Хранителните алергии при децата – как да ги разпознаем и как да ги избегнем?

хранителна алергия, алергии, храни, дете, Родител.бг

Хранителните алергии са все по-актуална тема в съвременния живот, с оглед на храните които консумираме, техния състав и качество и не на последно място – културата на хранене на българина.
Хранителната алергия е състояние, което се среща най-често при деца до 3-годишна възраст. Тя е много по-рядка след тази възраст.

Разликата между хранителна алергия и непоносимост към храни

Better Writer Ad

При истинската хранителна алергия винаги е налице имунен механизъм (реакция антиген-антитяло). Хранителната непоносимост няма връзка с имунната реакция и се появява, когато в организма има недостиг на някои храносмилателни ензими, води до стомашно-чревни проблеми, болка в стомаха, газове, разстройство, подуване и т.н.

Можем да различим тези две състояния най-вече по симптомите и количеството. Ако детето ви има алергия към млякото, дори една глътка може да предизвика реакция. При непоносимостта то ще получи стомашно-чревни симптоми, след като е изпило обилно количество мляко.

Кои деца са предразположени към хранителни алергии?

Фамилната история е начин да се определи рискът за поколението. При доказана алергия към определени храни у един от родителите, рискът за детето е 60%, а когато двамата родители са алергични – налице е 80% вероятност от развитие на алергия в ранната детска възраст.

Деца, които не са правилно захранени и са им въведени храни-алергени твърде рано, също са изложени на риск. За да намалите риска от развитие на хранителните алергии, винаги бъдете внимателни със захранването, не въвеждайте твърде рано определени храни и следвайте препоръките на педиатъра.

Преждевременното раждане също има роля за появата на хранителни алергии, а също така предразположеност се наблюдава и при деца, които са изложени на високо ниво на стрес.

 

Храните-алергени

За кърмачета и малки деца доказани и най-чести хранителни алергени са: животински белтък, яйчен белтък, краве мляко, пшеница, соев белтък, фъстъци, мед и риба.

За по-големи деца и възрастни алергизиращи храни са риба и морски храни, фъстъци, бадеми, кашу, мед, ягоди и др.

Могат да съществуват кръстосани алергични реакции по отношение на храни с близък състав, например алергените в соевия белтък са сходни с тези във фъстъците.

 

Симптоми на хранителните алергии

Клиничните прояви на хранителната алергия могат да бъдат разнообразни. Кожни реакции, екземи, остри уртикарии (обриви), придружени с усещане за парене и сърбеж са най-типичната проява на хранителна алергия.

Често обривът е съпроводен с оток на меките тъкани на китките, стъпалата, лицето и скротума до оток на ларингса с тежък анафилактичен шок. Много рядко хранителните алергии са в основата на хронични кожни екземи.

В някои случаи алергични реакции с различен механизъм могат да се появят спрямо кравето мляко и соевия белтък. Те могат да бъдат придружени от повръщане и диария при малки деца с усложнения от обезводняване. При малки деца алергичният колит е проява на същата алергична реакция. Алергията към кравето мляко може да бъде в основата на синдром на нарушено усвояване на хранителните вещества.

Диагностика на хранителните алергии

Диагноза хранителна алергия се поставя със специфични лабораторни тестове. Диагнозата е относително лесна, когато алергичните реакции са непосредствено след консумацията на определена храна. По-трудно е, когато реакцията е забавена или се явява след консумация на обичайни храни.

Често алергичните реакции не са към основното вещество в храната(например шоколад) а към допълнителните съставки, като оцветители, ароматизатори, консерванти, стабилизатори и др. и това е причината детето да реагира с обриви само на дадена марка.

Как да предпазим детето от алергия към храна?

С въвеждането на твърда храна в менюто на бебето спонтанно възниква въпросът, кои храни биха могли да причинят алергична реакция и следва да се избягват.

За да се не се натовари организма на бебето, важно е в хранителния му режим да се въвежда максимум по един нов продукт седмично. При включването на повече и последваща проява на алергична реакция, ще се затрудни определянето на продукта, към който детето има алергия.
Всички въпроси, свързани с храненето на бебето и малкото дете следва да се обсъждат с педиатъра.

Израстват ли се алергиите към храни?
Алергиите към храни понякога се израстват. Например, непоносимостта към фъстъци и други ядки, морски дарове обикновено се преодолява с възрастта, докато алергиите към яйца и мляко по-често остават за цял живот.

 

Вижте още:

7 храни, които сриват детския имунитет

Аз съм лоша майка и не храня детето си

11 полезни храни, с които да избегнем анемията при децата

20 храни, които тровят нас и децата ни с ГМО