Кърменето – най-добрият начин за хранене на бебето

Кърменето осигурява възможно най-добрата храна за бебето. Кърменето е и най-здравословният старт, който може да дадете на своето дете. Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота.

Защо майчината кърма е най-добрата храна за бебето?

 • Кърмата съдържа идеалния баланс от хранителни вещества за бебето.
 • Лесна е за усвояване от недоразвитата храносмилателна система на бебето.
 • Кърмата съдържа антитела от майката, които защитават бебето от инфекции.
 • Майчиното мляко съдържа растежни фактори и хормони, които подпомагат развитието на детето.
 • Има изключителна чистота и не създава риск от инфекции.
 • Намалява вероятността от стомашни разстройства и запек при детето.
 • Намалява риска от алергии. • Намалява риска от затлъстяване в по-късното детство.
 • Кърмените деца имат по-здрави зъби.

 

Предимства на кърменето за майката

 • Кърменето помага за по-бързото възстановяване на нормалните размери на матката и намалява кървенето, забавя възстановяването на менструацията и загубата на кръв с нея, което намалява риска от желязодефицитна анемия.
 • Забавя овулацията и намалява риска от ранна следваща бременност.
 • Кърменето помага за по-бързото възстановяване на теглото преди бременността, тъй като за образуването на кърмата се изразходва енергия, получена от мастните депа в майката.
 • Кърменето намалява риска от рак на гърдата, на матката и на яйчниците.
 • Кърменето е много по-лесно от храненето с шише, няма нужда да се приготвя мляко, да се стерилизират шишета, няма нужда бебето да чака.

Кога да се сложи бебето на гърдата?

Препоръчително е новороденото дете да се сложи на гърдата на майката още през първите часове след раждането. Вашата гърда образува мляко в отговор на храненето на бебето от нея. Не опитвайте да давате от специалните млека (млечна формула) за кърмачета с биберон през този период, това може да повлияе на възможността да кърмите.


За да кърмите успешно, са необходими известни умения. Ако това е първото ви бебе, помолете акушерката или медицинската сестра да ви помогнат да сложите бебето правилно на гърдата. Ако въпреки усилията детето не започне да суче добре още при първите кърмения, най-добре е майката да изцеди кърмата в устата му.

Ако бебето не гълта изцеденото мляко, потърсете непременно лекарска помощ. Ако кърмите бебето толкова често и толкова дълго, колкото то иска, вие ще образувате повече кърма и ще му осигурите необходимото количество храна. Кърменето при поискване е ключът към създаване и поддържане на оптимална лактация.

В началото малките бебета сучат по-дълго и по-често (8- 12 пъти на 24 часа), но с възрастта продължителността и честотата на кърменията намаляват. Изключителното кърмене означава прием единствено и само на майчино мляко за първите най-малко 4 месеца, препоръчително за първите 6 месеца от живота, без прием на никакви други храни или напитки, включително вода, като при необходимост се приемат сиропи от витамини, минерали или лекарства на капки.

Статията е базирана на препоръките за хранене на бебето, изготвени от Ст.н.с. д-р Стефка Петрова, Национален консултант на МЗ по хранене и диететика, и  Д-р Лалка Рангелова, специалист по хранене и диететика, лаборатория «Хранене и обществено здраве», НЦООЗ 

 

Вижте още:

Приема ли бебето достатъчно кърма?

Кърмене след Цезарово сечение (секцио) – какво трябва да знаем

Как да спрем кърмата: спиране на лактацията с естествени средства

Фактори, които увеличават или намаляват производството на кърма