Бебешка кел (млечни корички, крусти) – какво представляват и как да се справим

Какво представлява бебешката кел?

Понятието „бебешка кел“ е познато и под още няколко имена – млечни корички или крусти. Много майки наричат състоянието „бебешка кал“, което е погрешно, но често използвано. Представляват люспи по главичката на бебчето, които приличат на замърсен участък.

Крустите всъщност са съвсем безобидно кожно раздразнение, което не се счита за болест или здравословен проблем. То засяга скалпа при бебчетата и малките деца. Бебешката кел се причинява от прекомерното производство на себум – мазното вещество, отделяно от мастните жлези на скалпа. Това води до натрупване на мазни корички по скалпа. Понякога млечните корички (крустите) се разпространяват и извън скалпа и могат да се превърнат в предшественик на екзема. Никога не се опитвайте да белите коричките или да търкате твърде енергично скалпа, тъй като това може да доведе до разраняване, кървене и дори инфекция. Лющещите се млечни корички могат да бъдат отстранени с мека четка за коса, като преди това намажете скалпа с бебешко олио, но най-добре е да бъдат оставени да отминат от само себе си.


Избягвайте прекомертното миене на косата на детето, защото това може да утежни състоянието му.

Симптоми на бебешката кел (млечни корички, крусти):

Сухи лющещи се или подобни на корички петна по скалпа

  • Могат да бъдат жълтеникави, оранжеви или тъмнокафяви на цвят и с времето да станат доста твърди и дебели
  • При бебетата обикновено се появяват върху фонтанелата – меката област в горната част на черепа
  • Натрупване на мъртва кожа, която прилича на пърхот, но се вижда с просто око
  • Засегнатите области могат да бъдат зачервени и болезнени.
  • Лющенето се разпростира към челото, зад ушите и понякога дори около веждите.
  • Понякога бебешката кел има миризма и събира гной

Конвенционална медицина за лечение на бебешка кел

Медицинският термин за крустите е „себореен дерматит“. Състоянието се среща често (при всяко четвърто бебе), макар че точната причина за появата му е неизвестна. Нерядко се установява свръхрастеж на един гъбичен организъм, характерен за кожата – Pityrosporum Ovale, както и повишаване на активността на потните жлези. Наблюдава се наследственост, като състоянието се проявява по-често в студено и сухо време, въпреки, че обикновено възниква самостоятелно. Възможно е да съпътства друг медицински проблем като дефицит на цинк, недостиг на Витамин B и др.

Без третиране с медицински шампоан крустите отминават от само себе си от 1 до 8 месеца.Първото решение е обикновен мек шампоан. Имайте предвид, че катранените и антисеборейните шампоани са твърде агресивни за бебета. Потъркайте нежно кожата, за да отстраните мазните люспи.

Ако тези мерки не подействат, следващата стъпка е медицински шампоан или крем с 1 % кетоконазол, който възпира растежа на гъбичките. В крема се съдържат сулфити, които могат да предизвикат реакция от алергичен тип. Избягвайте контакт с очите. С това лечение крустите би следвало да се изчистят до няколко дни.

Съвет: повече въздух – при възможност дръжте главичката на детето без шапка и на въздух.

Хомеопатия за преодоляване на крустите

Ако млечните корички (крустите) се раздразват при покриване, използвайте хомеопатичен разтвор от Lycopodium.

Хомеопатични лекарства са подходящи и безопасни за новородени.

Natrium Muriaticum – използвайте при крусти по края на окосмяването на главата. Кожата като цяло показва склонност към чувствителност и сухота, с напуквания в ъгълчетата на устата или в средата на долната устна.

Graphites – може да помогне при влажни крусти със склонност към сълзене. Люспите на скалпа са характерно плътни, главата лесно се поти, възможни са сухи напуквания в кожните гънки.

Lycopodium – прилагайте този медикамент при крусти, които при покриване по-силно се раздразват и сърбят. По главата се наблюдават характерни кафеникави люспи, напомнящи на силен пърхот. Раздразнението и сърбежът временно се облекчават от излагане на въздух на засегнатата област.

Rhus toxicodendron – ако крустите причиняват силен сърбеж нощем, съпроводен с безпокойство, може да помогне този хомеопатичен препарат. Сърбежите се засилват, когато на детето му е прекалено топло, но студът и влагата също не му се отразяват добре. Детето непрекъснато трие и драска скалпа си, от което крусите стават влажни и сълзят.

Билколечение на бебешка кел

Билковата медицина подхожда с този проблем с разбирането, че става дума за аномалия на потните жлези, свързана с възпаление на кожата и евентуално – гъбична инфекция. В случая могат да помогнат няколко билки. Преди това обаче специалист трябва да потвърди, че няма гъбична инфекция от Tinea capitis, която при някои бебета и деца наподобява крусти, но изисква по-различно лечение.

Корен от репей – може да наложите лапа от накиснат корен от репей директно върху кожата. Той ще успокои възпалението и ще улесни заздравяването й.

Невен и лайка – локалното приложение на тези противовъзпалителни растения може да успокои състоянието. Цветовете на невена и лайката често се използват за направата на кремове, които лесно се нанасят върху възпаления скалп. Действието на двете билки е достатъчно меко, за да са безопасно за малките бебета.

Зехтин – втрийте малко зехтин в засегнатите области от скалпа. Това може да се окаже достатъчно, за да облекчи възпалението и да успокои кожата.

Жививляк с теменужки и лавандула – опитайте да измиете главата с настройка от листа от живовляк и цветове на теменужки и лавандула. Смесете равни части от трите растения (по около 25-30 грама) и залейте с 5 чаши вряла вода. Оставете да се запарят за 5 минути. Прецедете водата, а когато растителният материал изстине, го доизцедете. Внимателно измийте главичката на бебето с мека кърпа, напоена с течността.

При всички случаи, бъдете спокойни, защото това състояние се среща често и не е повод да смятате, че детето е болно или има сериозен кожен проблем. Все пак, консултирайте се с педиатър, за да се уверите, че наистина става дума за млечни корички, а не за друго състояние.

В статията са използвани материали от книгата „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“,
предоставена с любезното съдействие на издателство „Кибеа“

Вижте още:

8 любопитни факта, свързани с бебешката кожа

6 чести кожни проблема при бебето и тяхното решение

Въвеждане на зърнени храни със съдържание на глутен в менюто на бебето

Защо НЕ трябва да отлагаме приучаването на детето към гърне