз Аз Аз

Възпитание чрез бой – един порочен кръг

Палавите деца – какво трябва да знаем?

9 вълшебни израза, които улесняват възпитанието на децата