Какво наследяваме от бащите и какво от майките си?

наследяване гени, Списание Родител, Родител.бг

На кого ще прилича детето? Какъв характер ще наследи? Как ще изглежда? Много бъдещи родители си задават тези въпроси. Едва ли има точен отговор, тъй като науката за гените не е като математиката – там не всичко е предопределено и понякога това, което природата е решила, може да бъде доста изненадващо. Все пак има някои научно доказани тенденции, които се наблюдават в голяма част от случаите.


Хромозомите

Според народните вярвания, момиченцата приличат на татковците, а момченцата – на майките. Научни доказателства в тази посока обаче има само при второто твърдение. Причината се крие в хромозомите. Бебето от мъжки пол наследява само една Х-хромозома от майката и тя е богата на гени, отговорни за външните белези като скули, форма на лицето, форма на устните, големина на очите и т.н. Момиченцата от своя страна наследяват една Х-хромозома от майката и една от таткото, т.е. – има шанс да приличат на всеки от тях.

Болестите

Вероятността бебето да наследи здравословните проблеми от бащата е по-голяма, смятат учени. Проф. Фернандо Пардо-Мануел де Вилена отделя 10 години от живота си за изследвания в посока на това каква е наследствената обусловеност на болестите и как се предават генетично. Според резултатите от проучванията, гените на бащата доминират в 60% от случаите и играят ключова роля при генетичната предразположеност към заболявания като- диабет, рак и сърдечносъдови болести.

Ушите

Друг генетичен фактор, който се предава по бащина линия, е формата и големината на ушите. Шансът детето да наследи ушите на татко си е по-голям, отколкото от майката.

Плешивостта

Плешивостта в зряла възраст у мъжете се предава по майчина линия, показват проучвания на изследователи от Университета на Южна Калифорния. Ако например дядото по майчина линия е оплешивял рано, то бебето от мъжки пол е с по-висока предразположеност към загуба на коса, когато порасне.

Формата на очите и формата на лицето

По-голям шанс има детето от мъжки пол да е наследило формата на лицето и големината на очите от майка си, именно поради споменатия по-горе фактор, свързан с хромозомите.

Наследствено ли е дълголетието?

Разбира се, че продължителността на живота зависи от много фактори и това как се грижим за своето здраве. Но все пак, съществуват изследвания, които доказват връзката между продължителността на живота и гените. Така например, близнаци, които са водили сходен начин на живот, живеят с почти еднаква продължителност, се казва в проучване, проведено от Джеймс Вопел от института “Макс Планк” (Германия). Друго изследване с участието на 4 500 близнаци от скандинавските страни, посветено на предразположеността към ракови заболявания, показва, че освен продължителността на живота, също и ракът на гърдата, простатата и колоректалният рак могат да се определят като наследствени.