Учени: пробиотиците са с по-мощно действие от антибиотиците

пробиотик антибиотик

„Mогат ли някои пробиотици да имат ефекта на антибиотик?“ Така е озаглавена статия на американскoто издание The Wall Street Journal, цитирана от topnovini.bg. В нея десетки учени от цял свят разказват за опитите и тестовете, които са правили, с които доказват, че пробиотиците влияят на болестите, но без да вредят на организма, за разлика от антибиотиците.

Пробиотиците съдържат здравословна бактерия, която възстановява и поддържа имунната система и могат да убият патогени, които причиняват хранителни отравяния и различни болести, обясняват учените.

След дълги изследвания и месеци работа, преподаватели от Харвардския университет откриват съставки в някои храни и сокове, които могат да убият голямото разнообразие от вредните бактерии.Учените са категорични, че използването на пробиотици, за да бъдат изчистени опасните бактерии и заболявания са добър вариант за човешкия организъм. Според тях обаче е много важно пробиотиците да се взимат превантивно, защото освен лечебно действие, те имат и защитна функция.

Възможността една бактерия да убие друга не е нещо ново. Храни като кисело мляко, кисело зеле и кисели краставички са консервирани с помощта на млечната киселина, която съдържа част от полезните бактерии, посочва Мария Марко – професор по микробиология в Калифорнийския университет.

Дълго време учените изучават молекулите на бактерицидите, които са основната съставка на пробиотиците. Бактерицидите на теория работят като натурални антибиотици и предпазват хората, смятат експертите.

След продължителни изследвания в лаборатория, микробиологът от Харвадското медицинско училище Андрю Ондердонк, открива бактерията „лактобациликус булгарикус“, която може да излекува различни видове вредни за организма бактерии и болести като салмонела, а дори и упоритата бактерия „ешерихия коли“. По думите му тя има поразителен ефект в лекуването на подобни болести.

Лабораторните тестове показват добри резултати, като пробиотици, като все още попадаме на непознати за нас пробиотици, които показват положителен резултат срещу вредните бактерии, обяснява Росица Тропчева, която е професор в Софийския университет.

„Лактобациликус булгарикус“ е бактерия, много близка до тези, които се намират в множество кисели млека, обяснява Кирил Петков, който е шеф на фирмата „Провиотик“. Фирмата е българска и от няколко години изнася продуктите си, които съдържат бактерията, в Америка.

Американското издание обяснява, че около 40 долара струват 30 капсули с българския пробиотик. В Америка пробитоците вече се предлагат и в заведенията. Отскоро, дори верига заведения -„Juice Press“, предлагат прясно изстисканите плодови сокове или т.нар. смутита с концентрирано съдържание на пробиотици срещу 2 долара.

Учените доказват ефекта на пробиотиците, като дават примери на хора, които са се излекували с тях от бактеирии, които се съдържат в някои сурови храни. След редица лабораторни опити и изследвания учени от ираландския университет „Корн“ доказват, че бактериоцинът убива дори бактерии като листерията, която води до болестта листериоза. Бактерията се развива в стомаха и може да бъде хваната дори от вода.

Проучванията на учените показват още, че има и пробиотици, които лекуват язва, но все още опитите са само на лабораторно ниво.

Други разновидности на пробиотиците лекуват заболявания на гърлото съобщава Международният журнал за медицина. В него е описано проучване, което разказва за опит направен с 82 деца с различни заболявания на гърлото. При тези, които са пили пробиотик в продължение на 3 месеца резултатите показват, че на 90% болестта им е излекувана.

Вижте още:

Как да подсилим имунната система на детето преди тръгване на ясла, градина и училище

5 принципа на здравословното хранене на децата

Болки в ушите и ушна инфекция при деца

5 ползи за здравето и имунната система от овесените ядки