Интелигентността се предава по майчина линия

Гените на майката и нейното отношение към детето имат огромно влияние върху интелектуалното му развитие, смятат учени

майка гени наследственост


Майката има решаваща роля за нивото на интелигентност на детето, съобщава в. „Индипендънт“. След като анализирали отношението на група майки към техните деца 7 години, учени от Вашингтонския университет установили, че здравата емоционална връзка между майка и дете, както и генетичната обусловеност, е изключително важна за растежа на някои части от неговия мозък.

Жените е по-вероятно да предадат интелигентни гени на децата си, защото те се обуславят от Х-хромозомата. Жените имат две такива хромозоми, докато мъжете – само една. В допълнение на това, учените смятат, че гените, отговарящи за сложните когнитивни функции, наследени от бащата, може да се деактивират автоматично.

Интелигентността е сред условните гени, идващи от майката. Лабораторни тестове с мишки открили, че по-голямо количество от гени на майката водят до развитието на по-големи мозъци и по-малки тела, а по-голямото количество от гени на бащата – обратното – на по-малки мозъци и по-големи тела. Учените идентифицирали клетки, съдържащи само гени на майката или бащата в 6 различни зони от мозъка на мишките, които контролирали различни когнитивни функции – от навиците за хранене до паметта.Гените на бащата се натрупвали в части на лимбичната система, включващи функции като възпроизводство, храна и агресия.

Опасявайки се, че ситуацията при хората може да е по-различна от тази при мишките, учените провели детайлни интервюта с 12 686 доброволци на възраст от 14 до 22 години. Резултатите били същите – най-добра и сигурна прогноза за интелигентността на един човек е IQ-то на неговата майка.

Учените твърдят, че гените са единствените фактори за интелигентността. Всъщност около 40 – 60% от нея е наследствена. Останалата част се пада на влиянието на средата. Дори в това отношение обаче експертите са категорични, че майките играят ключова роля. Изследвания показват, че извън генетичните фактори, от огромно значение е и връзката между майката и детето, защото когато тя е силна, това се отразява благотворно и на интелигентността на детето.

Данните сочат, че стабилната емоционална връзка майка – дете е решаващ фактор за развитието на някои части от мозъка. Деца, които са били обичани и обгрижвани от майките си, на 13-годишна възраст имат 10% по-голям хипокамп в сравнение с децата, чиито майки са били по-емоционално дистанцирани. Хипокампът е част от мозъка, отговорна за паметта, способността за учене и реакциите при стрес.

 

Вижте още:

Какво наследяваме от бащите и какво от майките си?

Цветът на очите на детето в зависимост от очите на родителите

Майчинството прави жените по-интелигентни

Близначки от различни раси? Възможно е!