3 чести родителски грешки, които съсипват децата

Едва ли има безгрешни родители. Но със сигурност е по-добре да си дадем сметка за някои често допускани грешки и да се замислим над тях. Понякога, в стремежа си да направят детето щастливо или да го предпазят, родителите стават свръхгрижовни или прекалено толерантни към недопустими постъпки. Или пък – прекаляват със строгостта и залагат на шамари и наказания с мисълта, че „ако детето се чувства зле ще се поправи“. Къде е границата? Можем ли да бъдем добри родители и в същото време да научим децата си на важните неща? Ето кои родителски грешки най-често убягват на родителите според сайта Newme.bg и как да ги избегнем:

1. Да мислим, че нашето дете е идеално

Няма идеални хора. И колкото и да не ни е приятно да го признаем – децата ни също не са съвършени. Затова не трябва да ги идеализираме излишно. Специалистите препоръчват да се поощряват и насърчават силните страни на детето. Например, ако то се е държало възпитано с другите, опитало се е да поеме инициатива за нещо, което го влече. Ролята на родителя е да подкрепя и пази децата си, а е да им създава фалшива представа за самите тях. Защото, нека си го кажем честно, много малко ще са хората в живота им, които ще ги смятат за толкова идеални, колкото го правим ние.

2. Да сме свръхкритични, ако детето не отговори на очакванията ни

Трябва да отгледаме детето си такова, каквото е – ако е по-срамежливо и чувствително, това не е краят на света и не е нужно да го упрекваме за поведението му; ако пък е по-палаво и кипи от енергия, без да е невъзпитано, да не го подтискаме и да не смачкваме ентусиазма му. Не трябва да прехвърляме върху детето собствените си представи за това какво трябва да е то, какво да харесва, какво да прави, как да изглежда. Всеки човек има своя характер. Опитайте се да разберете какъв е този на детето ви и го насочете в правилната посока. Ако е неуморно и обича движението, не му се карайте, а помислете дали няма подходящ спорт, на който да го запишете.

3. Да съкратим детството му

Детството може да е най-красивият спомен на един човек. И ние трябва да се постараем това да е така за нашето дете. Много специалисти приемат за грешка да се оставят малки деца да прекарват голяма част от времето си пред телевизора, компютъра, таблета или телефона. Когато поотраснат, те така или иначе ще правят само това. Помогнете им да бъдат истински деца в първите си години, излизайте на разходки, показвайте им красотата на природата, игрите навън или просто игрите извън интернет. Грешно е да се смята, че дори малко дете трябва да е в крак с „модата“ и да се обгражда с технологии. Все пак как се борави с таблет и телефон може да се научи лесно, независимо дали на 6 или 26, а детството не може да се изживее втори път.

 

 

Вижте още:

Психолог: Най-голямата грешка на родителите е, че се опитват да спестят трудностите на децата си

Няма лоши деца

Майчината свръхопека – или как отглеждаме несамостоятелни деца

Моля ви, спрете да казвате тези неща на чуждите деца и техните родители!