Сок от черна ряпа – най-добрият естествен лек срещу кашлица

сок от черна ряпа срещу кашлица

Зимата почти винаги върви ръка за ръка с грипните и бактериални инфекции, кашлицата и течащия нос. Какво обаче да правим, ако дори лекарствата, продавани в аптеката, не ни помагат или пък инфекцията се повтори? Природата ни дава доста алтернативи, някои от които са дори по-ефективни от поредния антибиотичен курс. Черната ряпа е едно от тях – лек, изпитан от нашите баби и прилаган все по-често днес, както за възрастни, така и за деца.

 

Срещу бронхит, отслабен имунитет и болно гърло

Сокът от черна ряпа има действието на естествен антибиотик и естествен имуностимулант. Действа изключително ефективно срещу упорита суха или влажна кашлица, при болно гърло и ангина. Ако вие или детето ви боледувате често, можете да приемате сока от черна ряпа с цел подсилване на имунната система. Неприятното е, че тя е сезонен зеленчук и можем да си я намерим на пазара само през зимата.

 

Как да си приготвим сок от черна ряпа

Има една доста популярна рецепта за извличане на сока от черна ряпа чрез пчелен мед или пудра захар. За целта вземете ряпата, отрежете с нож горната част (там, където е дръжката) и издълбайте дупка във вътрешността. Напълнете дупката с мед (за предпочитане). Ако не разполагате с такъв, може да сложите пудра захар. След това оставете ряпата на тъмно и хладно място – най-добре в хладилника, за да се запази за по-дълго време. След няколко часа дупката ще се е напълнила със сок, който има лечебни свойства. Приемайте сока по една супена лъжица през няколко часа. Ако медът или пудрата захар са намалели, напълнете отново и ряпата ще продължи да отделя сок.

Горната рецепта е останала от времето на нашите баби, и вярвате или не, действа много бързо и ефективно. Има обаче и още един начин, по който можете да си приготвите сок от ряпа. Ако разполагате с мощна сокоизстисквачка, просто обелете ряпата и я изцедете. Извлеченият сок консумирайте по същия начин (една супена лъжица на няколко часа). Имайте предвид, че от една средно голяма ряпа се получава една чаша сок. Ако той седи повече от три часа, губи лечебните си качества, така че изцедете само толкова, колкото ви е необходимо (например една трета от ряпата).

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg