Силантите – как предпазват от кариес и какво представлява процедурата по поставянето им

Какво представляват денталните силанти?

Better Writer Ad

Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини (фисури) на дъвкателните повърхности на постоянните зъби и образуват много тънък, гладък и твърд защитен слой.

Защо се поставят силанти?

Кариесът на дъвкателните повърхнини на постоянните зъби е най-чест в сравнение с кариесът, който се развива на другите зъбни повърхности. Силантите предпазват тези дъвкателни повърхности от развитието на зъбен кариес, като образуват гладка и твърда бариера между зъба и бактериите в зъбната плака, прилепена здраво върху него. Освен това силантите спират разрастването на вече появили се кариеси. Силантите са 100% ефективни и могат да редуцират кариесите до 70%. Масовото им прилагане започва през седемдесетте години на 20 век. Най-подходящият период за поставянето на силанти е до две години след пробива на постоянните зъби.

Как се поставят силанти?

Поставянето на силанти е бързо, лесно и безболезнено за детето:

1. Зъбът се почиства с машинна четка.

2. Следва предварителна химична обработка със специален гел за няколко секунди.

3. След това зъбът се измива с вода и се подсушава.

4. Силантът се поставя със шприц на тънък слой в ямките и фисурите на постоянния дъвкателен зъб.

5. Силантът се втвърдява под действието на светлина от дентална лампа и образува предпазен щит.

6. Детето може да се храни и да пие веднага след поставянето на силанта.

Силантите могат да престоят в устата на детето и повече от две години. Те могат да се подновят по всяко време, ако не са вече на мястото си. Силантите са млечнобели на цвят и могат да се наблюдават от близо и от родителите. Те не се виждат, когато детето се смее или говори.

Безплатното поставяне на силанти на първите постоянни молари в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца спестява:

• страдания на детето, които се свързват с правенето на пломби
• време и пари на родителите
Запомнете че комбинацията от:
• редовно посещение при лекаря по дентална медицина
• правилната устна хигиена два пъти дневно с флуорна зъбна паста и четка
• дъвченето на дъвка без захар след хранене
• използването на зъбни конци за почистване на междузъбното пространство
• флуорна профилактика – само след консултация с лекаря по дентална медицина
• правилния подбор на храни и напитки
• поставянето на силанти притежава огромен потенциал да елиминира зъбния кариес при децата!

Защо постоянните дъвкателни зъби се нуждаят от специална защита?

Постоянните молари и премолари имат на дъвкателните си повърхности дълбоки ямки и вдлъбнатини (фисури). Първите постоянни зъби, които пробиват са първите кътници – шестите зъби. Те пробиват зад последните временни детски кътници. Постоянните зъби пробиват с по-ниска здравина (минерализация) на емайла си. В устата емайла „узрява“ (матурира) и до две години след пробива достига своята максимална твърдост. Матурацията се извършва благодарение доставката на необходимите минерали от слюнката. Фисурите на дъвкателните зъби са с най-различна анатомична форма и дълбочина и често са много тесни.

Понякога емайла в тях „узрява“ много по – бавно през тези две години. От друга страна е невъзможно натрупаната в тях зъбна плака (колонии от бактерии) да бъде премахната с четка и паста за зъби. Бактериите образуват киселини, които причиняват кариес. Зъбният кариес влияе върху възможността на децата да се концентрират и да учат; върху развитието на речта им; върху избора им на подходящи храни, които да облекчат страданието; върху ежедневните им дейности; върху самоуважението им. Именно поради това, че пробиват първи и най-рано се излагат на агресивните фактори в устата, и поради анатомичните особености шестите зъби най-рано развиват кариес. Ако той не се лекува навреме се развиват усложнения и накрая се стига до изваждането им!

Къде могат да се поставят силанти и заплаща ли се това?

Всички родители, които желаят тяхното дете да бъде включено в профилактичната програма за безплатно силанизиране (поставяне на предпазно покритие) на първите му дъвкателни зъби, трябва да се обърне към денталните лекари, които работят за това по Националната програма.

Процесът е важен и много полезен за деца на възраст от 5 до 8 години. За целта е необходимо децата да нямат развалени и пломбирани зъби.

Източник: Дентална клиника ЕО Дент 

Вижте още:

Възраст, в която млечните зъби се подменят с постоянни (ГРАФИКА)

Децата и страхът от зъболекар – кога се прибягва до пълна упойка?

Стоматологът Катерина Митева със 7 ценни съвета за здравето на млечните зъбки

Създаване на хигиенни навици у детето – миене на ръце и зъби, къпане, преобличане