Кое е най-безопасното място за дете в колата?

дете кола

Американският Център за автомобилна безопасност е открил кое е най-безопасното място за едно дете при автомобилна катастрофа. Според групата изследователи това е на задната седалка, но зад празна предна такава, пише offnews.bg.


До заключението се стига след като центърът е разгледал проведени в рамките на половин век проучвания. Оказва се, че при удар отзад със скорост над 45 км/ч е възможно пропадане на облегалката на предната седалка и по този начин и затискането на седящо зад нея дете.

„В много случаи родителите са на предните седалки, като по-тежкият баща кара, за да може по-леката майка да наблюдава детето“, казва представител на Центъра на име Клеренс Дитлоу.

Проведено от организацията проучване показва, че в периода 1990-2014 г. има почти 900 случая на загинали при заден сблъсък деца, които са седели зад заета предна седалка. Посочват се и 22 съдебни дела за случаи, при които деца са загинали или са били сериозно ранени при пропадане на облегалка върху тях.

Досега американските власти препоръчват на родителите единствено да поставят децата си на задната седалка, като идеята е те да са далеч от въздушните възглавници при катастрофа.

„Докато колите по американските пътища не са оборудвани с достатъчно здрави предни седалки и облегалки, седящите зад заети преди седалки деца ще продължат да бъдат застрашени от смърт или сериозни наранявания от счупвания на облегалки при задни удари“, настоява Дитлоу.