Силантите – полезни ли са наистина за здравето на детските зъби и какво трябва да знаем?

деца кариес силанти

В предишна своя статия за Roditel.bg разказах подробно за това какво представляват силантите, какви са ползите и тях и какви са чисто техническите аспекти при поставянето им. Слагането на силанти върху детските зъби става все по-популярно сред родителите, ето защо в тази статия ще обърна внимание на друг важен аспект и на една малко по-различна гледна точка относно тях.

Защо поставяме силанти?

Силантите се слагат, за да предпазим постоянните молари от възникване на кариес по дъвкателните повърхности. Но понякога поставянето им погрешно се възприема като абсолютно сигурна защита и едва ли не – за вълшебен лек срещу кариес. В резултат на това децата спират да се грижат за своята дентална хигиена толкова старателно, а родителите не са чак толкова бдителни относно това как техните хлапета се грижат за зъбите си и как ги измиват.

Възниква въпросът: няма ли да сме по-ефективни в профилактиката на кариес, ако обучим родителите и децата от ранна детска възраст да почистват ефективно зъбите си?

Основно показание за поставяне на силанти са деца с висок кариес риск. За деца с висок кариес риск се считат тези, при които е възникнал кариес на повече от 4 млечни зъба и се е наложило кореново лечение на поне един млечен зъб. Но, ако това е факт, зъбната хигиена трябва да е с приоритет, а силантите да са второстепенна стъпка.

Какво се случва със зъбите под силантите?

Много е важно зъбът да е идеално почистен преди поставянето на силанта, в противен случай ще постигнем обратен ефект. Освен това е много трудно да изолираме постоянен молар с незавършил пробив, затова е добре да се изчака с поставянето на силанта до пълното му израстване. Което отново извиква на дневен ред нуждата от изключително добра устна хигиена и правилно почистване на зъбите при децата.

Кои са факторите, които наистина намаляват риска от кариес?

Отговорът ми тук е категоричен: за да се избегне кариесът при децата са нужни редовни профилактични прегледи, здравословно хранене, добра устна хигиена.

Ролите на зъболекар и родител са допълващи се, но не са взаимно заменяеми.

Ролята на родителя е всеки ден да помага в измиването (при по-малките деца) и да съблюдава и контролира процеса при по-големите. Ролята на зъболекаря е да извърши професионална хигиена на зъбите, да контролира и мотивира родителя и детето, да обясни защо е важно да се почистят зъбите.

Моите собствени деца ме питат: „Мамо не може ли да пропуснем миенето на зъби този път, какво толкова ще стане“. Аз, като специалист, съм наясно колко е важно постоянството и че чрез него изграждаме навици и дисциплина у децата си. Много по-лесно се изграждат навици в ранна детска възраст, които ще послужат и занапред. Добрата устна хигиена е инвестиция в нашето здраве за цял живот. Миенето на зъбите е като миенето на ръцете, изисква изграден навик, старание, постоянство. То трябва да се случва всяка сутрин и всяка вечер със средна продължителност 3 минути. Освен четка за зъби, децата трябва да се научат да ползват и конец.

Силантите и влиянието им върху зъбния релеф

Зъбните коронки са единствената част от тялото, която изниква напълно оформена. Коренът продължава своето развитие, но зъбната корона, с целия си релеф и морфология, се появява напълно завършена. Това не е случайно, със специфичния си релеф зъбът изпълнява своята функция. Морфологията на зъбите определя и точния начин, по който ще се срещат срещуположните зъби. Което в случая на първите молари оказва влияние върху цялата захапка.

Но какво се случва с този синхрон, когато заличим зъбния релеф, след като запечатаме фисурите със силант?

Ние, стоматолозите, изучаваме зъбната морфология и се стараем да я пресъздадем всеки път, когато е нарушена поради болестен процес. В това усилие се включват и колегите ни зъботехници. Силно изразената морфология на зъбите помага те да са по-ефективни и да изпълняват своята функция.  Сетивността на зъба, идваща от неговия емайл или проприоцепцията, идваща от емайла на зъба, се губи частично, когато фисурата на постоянния молар се запечати със силант.

В такъв случай – има ли наистина полза от силантите?

Силантите имат своята роля, особено при деца с висок риск от кариес. Но поставянето им трябва да бъде внимателно преценено, да се отчетат всички плюсове и минуси спрямо всеки отделен случай и да се спазват правилата при слагането им, за да не се получи обратен ефект. Освен това, не бива да се считат за панацея и да се подценява денталната хигиена, тъй като тя има много по-важна роля при превенцията срещу кариес.

SONY DSC

Автор: Д-р Катерина Митева

Стоматолог, специалист в областта на микроскопски подпомогнатата директна и индиректна възстановителна стоматология.