5 типа бебета според техния темперамент

типове бебета темперамент дете

Докато четете дадените по-долу описания, помнете, че говорим за начин на съществуване в света, а не за някакво временно настроение или тип поведение, свързано с трудност като колики или поникване на зъбки. Вероятно ще разпознаете вашето бебе в някое от следващите кратки описания или като комбинация от няколко от тях.

Типове бебета според техния темперамент:

1. Спокойно бебе

Както може да се очаква, това е типът бебе, която всяка бременна жена си представя, че ще има: кротко, винаги усмихнато, което никога не предявява претенции. Сигналите на този тип бебе са лесни за разчитане. Смяната на обстановката не го притеснява и е невероятно адаптивно — можеш да ходиш с него където искаш. Храни се, играе и спи без проблеми и обикновено не плаче, когато се събуди. Ще гo заварите да бърбори нещо в легълцето си всяка сутрин, говорейки на някоя играчка или забавлявайки се, като просто съзерцава някакво светло петно на стената. Този тип бебе често може да се успокоява само, но ако се преумори, може би защото сигналите му са били разчетени неправилно, от вас се иска само да го прегърнете и да го утешите.


2. Бебе, имащо нужда от рутина

Това е т. нар. „предвидимо бебе“, което улеснява значително грижите на родителите. То прави всичко като по план, така че изненадите са малко. Достига всеки крайъгълен камък в развитието си точно по график — на три месеца спи цяла нощ, на пет се преобръща, на шест се надига и сяда. Периодите на бурен растеж настъпват като по часовник, например – периоди, през които апетитът му ще нарасне, защото ще наддава по-бурно. Този тип бебе е в състояние да си се занимава само за кратки периоди — около петнайсетина минути. Усмихва се, когато някои му се усмихва. Макар да не му липсват и нормалните кисели периоди, като цяло може да бъде успокоено лесно. Заспиването му също не е трудно, въпреки че има своите изключения.

3. Свръхчувствително бебе

За едно свръхчувствително бебе, светът е непрекъсната поредица от сетивни предизвикателства. То трепва от бръмченето на ускоряващия мотор под прозореца му, шумния телевизор, излайването на куче в съседната къща. Ярката светлина го кара да премигва или да обърне глава. Понякога плаче без видима причина дори за майка си. В такива моменти крещи (на бебешкия си език): „Писна ми – имам нужда от малко тишина и спокойствие“. Често става неспокойно, след като няколко човека са го държали или след ходене някъде, където е имало повече хора. Ще поиграе самичко няколко минути, но има нужда да е сигурно, че някой, когото познава добре — мама, татко, баба — е наблизо. Тъй като този тип бебета обичат смукателните движения, мама може да изтълкува неправилно сигналите му и да реши, че е гладно, когато същата работа би свършил и биберонът-залъгалка. Често му е трудно да заспи — не само нощем, но и за следобедния сън.

Чувствителните бебета от този тип са често са неспокойни при отклоняване от графика. Прекалено дългият сън, пропуснатото хранене, неочакваният посетител, смяна на адаптираното мляко – всичко това може да изнерви и разстрои чувствителното бебе. Казано иначе – тези бебета обичат организираността и предсказуемостта – без скрити изненади.

4. Енергично бебе

Това бебе като че ли още от появата си на бял свят знае какво харесва и какво не харесва и без колебание ще ви го показва. Бебетата от този тип са много гласовити и на моменти изглеждат дори агресивни. Те често пищят сутрин, като се събудят, за да привлекат вниманието на мама или татко. Не обичат да лежат в напишканите или нааканите си пелени и казват „Преоблечете ме“, като дават бурна гласова изява на дискомфорта си. Този тип бебе е склонно да бърбори нещо почти непрестанно, и то силно. Езикът на тялото му е доста активен.

Ако заплаче и цикълът не бъде прекъснат, това е нещо като точка, от която няма връщане назад, и плачът води до още плач, докато се превърне в гневни писъци. Енергичното бебе обикновено започва да стиска предмети от ранна бебешка възраст. То също така забелязва другите бебета преди те да са го забелязали, а щом порасне достатъчно, за да може да стиска здраво, ще започне да хваща и техните играчки.

5. Бебето-сърдитко

Тези бебета често ги наричат „Кисели“. Истината обаче е, че те просто са се родили със своя темперамент, който след време може би ще се превърне в нещо изключително полезно. Те често хленчат сутрин, не се усмихва много-много през деня и превръщат в проблем заспиването всяка вечер. На майката на бебето-сърдитко ѝ е изключително трудно да се справи с неговите настроения.

Този тип бебе не обича къпането и всяко влизане в банята е истинско предизвикателство, за което разбират дори и съседите.  За да бъде успокоено, мама или татко трябва да са много търпеливи, тъй като тези бебета се ядосват силно, а плачът им е особено силен и продължителен. Нервността на родителите и тяхната строгост не само не помагат, но и правят този тип деца още по-неспокойни и раздразнителни. Ако такова бебе изпадне в криза на ярост, е важно да му говорите тихо и спокойно, за да се успокои.

Добре е да знаете:

Вероятно сте разпознали вашето бебе в горните описания. Възможно с да то да е комбинация от два или повече  типа. При всички случаи, тази информация е предназначена да ви насочва, а не да ви плаши, тъй като децата често се променят с възрастта, а вашият подход има ключова роля.

Статията е базирана на книгата „Тайният език на бебетата“, предоставена от издателство „Сиела“