Кога да изведем новороденото бебе навън за първи път?

 

Преди години се считаше, че детето не бива да се води навън през първите 40 дни, но това правило вече е отживелица. Донякъде то се дължи на суеверия, свързани с пазенето на детето от „лоши очи“, както и от страхове от простуда и настинка. Днес правилата са малко по-различни и съвсем не е нужно да държите бебчето си затворено за толкова дълъг период.

Кога да изведем новороденото бебе навън за първи път?

Първата разходка на новороденото се прави в зависимост от сезона, през който е родено детето. Роденото през лятото бебе се извежда на открито още през втората седмица след раждането, съветва педиатъра д-р Донка Костова.

При деца, родени през студен сезон първата разходка трябва да се предшества от изнасяне на детето пред отворен прозорец, отначало за няколко минути, а след това за 10-15 минути. По този начин за 3-4 седмици след раждането бебето е готово за извеждане навън. При първите разходки обаче не трябва да вали и да духа силен вятър.

Колко дълга да бъде разходката?

Продължителността  на разходката зависи също от сезона  – през зимата кърмачето се изнася за 20-30 минути, а през лятото за общо 1-2 часа два –три пъти дневно. Особено ценно е извеждането, когато то съвпада със съня на детето. Сънят на открито е по-дълбок, по-спокоен и по-продължителен.

Как да обличаме бебето според сезона?

През летните месеци:

Когато обличате бебе през лятото, се съобразете със следното правило: заложете на леки и семпли дрешки, изработени от памук. Светлите цветове са за предпочитане пред тъмните. При много допло време можете да оставите детето босо в количката.

Ако бебчето ви е на възраст под 6 месеца, обличайте го с дълги ръкави и дълги панталони от съвсем тъничка материя. Така ще сте сигурни, че то е напълно предпазено от слънцето, тъй като на тази възраст кожата на вашето мъниче е изключително деликатна и чувствителна към слънчевите лъчи.

При бебенца над шестмесечна възраст облеклото вече може да включва открити зони- ръчички и краченца, но да не се излагат на пряка слънчева светлина в часовете, когато лъчите са най-силни, а в останалото време да са защитени с лосион. През лятото шапката е задължителна

 

През зимните месеци:

При по-хладно или зимно време в облеклото на бебето важи следното правило: то трябва да носи същия брой дрехи като мама плюс един допълнителен кат. Този допълнителен кат може да е плътна пелена или чувалче тип „порт бебе“. В много случаи майките или бабите прекаляват с навличането на бебенцето от страх да не го простудят. В резултат на това го изнежват прекалено и то става твърде податливо към настинки.

През студените зимни дни е много важно да защитите добре крачетата, ръчичките и главичката на бебето, които са много чувствителни зони. Сложете шапка, шал и обувчици/буйки.

Нослето на детето е добър индикатор за това дали му е студено, така че – проверете го чрез допир, но при условие, че вашата длан е с нормална температура.

 

Вижте още:

Колко често да къпем бебето? Ето какво смятат британски експерти:

Масаж на бебето – кога и как?

Стерилизиране на бебешки шишета и биберони – кога, как и защо?

Как да спи бебето? По гръб, по корем, настрани?