Малките бебенца са много по-податливи на инфекции от нас възрастните, тъй като имунната им система е незряла. Ето защо, хигиената и почистването на техните шишета и биберони е от изключително значение. Как обаче да стане това? Колко често трябва да се стерилизира шишето на бебето? С какви методи? Ето някои отговори:
Защо е необходимо стерилизирането на шишетата и бибероните и до каква възраст да се извършва:
Дори най-малката следа от замърсяване и наличие на микроорганизъм може да доведе до сериозни проблеми при бебето като вирусни или бактериални инфекции, стомашно-чревни проблеми, повръщане и т.н. С времето този риск намалява, но при новороденото хигиената е от ключово значение. Повечето педиатри препоръчват стерилизацията да се извършва поне до шестмесечна възраст, след това бебето започва постепенно да става по-устойчиво, имунната му система се развива. Въпреки това, хигиената е много важна и е нужно старателното измиване на неговите принадлежности за хранене с топла вода и подходящ за бебета препарат.
Какво да стерилизираме?
На стерилизация подлежат всички принадлежности за хранене на бебето като: шишета, техните капачки, рингове, биберони, също така – лъжички, биберон-залъгалки, помпата за кърма.
Как да стерилизираме?
Има различни начини за стерилизация на бебешките шишета, биберони и биберон-залъгалки. Преди обаче да прибегнем до тях, е важно тези принадлежности да се измият старателно с топла вода и гъба или четка.
Стерилизиране с изваряване – това е един по-стар метод, който все още някои майки използват като начин за стерилизация. При него шишетата трябва да се разглобят на части и да се поставят в тенджера. Водата се оставя да ври поне 20 минути, за да се отстранят всички микроорганизми чрез високата температура. Предимството на този метод е, че не изисква особена инвестиция, но недостатъкът му е, че бебешките аксесоари бързо се захабяват, има риск водата да изври и принадлежностите да се разтопят.
Електрически стерилизатори – те работят на принципа на превръщане на водата в пара, която унищожава различните видове опасни микроорганизми. Включват се директно към контакта, което премахва необходимостта от котлон или микровълнова печка. Най-съществените предимства на този тип стерилизация е, че тя се извършва бързо – за около 10 минути, а уредът се изключва автоматично, което го прави по-безопасен и спестява време. След стерилизация, уредът запазва принадлежностите стерилни до 24 часа. Недостатъкът на електрическия стерилизатор е по-високата цена.
Добре е да знаем:
- За да се запази ефекта от стерилизирането, не е добре да пипате почистените принадлежности с ръце, особено, ако не са току що измити. Вместо това може да използвате щипки и кърпа, за да ги сглобите.
- Стерилизирайте шишетата, ринговете им, капачките и бибероните след всяко хранене, особено при новороденото бебе. Преди да стерилизирате, използвайте мека четка или гъба, за да ги почистите.
- Следете в какво състояние са шишетата на бебето, особено ако са пластмасови – възможно е след време по тях да се появят резки, където се задържат микроби. В такъв случай е добре да смените шишето с ново.