5 неща, които децата наследяват от бащите си


Много често, когато бебето се роди, околните казват: „Целия е на баща си“ или „Одрал е кожата на майка си“. Има ли наистина закономерност в това на кого ще прилича детето? Науката за гените има някои отговори по въпроса. Например – свързани с хромозомите при момиченцата и при момченцата. Също така се оказва, че има някои доминанти белези, който се предават най-често по бащина линия. Ето кои са те:

1. Формата на устните

Ако бащата има широки и по-пълни устни от майката, шансовете са устните на да бъдат като тези на таткото, се увеличават. Причината за това е, че формата на устните е доминантен белег, който се предава от бащата.

2. Трапчинките

Много хора мечтаят да имат от онези чаровни трапчинки, които ни правят така, чаровни, когато се усмихваме. За съжаление, не всеки има този късмет. Но пък, ако баща ви има такива, нищо чудно и вие да сте ги наследили. Трапчинките могат да бъдат едностранни или двустранни, в зависимост от структурата на лицето и комбинацията от кости и мускули в лицето.


3. Някои хранителни навици и предпочитания

Редица проучвания стигат до извода, че децата са по-склонни да консумират хранителни продукти, които се харесват на бащата. Така че, ако му харесва да яде китайска храна, детето вероятно също ще обича този вкус, особено, ако е от женски пол.

4. Атлетичността

Баща винаги е свързан с различните видове спортни дейности. Обикновено той е този, който учи детето как да кара велосипед, да плува или да кара ролери. Но малцина са наясно, че желанието на детето да спортува не идва само от възпитателния подход, но има и генетични причини. Например – ако таткото е по-склонен към застоял живот, детето също ще има подобна нагласа, от една страна – заради примера, който получава, а от друга – заради генетични фактори. И обратното – качества като издръжливост, натрупване на мускулна маса и спортни заложби, имат генетична предопределеност, предаваща се по бащина линия. Според проучване, направено от учени от Кеймбридж, именно това е и причината жените да харесват по-атлетични мъже, като подсъзнателно свързват тези фактори с бъдещото поколение.

5. Ушите

Ако бащата е с големи и издължени уши, има огромна вероятност да предаде този доминантен белег на бъдещите поколения. Слухът обаче няма нищо общо с това, така че – подобна наследственост касае само формата и размерите на ушите.

Каквото и да наследи детето обаче, на когото и да прилича, най-важното нещо, от което ще зависи формирането му като личност е примерът, който му давате, и възпитанието, което получава.

 

Вижте още:

Интелигентността се предава по майчина линия

Косата на бебето – как се променя и как да се грижим за нея

20 любопитни факта за образованието по света

Защо детето боледува често?