12 умения, които петгодишното дете трябва да е усвоило

Какво трябва да умее детето на пет? Разбира се – всичко е индивидуално – някои петгодишни вече могат да смятат, а за други все още правилното изговаряне на думи и звуци е на дневен ред. Приемете тези различия със спокойствие. Все пак, има някои основни умения, на които е важно да обърнете внимание и чието усвояване до голяма степен зависи от родителя и това доколко вие давате на детето си свобода и самостоятелност. Лишаването от подобна самостоятелност често е вредна, особено в предучилищна възраст, предшестваща тръгването на училище, където детето ще трябва да се справя само, искате или не.

1. Да се храни самостоятелно и да познава добрите обноски на масата

Самостоятелното хранене вече трябва да е съвсем естествен процес  (приучаването към който трябва да започне още на двегодишна възраст). Когато детето е на пет, не му поднасяйте храна, дори и да е злоядо. Това не помага, нито на него, нито на вас, особено, ако посещава детска градина. Там няма кой да проявява подобно персонално отношение. При петгодишните вече можете да обясните някои основни правила при хранене, свързани с обноските. Научете детето да изчаква всички да седнат на масата, да яде бавно, а не с пълна уста и да спазва хигиена.

2. Да използва прибори

На тази възраст децата вече би следвало да са способни да използват лъжица и вилица. Ако все още имате опасения за ножа, това е с основание, можете да позволите на детето да го употребява в училищна възраст.

3. Да ходи самостоятелно до тоалетната

Едва ли има смисъл от аргументи защо гърнетата при петгодишните отдавна трябва да са останали в историята. И ако все още придружавате вашия малък наследник, когато има голяма или малка нужда, време е да спрете. Децата на тази възраст могат да се справят самостоятелно, стига да им дадете възможност. Самостоятелното забърсване в началото  може и да не е съвсем перфектно, но е важно да започнете от някъде.

4. Да забърсва и издухва носа си

Сигурно сте виждали в парка или на детската площадка майки и баби, които се провикват „Мимее, тече ти носът, ела да те избърша”. Вместо това, дайте на детето хартиени кърпички, които да са под ръка в джобчето и го оставете да се справя само.

5. Да се облича само

Това умение, както и самостоятелното хранене, вече е напълно задължително при петгодишните. Възможно е детето все още да се затруднява с някои дрехи – ризи с копчета, панталони с ципове. Не избягвайте умишлено дрехи от този тип, само защото вашият малчуган се справя по-трудно с тях. Именно така ще се научи.

6. Да избира дрехите си

Да правилно прочетохте! Може и да ви се струва неприемливо да оставите петгодишния си малчуган да си избира облеклото, но от време на време – го правете. Това е важно, не толкова защото се предполага, че детето ви има неподозиран вкус към модата, а за да го научите на самостоятелност и да създадете увереност и способност за взимане на решения. Ако толкова се притеснявате, че вашият господин или госпожица ще решат да отидат на детска градина с оранжев панталон и цикламена блуза, дайте възможност за избор между приемливи за вас неща – например „С коя блуза искаш да си днес – червената или жълтата”?

7. Да се справя с откопчаването и закопчаването на ципове и копчета

Не се изнервяйте, ако копчетата и циповете са все още предизвикателство и правят излизането навън по-трудно и бавно. Вместо това – превърнете откопчаването и закопчаването в игра. Например – кажете „Хайде да се състезаваме”.

9. Да обува обувките си, без да ги разменя

Не бъдете прекалено „услужливи”, когато бързате за работа или за среща. Именно тогава децата имат навика да проявяват безпомощност, защото знаят, че вие ще ги обуете. Ако вашият мъник все още разменя лявата и дясната обувка, не реагирайте строго. Вместо това, го научете чрез игра или шега да обръща повече внимание: „Я виж, тези двете пак са си разменили местата. Хайде да им помогнем да се поправят!”.

9. Да подрежда играчките и вещите си

Ако след поредната игра подът е затрупан с кубчета, кукли и камиони, не бързайте с подреждането. На пет години детето вече трябва да знае, че това е негова отговорност и трябва  да се грижи за реда сред  вещите и играчките си след всяка игра.

10. Да мие зъбите и лицето си

Рутинните хигиенни навици вече трябва да са станали част от ежедневието на детето и то да знае, че преди лягане и след ставане задължително трябва да мие своите зъби и да се погрижи за хигиената си. Не се превръщайте в сянка на детето и не го придружавайте, докато се мие. Вместо това – оставете го да се справя, да се научи да пуска и спира чешмата, както и да регулира само температурата на водата.

11. Да споделя вещите си

Периодът на неспособност да споделя вещи и играчки може и да не е отминал напълно, но на пет детето би следвало да има подобни прояви далеч по-рядко. Посещението на детска градина обикновено оказва много голямо влияние в това отношение – в положителния смисъл.

12. Да създава приятелства

На петгодишна възраст децата вече съвсем целенасочено общуват с други деца, има такива, които харесват, както и такива, с които не им е особено приятно да общуват, както е при възрастите. Социалните умения вече би трябвало да са изградени и, за разлика от двегодишните, където конфликтите, скубането и хапането са ежедневие, децата на пет би трябвало да съумяват да създават приятелства и да проявяват известна доза дипломация и уважение към останалите деца.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Пет ценности, на които да научите детето си, преди да е станало на пет

Създаване на хигиенни навици у детето – миене на ръце и зъби, къпане, преобличане

9 препоръки за хранене на деца от 3 до 7 години

Прегръдката и невербалната комуникация като възпитателно средство