Кърмене след Цезарово сечение (секцио) – какво трябва да знаем

кърмене секцио цезарово сечение

Много майки, които са раждали или на които им предстои да родят с Цезарово сечение (Секцио) си задават въпроси – могат ли да кърмят бебето, кога е най-добре да стане това, има ли рискове, каква би била най-удачната поза за кърмене? Ето някои отговори:

Кърмене след секцио – да или не?

Със сигурност е напълно възможно да кърмите вашето бебе след Цезаровото сечение. Това би било добре както за вас, така и за вашето бебе.


Колко скоро?

Колко скоро можете да започнете да кърмите зависи от това как се чувствате вие и бебчето ви. Въпреки че в чужбина все повече се налага практиката в болницата да се дава възможност на майката да кърми веднага след Цезарово сечение, докато е още в операционната, у нас това все още не е честа практика. При всички положения е важно да се съобразите с препоръките на акушер-гинеколога си, тъй като може да има някои пречки за отлагане на кърменето, свързани с употребата на медикаменти или физическото ви състояние.

Ако все още не сте родили и имате насрочено Цезарово сечение, консултирайте се с вашия лекар и обсъдете своето желание да дадете възможност на бебето да суче скоро след операцията, ако обстоятелствата го позволяват.

Ами упойката?

Ако сте замаяна от анестезията или бебето ви се нуждае от незабавна грижа, може да се наложи да изчакате. Ако след 12 часа все още не сте били в състояние да кърмите, би било добре да използвате помпа за кърма, за да стимулирате лактацията.

Кои позиции са най-добри за кърмене след Цезарово сечение?

Най-вероятно кърменето след секцио ще е неудобно и дискомфортно (особено след като престанат да действат обезболяващите).Така че – намерете позиция за кърмене, която има по-малък натиск върху мястото на разреза:

 1. Легналото положение е най-удобно за много майки, особено в първите няколко дни след операцията.
 2. Т. нар. „Футболно държане” също върши добра работа – за целта поставете бебето върху ръката си в страни, хванете главичката му, леко я повдигнете и му подайте гърдата си.
 3. Можете да облекчите дискомфорта и чрез поставяне на възглавница в скута си, на която да сложите бебчето, за да легне.

Загуба на тегло на бебето след секцио

След като сте били включени на системи, е твърде вероятно вашето бебче да понатрупа т. нар. „водно тегло” поради по-голямото количество течности, които приема от вас. Новороденото ще се освободи от тези излишни течности чрез повече уриниране и ще загуби малко повече тегло от обичайното. Бъдете сигурни, че тази загуба на тегло е в рамките на нормалното и не е причина за добавки към храненето под формата на адаптирани млека, тъй като това може да намали шансовете ви за ранно кърмене.

Вярно ли е, че Цезаровото сечение намалява майчиното мляко?

Някои майки, които се раждали чрез секцио, споделят, че кърмата им идва малко по-късно от обичайното. Причината за това най-често се дължи на допълнителното напрежение от операцията и преживения стрес. Когато обаче нещата се нормализират, няма причина да се счита, че жените, родили по естествен път имат повече кърма или обратното.

Болкоуспокояващите таблекти

Често се дават болкоуспокояващи след раждане. Не се колебайте да ги взимате, ако имате нужда от тях, тъй като силната болка може да попречи на усилията ви при кърменето. Разбира се, болкоуспокояващите трябва да се взимат в краткосрочен план и в безопасни дози (най-много една таблетка на всеки шест до осем часа) и да следите бебето за сънливост. Има болкоуспокояващи, които са безопасни за бебето и съвместими с кърменето, затова – допитайте се до акушер-гинеколога си.

Гъбични инфекции след Цезарево сечение и прием на антибиотици

Ако след раждането приемате антибиотици, те могат да увеличат шансовете за получаване на гъбична инфекция (млечница) в устата на вашето бебче или по-надълбоко. Можете да намалите този риск чрез:

 • Прием на пробиотик
 • Основно почистване и стерилизиране на бутилки, частите на помпата за кърма и биберони след всяка употреба
 • Пълно хигиенизиране на зърната и смяна на медицинските подплънки за кърмене
 • Избягване на антибиотици, когато не са необходими както за вас, така и за вашето бебче

Как да стимулираме отделянето на кърма?

 • Като начало – бъдете сигурни в плана си за раждане и в това, че Цезаровото сечение е наистина необходимо
 • Гушкайте се кожа до кожа с бебето толкова често, колкото можете
 • Направете първото кърмене възможно най скоро
 • Кърмете често, на всеки три часа, денем и нощем
 • Използвайте помпа за кърма, ако не сте в състояние да бъдете с бебчето си в рамките на първите 12 часа или кърмата още не е тръгнала
 • Хранете се правилно и с храни, които стимулират лактацията и приемайте достатъчно течности