Ако детето мастурбира – как да се справим и как да реагираме

Какво да правим, ако детето мастурбира? Нормално ли е това? Как да се справим, ако то докосва интимните си части на публични места, без да осъзнава, че това поведение не е прието? Всъщност – подобни явления съвсем не са рядкост, за това – не се тревожете и не мислете, че има нещо странно или проблемно при вашето дете.

Мастурбация в детска възраст

Много родители се питат какво да правят с малкия си наследник, ако мастурбира – обсебен е от пениса си, или с дъщеричката, която настървено трие в слабините в плюшеното мече.

Гледката на мастурбиращи децата, стимулиращи своите гениталии, изважда от равновесие родителите. Този навик е предизвикателство, особено за консервативните в сексуално отношение родители. Притесняват се, че щом детето има толкова огромно желание за мастурбация, когато е едва на 4, какво ли ще стане, когато навърши 14 години.

Детската мастурбация – разберете проблема

Не се страхувайте: Това, че детето се докосва, е напълно нормално. Ранният интерес към мастурбацията съвсем не означава, че детето е сексуално извратенo. Означава само, че е открило усещане, което му носи наслада – а това не е престъпление!

Ето я и тънката граница: трябва да научим децата, че в нашата култура е за предпочитане сексуалните занимания да останат насаме, и да им помогнем да се чувстват добре по отношение на себе си, на собственото си тяло и сексуалните си усещания.

Така че, независимо дали се трият с усърдие в седалката на столчето за кола или си докосват интимните части, гледайки анимационни филмчета, посланието, което трябва да предадете е, че да, това е приятно и нормално и хората го правят, само че този тип докосване трябва да става насаме. Има лично и публично пространство – на това искаме да ги научим, а не на добро и лошо или че мастурбирането е престъпление.

Решения

Да се надяваме, че детето ви ще запази сексуалната си енергия за времето преди заспиване, но ако не се случи това, ето как можете да поставите здравословната граница:

Предложете избор. Например: „Май имаш нужда от усамотение „. После спокойно заведете детето в спалнята и добавете: „Останалите не държим да гледаме“.

Решете за себе си. И в тази ситуация – ако се зададе битка, не местете детето, преместете себе си с думите: „Не държа да гледам това“.

Променете обстоятелствата. Опитайте се да прекъснете асоциативната верига, която предизвиква детето да започна да се пипа. Ако това винаги става под одеялото, докато гледате телевизия, можете да махнете одеялото от всекидневната.

Игнорирайте. Ако детето винаги се търка в ремъците на столчето за кола (доста обичайно), можете или напълно да го игнорирате (все пак предполага се да внимавате в пътя), или да разсеете детето с разговор или песничка. Ако пипането зачести, винаги може да отбиете колата и да кажете: „Виждам, че имаш нужда от усамотяване. Кажи, когато си готова, за да тръгнем отново“.  Излезте от колата,  почетете книга или отговаряйте на имейли.

С порастването чувството за приличие ще се развие, а с тези дискретни тактики вие ще сте положили добра основа за по-нататъчно изграждане на здрава и адекватна за детето сексуална идентичност.

Какво НЕ бива да правим, ако детето онанира

Има някои често допускани грешки, които трябва да избегнете на всяка цена, когато става дума за мастурбацията в детска възраст:

1. Не наказвайте детето

Ако сте решили да изкорените детската мастурбация с викове, шамари и наказания, допускате огромна грешка. Това, което се случва с вашето дете, е напълно нормално и не бива да подхождате агресивно само защото в него протичат естествени биологични процеси. Наказанията и заплахите нараняват, а в случая има съществен риск за нанасяне на сериозни сексуални травми

2. Не го карайте да се чувства виновно, различно или зависимо

Дори и мастурбирането на детето ви да ви смущава или притеснява, старайте се да изглеждате съвсем естествено и да не показвате, че има нещо, което да ви безпокои. Най-правилната стратегия в подобни случаи е да изглеждате сякаш нищо не се е случило. В противен случай само насочвате вниманието на детето към това, което то прави или пък увеличавате риска да му създадете тряйни комплекси.

3. Не му втълпявайте, че физическите му усещания и желанието му да се докосва, са нещо лошо и срамно

Много възрастни със сексуални проблеми като липса на ерекция или аноргазмия споделят, че всичко е започнало в тяхното детство, когато им е било вменено, че сексуалните им влечения или интерес към интимните части от тялото, са нещо лошо, срамно и едва ли не – подсъдно. Затова – бъдете внимателни.

В статията са използвани материали от книгата „Не, това не са глезотии“ на Алисън Шейфът, предоставена с любезното съдействие на издателство Colibri

 

Вижте още:

Детското непослушание – разберете проблема

Забелване на пишлето при момченцата – измислената диагноза „фимоза“

Ранни насочващи симптоми, че детето може да има аутизъм (2-5 г.)

Отровната родителска любов