9 качества, типични за родителите на успешни деца

семейство родители

Всеки родител иска проблемите да стоят далеч от детето му, то да се представя добре в училище, да е лидер и гениален творец. Няма универсална рецепта за отглеждането на добри деца, но изследвания и експерименти на водещи психолози открояват кои са важните модели на поведение при всички родители, които създават почва за успех.


Това разказва Business Insider, цитиран от Manager.bg. Американският бизнес сайт изброява 9 общи черти на родителите на успешни деца, изведени от изводите на сериозни психологически проучвания от Щатите и света. Тези родителски черти се очертават като важни, според учените и психолози от различни университети, сред които университета на Пенсилвания, „Дюк“, Калифорнийския университет в Лос Анджелис и Harvard Business School.

И така, според авторите, родителите на успешни синове и дъщери…

  • Учат децата си на социални умения, знаят стойността на общуването.
  • Имат високи очаквания към децата си, не си позволяват да се примирят с посредственото им представяне.
  • Работят. Децата, които успяват в живота, имат работещи майки, според изследване на Harvard Business School, което отбелязва, че дъщерите на работещи майки в САЩ показвали по-голямо старание в училище, включително и с доброволни участия в допълнителни занимания, впоследствие било по-вероятно да заемат ръководна роля и печелили повече пари на по-късен етап – 23% спрямо техни връстници с майки, предпочели да си останат домакини.
  • Имат по-висок социално-икономически статус.
  • Завършили са висока образователна степен.
  • Учат децата си на математика от ранна възраст. Оценяват значението на математиката за усъвършенстването на ума. Анализ от 2007 г. на общо 35 000 деца в предучилищна възраст в САЩ, Англия и Канада показал, че развиването на умения за решаване на математически задачи от рано може да бъде огромно предимство в живота.
  • Изграждат добра връзка с децата си и изразяват обичта си.
  • Не позволяват на стреса да пречи на отношенията вкъщи.
  • Оценяват повече усилията, които е положило детето, не се фокусират върху провала му.

 

Вижте още:

7 родителски правила срещу разглезени деца

9 забавни карикатури, представящи другата страна на родителството

Грешките, които родителите допускат с децата си

20 мъдри мисли за възпитанието, които всеки родител трябва да запомни