Какво трябва да знаем относно помпите за кърма и каква да изберем

помпа за кърма chicco
Когато се подготвяме с покупките за новороденото, едно от важните неща в списъка несъмнено е помпата за кърма. За бъдещите майки, особено, ако е първа бременност, възникват много въпроси – „Kаква да бъде помпата за кърма?“, „При какви случаи е необходима?“, „Кога да се купи – преди или след раждането?“,  „Колко ще струва?“. Ето някои отговори:
Каква е функцията на помпата за кърма и ролята и при кърменето?

Помпите за кърма, независимо дали са механични или електрически, действат чрез създаването на вакуум, чрез който източват млякото от гърдата. Разбира се, най-добрият начин да се изведе кърмата от гърдата, е сученето на бебето и помпата не би следвало да измества кърменето. Но има ситуации, в които тя би могла да бъде от огромна полза.

Кога е необходима помпа за кърма?
  1. Стимулиране на гърдите, ако кърмата е недостатъчна
  2. Изцеждане на излишната кърма с цел избягване на мастит
  3. Отделяне на бебето от майката (за определени часове или за по-дълго)
  4. Хранене на недоносено бебе, несучещо или трудно сучещо бебе
  5. Здравословни проблеми при майката или при бебето
  6. Предстоящ прием на медикаменти от страна на майката (кърмата може да се изцеди и да се замрази)

Изцеждането на гърдите може да стане и без помпа – на ръка. Не всяка майка обаче има времето, желанието и уменията да прави това, ето защо – в тези случаи помпата за кърма може да се окаже незаменим помощник.


Какви видове помпи за кърма се предлагат?

Съществува голямо разнообразие от помпи, както като ценови клас, така и като функционалност. Двата основни вида по отношение на начина на работа са механични (ръчни) и електрически.

Както при механичните, така и при електрическите помпи за кърма, съществуват много различни варианти, от по-висок или от по-нисък клас. Например – механичната помпа може да бъде със съвсем опростена функционалност и малки размери, като кърмата се изцежда чрез стискане на гумено балонче. Тя обаче няма за цел да събира кърма, а по-скоро да изцежда гърдите от излишното майчино мляко.

Друг вид механична помпа е тази тип „Спринцовка”, която изцежда майчиното мляко чрез плъзгане на цилиндри. По-високият клас механична помпа е тази със силиконова клапа, при която изцеждането е улеснено чрез ергономична дръжка.

Електрическите помпи от своя страна са създадени за по-голямо облекчение на майката. помпа за кърма chicco2Най-широкоразпространените от тях са мини-електрически помпи, които са леки и компактни. В повечето случаи те дават възможност за контролиране ритъма на изцеждането, подходящи са за индивидуалните нужди и физиология на гърдите. По този начин се възпроизвеждат двете фази на кърмене на бебето – стимулация и сукане.

Каква помпа да изберем?

Разбира се, отговорът на този въпрос е индивидуален и зависи от няколко фактора – бюджет, потребностите на майката и потребностите на бебето. Ако искате да се подсигурите с помпа за кърма още в първите дни от раждането, можете да заложите на ръчна помпа, която е от по-нисък ценови клас, например – такива с гумено балонче. Те обаче не са подходящи, ако се налага да изцеждате гърдите си често и за продължителен период, тъй като вакуумът, който се създава чрез тях, е недостатъчен за пълноценно изцеждане, а и изискват доста усилия. Помпите тип „Спринцовка” също могат да свършат работа за краткосрочно ползване, но недостатъкът им е, че създават прекалено силен вакуум, а това често причинява болка и дискомфорт за майката.

Ето защо, ако се налага често изцеждане е по-добре да се заложи на механична помпа с ергономична дръжка и силиконова клапа или на електрическа помпа. Електрическата разбира се има повече предимства – изцеждането става по-бързо и по-ефективно, не отнема толкова усилия и дава възможност за регулиране на темпото. Това е от особено предеимство, ако ползвате помпата за недоносено или трудно сучещо бебе, както и за работещи майки.

Освен вида помпа от много важно значение е и да заложите на качеството и да не правите компромис с имитациите от неизвестни компании. Четете внимателно опаковките, тъй като в използваните материали не бива да има наличие на бисфенол А (ВРА). Не по-малко важно е и правилното съхранение и стерилизация на помпата след употреба, според инструкциите на производителя.