9 препоръки за хранене на деца от 3 до 7 години

zdravoslovno menu dete


Възрастта след навършване на тригодишна възраст е важен момент по отношение на формирането на хранителните навици на малкото дете. Освен, че детето вече е захранено, разполага с млечните си зъбки, с които да яде твърди храни, сега е моментът мама и татко да му осигурят пълноценно меню, както и да го научат на правилен хранителен режим. Какво обаче е добре да включва менюто за тази възраст?

Ето какви са препоръките на Националния план за действие „Храни и хранене“, разработен от доц. Стефка Петрова, директор на Националния център по опазване на общественото здраве и национален консултант по хигиена, хранене и диетика.

 Препоръка 1: Осигурявайте редовно хранене с пълноценна и разнообразна храна
• Осигурявайте максимално разнообразие в консумацията на храни – препоръчва се в рамките на 2 седмици да не се допуска повторяемост на ястията;

• Включвайте ежедневно в менюто на децата представители от 4 – те основни групи храни: хляб, зърнени храни и картофи; плодове и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови храни и ядки;

• Хранете децата си четири пъти дневно, тъй като редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна наведнъж и допринася за по-доброто храносмилане. На един прием детето не трябва да консумира повече от 350 – 400 г храна. Закуската е важна и не трябва да се пропуска!

• Отделяйте достатъчно време за хранене на децата, в приятна обстановка, което ще създаде и затвърди у тях навици за правилно хранене.

 

Препоръка 2: Ограничавайте консумацията на тестени и сладкарски изделия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти
Включвайте в менюто на децата си пълнозърнест хляб (поне 2 пъти седмично), макаронени изделия (1 път седмично) и зърнени храни (жито, ориз, овесени ядки, царевица и други).

 

Препоръка 3: Предлагайте ежедневно разнообразни зеленчуци и плодове
• Осигурявайте през всички сезони на годината разнообразие от пресни, замразени, сушени, консервирани плодове и зеленчуци;

• Предпочитайте суровите зеленчуци и плодове, тъй като при кулинарната им обработка част от съдържащите се в тях витамини се разрушават;

• Предлагайте пресни плодове и зеленчуци при всяко хранене.

 

Препоръка 4: Използвайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол

• Осигурявайте ежедневно в храненето на децата мляко и млечни продукти;

• Избирайте прясно и кисело мляко с ниско съдържание на мазнини (1,5 -2%) или обезмаслено (0,1 – 0,5%);

Обезсолявайте саламуреното сирене.

 

Препоръка 5: Замествайте тлъстите меса и месни продукти с птиче, телешко месо и риба

• Ограничавайте предлагането на колбаси до 2 пъти в седмицата;

• Предлагайте риба един – два пъти седмично;

• Отстранявайте кожата от птиците и видимата мазнина от месото преди готвене.

 

Препоръка 6: Ограничавайте приема на мазнини

• Замествайте животинските мазнини с растителни;

• Добавяйте възможно най-малко количество мазнина при приготвяне на ястията.

 

Препоръка 7: Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти

• Ограничавайте консумацията на захарни и шоколадови изделия, сметанови и сиропирани сладкиши. Избягвайте газираните напитки;

• Ограничавайте количеството на добавената захар към млякото и чая.

 

Препоръка 8: Ограничавайте общия прием на сол за деня

• Намалявайте количеството на добавената сол при приготвяне на ястията и салатите;

Не поставяйте солници на масата по време на хранене;

• Ограничавайте употребата на туршии през зимния сезон до 2 – 3 пъти седмично.

 

Препоръка 9: Приготвяйте храната по безопасен начин, спазвайки правилата за хигиена. Използвайте щадящи кулинарни технологии

• Купувайте храна в чисти и с ненарушена цялост опаковки;

• Пазарувайте от сигурни източници;

• Преди покупка четете етикета;

• Обръщайте внимание на срока на годност на продукта;

• Спазвайте хигиенните изисквания при приготвяне и съхранение на храната;

Обработвайте храната чрез варене, задушаване и печене (на фурна, скара или грил).

 

Вижте още:

4 основни грешки, допускани от родителите при храненето на децата

„Това не го обичам“ – как да се справим с капризите при хранене

6 пролетни суперхрани за здраве и имунитет

Примерна схема за захранване на детето през първата година