Връзката между баба и дядо и техните внуци е наистина важна. Ето 7 причини защо:

баба дядо деца внуци връзка

Връзката между бабите и дядовците с техните внуци не прилича на никоя друга. Днес, когато продължителността на живота става все по-дълга, сме свидетели на много близки взаимоотношения между баби и дядовци и деца, каквито миналите поколения може да не са имали. Вероятно самите вие сте имали късмета да се насладите на здрава и топла връзка с вашата баба или дядо, когато сте били деца. Ако пък не сте имали този шанс, то би било прекрасно, ако детето ви има около себе си любящи баба и дядо, които да помагат в отглеждането му. Ето някои безценни ползи от това:

  1. Децата виждат семейните взаимоотношения през друг ъгъл

От момента на раждането си децата наблюдават вашите навици и реакции и се учат от всичко, което правите. Вие и съпругът ви може да имате силна връзка, но понякога е необходимо децата да станат свидетели на любовта и уважението и при други членове на семейството, което наистина затвърждава идеята в съзнанието на детето. Прекараното време в друг дом отваря очите им за това как живее друга двойка или семейство и може да бъде чудесен пример и опит.


  1. Баба и дядо са безценни помощници

Що се отнася грижите за вашето дете, бихте били късметлии, ако баба или дядо живеят наблизо и имат възможност и желание да ви помагат. Обикновено те ценят времето си с внуците, така че, ако вие и половинката ви имате нужда от вечер навън, вероятно можете да разчитате на тяхна помощ. Дори ако прекарвате деня заедно или отидете на семейна ваканция, още един близък човек, който да е наоколо, винаги ще е от полза. Детегледачките и други ваши близки също са решение, но баба и дядо винаги ще са по-добрият избор що се отнася до истинска любов и отдаденост. Наличието на доверен член на семейството, който обожава децата ви точно толкова, колкото и вие, може да направи отглеждането на дете много по-лесно.

  1. Баба и дядо имат повече време, а понякога и повече търпение

Като родители често се опитваме да отметнем всичко – работа, домашни задължения, ежедневни ангажименти. Понякога това бързане не ни позволява да обърнем внимание на малките неща, прави ни по-изнервени и угрижени. Неслучайно се случва така, че баби или дядовци, които никога не са имали време да играят със своите деца, да се задълбочат в проблемите им или да ги изслушват, се държат коренно различно с внуците си. Това има своето обяснение както в повечето време, с което разполагат, когато се пенсионират, така и с желанието да компенсират пропуснатото. А това има положителен ефект върху техните внуци.

  1. Помощ в учебния процес

Дядо и баба са безценни помощници, особено ако трябва да водят децата на извънкласни занимания като спорт, езикови уроци и т.н. Но не само това, те често помагат и в писането на домашни и в образователния процес. Проучванията показват, че деца, чиито баби и дядовци участват в живота на внуците си, се представят по-добре на когнитивните тестове и са по-концентрирани.

  1. Децата имат към кого да се обърнат

Когато децата пораснат, особено когато навлязат в предтийнейджърските и тийнейджърските години, емоциите се развихрят. Често последното място, където едно дете иска да отиде, за да поговори, са родителите му. Но ако то има силна връзка със своите баба и дядо, вероятно ще избере тях, за да разговарят, когато времената са трудни. Ако сте родители на съвсем малки деца, това може и все още да не ви е на дневен ред, но времето минава и децата се променят. Ако порасналите хлапета се обръщат към баба или дядо, когато някое момче нарани чувствата им или са имали лош ден в училище, вместо да таят в себе си или да се съберат с лоша компания, то това би бил един далеч по-добър сценарий.

  1. Децата се чувстват обичани

Да, вие давате на детето си повече любов, отколкото можете дори да си представите, но тя става още по-силна, когато вашият син или дъщеря я усеща от други роднини и от различни поколения. Да имате любящи баби и дядовци, независимо дали са мекушави и отстъпчиви или сурови и строги, са едни от най-големите подаръци, които животът може да даде на детето ви.

  1. При баба и дядо рядко е скучно и често е вкусно

Всички сме чували митове и легенди за гозбите на някоя баба. Ако имате късмета вашата да е една от тях, то децата ви са истински късметлии! Като добавим към това и способността на бабите и дядовците да правят живота на внуците си наистина интересен и забавен, включвайки се в детински занимания и щури игри, то тази връзка е наистина безценна! Освен всичко останало, бабите и дядовците играят роля в запазването на семейните традиции, склонни са да разказват интересни истории за отдавна отминало време и да споделят натрупания житейски опит.

Не забравяйте:

Не приемайте бабите и дядовците за даденост! Връзката между тях и децата ви трябва да бъде насърчавана и подкрепяна през целия живот и това да става с ваша помощ.

А и ползата от тази връзка не е само за децата, тя е и за баба и дядо, хората, които са отгледали самите вас. Заобиколени от детски смях, те ще се чувстват по-млади и по-щастливи, а грижата за внуците ще им бъде допълнителен стимул и смисъл, за да живеят по-активно и пълноценно.

Автор: Ася Георгиева, Roditel.bg