Kърменето през първите 10 дни след раждането – полезни съвети

кърмене новородено полезни съвети
Какво е добре да знаем за кърменето през първите 10 дни след раждането?

Първото кърмене на бебето след появата му на бял свят е едновременно драматичен и изключително ценен момент, особено когато става въпрос за първото дете. Повечето майки запомнят това за цял живот, вълнуват се, притесняват се дали всичко ще мине гладко, дали ще се справят, дали бебето ще се справи. Впоследствие моментът настъпва и първото естествено хранене на новороденото мъниче минава добре или не чак толкова добре.

Как ще продължим обаче с второто и третото, петото и десетото кърмене след това? Ами когато се приберем с бебето от родилния дом вкъщи – дали ще има затруднения, дали ще сме от късметлийките, които ще кърмят бебето си без почти никакви проблеми или отново ще ни обземат тревоги, защото се сблъскваме с нещо непознато и не много лесно? Със сигурност това са въпроси, които много от майките на новородени бебенца си задават, особено в първите 10-тина дни след раждането. На какво е добре да обърнем внимание в този начален етап на кърменето, за да сме по-спокойни, и кои са някои от най-честите затруднения – вижте някои отговори и съвети.


Първото кърмене

Повечето бебета са много активни през първият час – час и половина след раждането, което е идеалното време да сложите мъничето на гърдата. По 10-15 минути на всяка гърда първоначално са достатъчни за тяхната стимулация. Не забравяйте – първото нещо, за което трябва да внимавате, е да поставите мъничето в правилната поза на гърдата. Това не само улеснява правилното кърмене, но помага да се предотврати и болезнеността. При това първо кърмене и през следващите няколко хранения кърмете бебето толкова, колкото ви е комфортно, и не забравяйте, че и двете гърди трябва да бъдат стимулирани при всяко хранене.

Поспаливото бебе

След като премине следродилният период на активност, новороденото заспива с огромно удоволствие. Всъщност, една от големите трудности, с които се сблъскват родителите на мъничкото бебе, е, че то спи твърде много и не могат да го нахранят. Новороденото трябва да се храни на всеки 2-3 часа. Поспаливо или не, бебето трябва да яде. Как да накарате спящото мъниче да се събуди и да стои будно, за да се нахрани напълно? Може да опитате с метода кожа до кожа (т. нар кенгуру-грижа) като гушнете бебето (само по памперс) до гърдите си. Друго решение е да се опитате да масажирате лекичко лицето или стъпалата му. Може да му смените пелената. Говорете му нежно, бебето е добър слушател и ще се наслаждава на вашия глас. Бъдете креативни, направете каквото намерите за добре, за да го нахраните.

Погрешното разбиране за родилното тегло

Макар и часовете и дните, свързани с раждането на бебето, обикновено да са изпълнени с празненства и оптимизъм, понякога родителите се обезкуражават, когато ден-два по-късно, научават, че бебето им тежи по-малко, отколкото при раждането. Тези думи звучат понякога стресиращо за майката, карайки я да си мисли, че не му предоставя нужните хранителни вещества, особено ако бебето е на естествено хранене. Дали това наистина е така?

Въпреки че повечето бебета губят 5 до 7% от своето първоначално тегло (може да се стигне дори до 10%), това първоначално намаляване се води като „загуба“ на тегло и звучи малко плашещо. То може да се разбере от родителите така, сякаш новороденото действително губи тегло, от което се нуждае, а не че губи допълнителното тегло, с което е родено. Факт е обаче, че бебетата се раждат с допълнителни течности и мекониум. Когато те се изхвърлят, теглото, което се получава, показва истинските килограми на вашето мъниче.

Достатъчен ли е приемът на кърма?

Майките, естествено, искат да знаят дали бебетата им получават достатъчно храна, за да растат. Как могат да разберат това? Според някои експерти, ако след първата седмица има 5 до 7 мокри пелени на ден, през първия месец 3 до 5 или повече жълти изпражнения дневно и бебето наддава на тегло стабилно, може да сте спокойни, че получава достатъчно майчино мляко, за да расте здраво.

Все пак, ако изпитвате тревожност или дори само съмнение, че на новороденото ви бебе не му достига количеството кърма, консултирайте се с вашия педиатър как да измерите колко милилитра майчино мляко изяжда то на едно хранене, за да сте спокойни, че е заситено и дохранено.

Режим на кърмене през първите от 7 до 10 дни

Кърменето през първите 7 до 10 дни е времето, когато майката и бебето наистина намират своето равновесие. Това са ценни мигове – не ги прахосвайте в притеснения за часовника, хранителния режим или приучаването към нощен сън. Майки, които работят усилено за това бебетата им да бъдат напълно нахранени през първата седмица, често откриват, че кърмачетата им минават по естествен път към режим на хранене на 2 и половина или 3 часа в рамките на седмица до 10 дни.

Кърменията през първите 2 седмици може да са с различно времетраене от 30-40 минути на хранене. Това е една средна стойност – някои новородени се засищат по-бързо и по-ефективно. Други бебета пък се хранят ефективно, но малко по-бавно.

Колко време продължава едно кърмене?

Някои майки кърмят бебетата си 15-20 минути на едната гърда, оригват ги и после им предлагат и втората гърда за същото време. Други майки използват метода, при който сменят гърдите, като държат бебето по 10 минути на едната гърда и 10 минути на другата (като го оригват при смяната) и след това му предлагат всяка гърда за още по 5 минути. Този метод е полезен, ако бебето е поспаливо, тъй като прекъсването го разбужда и гарантира, че и двете гърди се стимулират поравно.

През тези първи дни, ако бебето иска да суче по-дълго, може и да решите дали да го оставите или да му дадете биберон-залъгалка. Ако ви се струва, че мъничето се нуждае да смуче нещо, залъгалката е добро решение, което не нарушава хранителния режим и не кара майката да се чувства така, сякаш тя самата е биберон-залъгалка.

Статията е подготвена по материали от книгата „Да станем мъдри родители: бебето от 0 до 6 месеца“ на педиатъра д-р Робърт Бъкнам и съавтора му Гари Езо, предоставена с любезното съдействие на издателство „Изток-Запад“

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg