Кога антибиотикът при децата е необходим и кога – не?

дете антибиотик необходимост
Представете си, че детето ви е имало три дни кашлица, температура, хрема и като цяло се чувства зле и отпаднало. Отивате в лекарския кабинет с надеждата да ви предпишат нещо, което бързо да го вдигне на крака. До неотдавна много от педиатрите щяха веднага да ви връчат  рецепта за широкоспектърен антибиотик. В не чак толкова далечното минало се смяташе, че дори и въпросният антибиотик да не помогне, то поне няма да навреди и е по-добре да се предпише „за всеки случай“.

Но ситуацията се промени. Лекарите вече не могат да бъдат толкова толерантни по отношение на отпускането на антибиотици. Сега е известно, че подобни практики представляват реална опасност не само за децата, когато приемат антибиотици, без това да е наистина необходимо, но и за общественото здраве като цяло, тъй като подобни практики водят до развитие на резистентни бактерии.

Better Writer Ad

Поради прекомерната употреба на антибиотици през годините, бактериите стават все по-устойчиви на лекарства и много по-трудни за контролиране. Някои щамове бактерии вече са резистентни към почти всички антибиотици, налични на пазара.

Здравните експерти изчисляват, че почти половината от предписанията за антибиотици в лекарските кабинети, са ненужни. Сега те призовават лекарите да променят практиките си и да ги изписват само тогава, когато те са наистина наложителни. Но как да разберем кога това е така?

Кои заболявания се нуждаят от антибиотици?

Дали антибиотиците понякога са правилното решение за често срещани детски заболявания? Зависи от конкретния случай. Затова е важно да се консултирате с вашия педиатър, когато детето ви е болно повече от няколко дни, особено ако симптомите са сериозни или се влошават. Ето какво е добре да имате предвид, когато става дума за предписване на антибиотици:

  • Обикновените настинки не се нуждаят от антибиотици. Дори тези, придружени от температура и жълт или зеленикав секрет от носа, обикновено са причинени от вируси. Можете да очаквате симптомите да продължат до десет дни. Въпреки това, ако се подозира инфекция на синусите, причинена от бактерии, вашият педиатър може да прецени дали антибиотиците са най-добрият избор въз основа на симптомите и физическия преглед.
  • Болките в гърлото обикновено не се нуждаят от антибиотици. Основното изключение в случая е „стрептокок в гърлото“, когато причината е стрептококова инфекция. Това може да се установи в повечето лаборатории чрез тампон със секрет от гърлото.
  • Кашлицата в много случаи се причинява от вируси и често не изисква антибиотично лечение. Чрез слушане на белите дробове лекарят може да определи дали е налице пневмония, която е белодробна инфекция, често причинена от бактерии. Тогава се изискват антибиотици. Но през първите 5 дни от вирусното заболяване практиката е такива препарати да не се изписват.
  • Ушните инфекции доскоро се лекуваха традиционно и рутинно с антибиотици. Все повече педиатри обаче залагат на алтернативни методи и опитват да лекуват без антибиотични препарати. Ако детето не е с температура и няма болки, много лекари биха препоръчали да се изчака, за да се види дали инфекцията ще се изчисти от само себе си.

Представяме ви и една информативна таблица, базирана на препоръките от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ относно това кога антибиотиците са необходимост и кога могат да бъдат избегнати:

Добре е да знаете:

Хомеопатията, билките, лекарствата без рецепта срещу болка, температура, кашлица и секрети, могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да позволят на детето ви да се наспи добре. Важно е родителите да не изискват от лекарите да предписват антибиотично лечение (да, много често инициативата за използването на антибиотици идва от стана на родителите и дори понякога те самосиндикално ги купуват от аптеката). Вместо това попитайте вашия лекар за съвет как можете да помогнете на детето си да се почувства по-добре.

Ако все пак се стигне до антибиотик и педиатърът изпише такъв на детето, е важно да го използвате правилно, да завършите курса до край и да следвате точната дозировка и времеви интервал. Ако видите, че детето вече е по-добре, в никакъв случай не прекратявайте приема по средата на курса, тъй като това увеличава риска от рецидив на инфекцията и от появата на резистентни и много по-опасни щамове бактерии.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg