Как да обличаме бебето според сезона?

Пазаруването на бебешки дрешки е истинско удоволствие, особено, ако сте родители за първи път. Дънките с тиранти с умален размер, карираната риза с вратовръзка, роклята с панделки – в наши дни дори за новородените се продават изключително модерни дрешки. Но дали стилното и модерното е най-важно и какво трябва да знаем, когато обличаме малко бебче? Какви цветове, материи и дебелина на дрехите да избираме според сезона?

Има много важни особености, с които трябва да се съобразим, когато обличаме бебето, и те не са свързани с начина, по който изглежда дрешката, колкото това как се чувства бебето и кое е полезно за него.

Дори вашето мъниче скоро ще започне да ви дава сигнали, ако някоя материя го кара да се чувства дискомфортно, ако му е прекалено топло или прекалено студено.

Как да обличаме бебето при топло лятно време:

Когато обличате бебе през лятото, се съобразете със следното правило: заложете на леки и семпли дрешки, изработени от памук. Светлите цветове са за предпочитане пред тъмните.

При много допло време можете да оставите детето босо в количката.

Ако бебчето ви е на възраст под 6 месеца, обличайте го с дълги ръкави и дълги панталони от съвсем тъничка материя. Така ще сте сигурни, че то е напълно предпазено от слънцето, тъй като на тази възраст кожата на вашето мъниче е изключително деликатна и чувствителна към слънчевите лъчи.

При бебенца над шестмесечна възраст облеклото вече може да включва открити зони- ръчички и краченца, но да не се излагат на пряка слънчева светлина в часовете, когато лъчите са най-силни, а в останалото време да са защитени с лосион.

Шапка

През лятото шапката е задължителна не само, защото бебенцата са очарователни с нея, но и защото тя ги предпазва от топлинния ефект на слънцето. Заложете на мека шапка от памучна материя, без дантели и дразнещи кожата украшения. Наличието на козирка също е важно, тъй като тя предпазва кожата на лицето и очите от UV лъчите.

Одеалце

През изключително горещите месеци не пропускайте да вземете и лека завивка, тъй като преходът от топлината навън към прохладно помещение с климатик например, може да предизвика настиване.

Признаци, че на бебето му е прекалено горещо:

Учестено дишане, зачервена кожа, която е нетипично топла при допир, изпотяване (в областта на шията и главичката), нервност и плачливост.

Как да обличаме бебето при студено време:

При по-хладно или зимно време в облеклото на бебето важи следното правило: то трябва да носи същия брой дрехи като мама плюс един допълнителен кат. Този допълнителен кат може да е плътна пелена или чувалче тип „порт бебе“.

Не го навличайте

В много случаи майките или бабите прекаляват с навличането на бебенцето от страх да не го простудят. В резултат на това го изнежват прекалено и то става твърде податливо към настинки.

През студените зимни дни е много важно да защитите добре крачетата, ръчичките и главичката на бебето, които са много чувствителни зони. Сложете шапка, шал и обувчици/буйки.

Нослето на детето е добър индикатор за това дали му е студено, така че – проверете го чрез допир, но при условие, че вашата длан е с нормална температура.

Признаци, че на бебето му е прекалено студено:

Бебето плаче, неспокойно е и се върти. Студени учички, носле и пръстчета.

Полезни съвети относно облеклото през цялата година:

  • Заложете на удобни дрехи, без прекалено много копчета, ципове, велкро, груби материи или закрепени орнаменти.
  • Не забравяйте, че памперсът също е част от облеклото и дава доста солидно усещане за затопляне.
  • Ако бебето е спокойно, усмихва се, спи, без да се буди прекалено често, както навън, така и у дома, това е добър знак, че се чувства комфортно и облеклото му е подходящо.

Roditel.bg

Вижте още:

5 полезни съвета относно детската възглавница за сън

Комари, кърлежи, пчели, оси – как да предпазим детето и какво трябва да знаем

Оставете детето да скучае – или защо скуката е полезна

Защо плаче бебето?