11 житейски урока, които научаваме едва, когато спрем да бъдем деца

 деца възрастни
Има неща, които извършваме или пасивно пропускаме, за които съжаляваме цял живот. А животът действително е прекалено кратък, за да грешим и след това да прекарваме време страдайки, че сме го направили, че е можело, че сме щели или е трябвало… Истина е, че през етапите на живота ни, допускаме различни по големина и значимост грешки. Във времето те могат да нанесат щети или да причинят тъга от факта, че когато е трябвало не сме предприели нужното, за да постъпим правилно. Но дойде ли това време, вече е прекалено късно, а ние сме прекалено стари, за да променим нещата. Затова сега ви предлагам да прегледаме едни от грешките, за които възрастните най-много, според berbim.info

1. Вслушвай се повече в съветите на родителите си

Когато сме деца и тийнейджъри си мислим, че няма нещо на този свят от което да не разбираме. С лекота подминаваме родителските съвети, мислейки си, че дори и да са прави, това важи за техния живот, не за нашия. Всъщност забравяме, че родителите ни искат най-доброто за нас и макар понякога да се месят в собствените ни решения, думите им имат правота, защото са продиктувани от годините зад гърба им и богатия опит в живота.

2. Не се страхувай да опитваш нови неща

Вярно е, че страх лозе пази, но понякога съвсем неоснователно. Човек има нужди от нови преживявания и е полезно от време на време да предизвиква сам себе си, срещу онова от което се страхува. Ако имате страх от вода не скачайте надълбоко, а се качете на ферибот или кораб, възможно е да преодолеете страха си, да се забавлявате и в същото време да изпитате непозната наслада от нещо неопитвано.


3. Използвай всяка възможност да пътуваш

Повярвайте, ще дойде ден в който ще се запитате: Защо не отидох там? Трябваше! Никога не пропускайте шанс да посетите непознато за вас място. Светът е толкова голям и разнообразен и тепърва има толкова много за откриване. Бъдете авантюрист! Пътувайте по нови места, докоснете се до различна култура, опитайте традиционната непозната кухня, запознайте се с чуждите обичаи и се заредете с прекрасни спомени.

4. Не продължавай връзка, в която не се чувстваш добре

Да споделиш живота си с някого е изключително важно, за да го направиш с неподходящия човек. Това коства не само ненужни нерви и загуба на време, но и личното ви щастие. Всеки има правото да бъде щастлив, да обича и да бъде обичан. Ако връзката ви с някого не върви добре, просто я приключете и продължете напред. Няма време за губене!

5. Научи още един език

Никога не е излишно човек да се обогати още. Езикът е средството за комуникация, което ни отваря вратата към един цял нов свят. Няма нищо по-досадно от това да не могат да те разберат и в същото време, няма нищо по-приятно от това, да говориш един език с някого. Затова, ако имате достатъчно свободно време, хващайте разговорниците и самоучителите или се запишете на курсове – ще бъде полезно и няма да съжалявате.

6. Когато остарееш, разбираш, че чуждото мнение не е от значение

Не плащайте „данък обществено мнение“! Никой не живее живота ви вместо вас, затова няма смисъл да хабите и минута притеснявайки се какво ще си помислят или кажат за вас останалите. Вземайте своите решения и постъпвайте както се чувствате най-добре, защото след време дори няма да си спомняте за становището на другите, ако се чувствате щастлив.

7. Научи се да готвиш поне едно ястие хубаво

Няма да повярвате колко може да ви сближи това с любимите хора. С годините децата напускат дома и започват собствен живот, но винаги ще си спомнят хубавите вечери, на които хапвайки вкусно, сте говорили и споделяли. И някога пак ще се върнат, за да прекарат време с вас и да опитат отново от любимото си ястие, което само вие правите по този начин.
Довършвай започнатото. Винаги!
Никога не се отказвай от нещо, което си започнал. Дори и да загубиш интерес в даден момент, върни се към него отново и опитай пак.

8. Не приемай прекалено големи рискове

Понякога има по-важни неща от тръпката, която носи риска. Дори и да сте убедени, че победата е възможна, не си струва да рискувате сигурното в живота си, в името на нещо, което все пак има 5% шанс да ви се изплъзне. Риск печели, риск губи… Този, който не рискува не печели, но пък този който не рискува и не губи в същото време. Не е лошо да си го припомняте.

9. Не преследвай чуждите мечти

Винаги изграждайте собствени мечти, за които да се борите. Те поне ще ви направят щастливи, вместо оказали се с нещо непотребно в ръце, само защото някой го е поискал, а вие сте решили да му покажете, че можете да го имате. Случва се също и опитвайки се да достигнете чуждите блянове, да се провалите и здраво да се сгромолясате. Защо тогава сте хвърляли всичките усилия? Преследвайте собствените си цели и винаги поставяйте нови!

10. Винаги е чудесно да помогнеш на човек или кауза

Едно от най-прекрасните неща под това небе, е да знаеш, че си бил в помощ някому. Не всеки може да подаде ръка на друг човек, съвсем безкористно, но тези които успяват със сигурност познават добротата и признанието на останалите. Има хора, които истински се нуждаят и ако можете, няма да загубите, ако помогнете.

11. Обръщай внимание на близките си

Никой не е на тази земя завинаги и никога не знаем кога приближава времето да я напуснем. Затова обръщайте максимално време на семейството и хората, които обичате, защото по-важно от тях просто няма. Любовта на близките ни, ни кара да се чувстваме значими и истински живи, не я пренебрегвайте заради нещо друго, а я ценете и търсете. Винаги!

Автор: Никол Сашева

„България Сега“

Вижте още:

9 пропуска във възпитанието, които повлияват физическото и духовно здраве

Безценни мъдрости за майчинството и възпитанието от Петър Дънов

Отхвърляйки бащата…

Защо е важно детето да има задължения вкъщи