Грижа за детските зъби – кога и как да започнем?

дете, зъби, грижа, детски зъбки, стоматолог, списание родител, roditel.bg
Няма по-приятно чувство от това да видиш усмивката на лицето на своето дете. За прекрасна усмивка обаче са необходими и здрави зъбки, които изискват много грижа и внимание. Ролята на родителя в това отношение е решаваща и е добре да знаем кога и как да започнем с оралната хигиена на децата.

 

Кое е решаващото за здрави детски зъби?


Решаващо значение за здравината на зъбите има периодът на тяхното образуване – още първите седмици на бременността. Затова бъдещата майка трябва да консумира богата на витамини и минерални храна. Важни са плодовете, зеленчуците, млечните продукти, суровите ядки.

 

Кога да започнат грижите за детските зъби?

Можете да започнете да измивате зъбките с четка и паста още след като поникнат първите кътници. За целта се посъветвайте с педиатъра си, който ще ви препоръча подходяща паста и четка. Важно е пастата да не съдържа вещества, които са противопоказни за тази ранна възраст. За едно дете под две годинки не се препоръчва пастата да съдържа флуор например.

Когато детето стане на около две години и е достатъчно голямо, за да разбира какво включва процедурата по миенето на зъбки, можете да му обясните защо е важно това и да направите миенето забавно и интересно. Провокирането на интерес и превръщането на миенето на зъбките в игра е от ключово значение. Всяко нещо, което е приятно за детето, се случва с лекота и без то да се противи. Ако го карате насила, по-добре се откажете, поне за известно време.

Здравите млечни зъби имат голямо значение както за процеса на дъвкането, така и за местоположението на постоянните зъби. Необходимо е да се поддържа идеална хигиена на устната кухина, за да се предпазят зъбите от увреждане.

 

Какво причинява кариес при децата?

Най-честото заболяване на зъбите е кариесът. Остатъците между зъбите от любимата за децата въглехидратна храна (бонбони, шоколад, сладкиши, конфитюри) се разграждат до киселини от бактериите на устната кухина и разяждат емайла на зъба. Така се образува малка дупчица (кариес), която може да се увеличи и да разруши целия зъб.

 

Режим на хранене за здрави зъби

Най-големият враг на здравите зъбки е нездравословното хранене и приемът на много храни, съдържащи захар. Затова приемането на въглехидратни храна трябва да се ограничи в трите главни хранения (закуска, обед, вечеря), когато се приема и друга храна. Комбинирана с останалата храна, захарта уврежда зъбите по-малко, отколкото, ако се приема самостоятелно. В междинните хранения (втора и трета закуска) не трябва да се включват въглехидрати. Вместо сладкиши трябва да се ядат плодове, зеленчуци, сирене, ядки, ръжен хляб . Миенето на зъбите отстранява хранителните остатъци, предпазва ги от образуване на зъбен камък и кариес и масажира венците.

 

Колко често трябва да мият зъбите децата?

Разграждането на въглехидратите до киселини се извършва непосредствено след тяхното приемане. Десет минути след изяждането на сладкиша в устната кухина вече може да се установи концентрация на киселините. Оттук следва правилото зъбите да се мият веднага след ядене.

Възприетата практика да се мият зъбите вечер, преди лягане, и сутрин, след ставане, изпълнява своето козметично предназначение, но няма здравословна профилактична стойност.

 

Как да изберем подходяща четка за зъби?

Четката трябва да бъде с малка глава – около 3 см дълга, и със средно твърди, не много дълги косми. Освен това много важна е техниката на миенето на зъбите, за да могат да се отстранят хранителните остатъци от междузъбието. Четката се движи с въртеливи движения в отвесна посока от венците към зъбите – за горната челюст отгоре надолу, а за долната челюст отдолу нагоре. По този начин се масажират венците и се подобрява кръвоснабдяването им. Ако четкането се извършва в посока от зъбите към венците или в напречна посока (ляво – дясно), може да се получи отделяне на венците от зъбите с последващи възпаления. Миенето на зъбите трябва да продължава най-малко две минути.

 

Кога да е първото посещение при зъболекар?

Правилото тук гласи: не водете детето си на зъболекар чак когато то има проблем. Това е от огромно значение, тъй като за едно малко дете, което изпитва болка, е далеч по-стресиращо да седне за първи път на зъболекарския стол. Вместо това, правете профилактични прегледи след като то е навършило три години. Така детето ще познава стоматолога си и ще е далеч по-спокойно. Изборът на стоматолог е от ключово значение, тъй като, освен добър професионалист, той трябва да има подход при работата с деца. Приятната обстановка, подходяща за деца и начинът, по който ще бъде обяснено на детето какво предстои, също имат огромна роля.

След тригодишна възраст профилактичните прегледи трябва да се извършват от зъболекар най-малко два пъти годишно, за да се открият и излекуват навреме засегнатите зъбчета.