Защо нищо не е по-важно от семейството

semejstvo

След 21 години брак, жена ми поиска да заведа друга жена на вечеря и кино. Каза ми: “Обичам те, но знам, че и тя те обича и ще се зарадва изключително много да прекара известно време с теб!” Другата жена, която съпругата ми искаше да изведа беше моята майка, която беше вдовица от 19 години, но естеството на работата ми и трите ми деца ми позволяваха да я посещавам само от време на време. Вечерта й се обадих, за да й предложа да отидем на ресторант и след това на кино. “Какво е станало, добре ли си?” – попита ме тя.

Майка ми е такъв тип човек, за който обаждане късно вечерта или изненадваща визита е знак за лоши новини. “Мислех си, че ще е прекрасно ако прекараме малко време заедно. Само двамата” – й казах Аз. Тя се замисли за момент: “С най-голямо удоволствие!”

Този петък, след работа, докато карах към дома й, за да я взема бях малко нервен. Когато пристигнах с изненада открих, че тя също изглеждаше леко притеснена. Чакаше ме пред вратата, облякла палтото си. Беше си направила прическа и беше облякла роклята, която носеше, когато празнува последната годишнина от сватбата си.

“Казах на приятелките си, че ще излизам със сина си и те всичките бяха впечатлени” – каза ми тя, докато се качваше в колата. “Нямат търпение да им разкажа как е минала срещата ни.”

Отидохме в ресторант, който въпреки, че не беше много елегантен беше приятен и уютен. Майка ми ме хвана под лакътя, сякаш беше Първата дама. След като се настанихме на масата, трябваше да прочета менюто. Зрението й беше отслабнало и можеше да чете само написани с голям шрифт. Бях преполовил менюто, когато повдигнах поглед за момент и видях Мама седяща там, с очи вторачени в мен. Устните й бяха разтегнати в носталгична усмивка. “Аз бях тази, която трябваше да чете менюто, когато беше малък” – каза тя. Аз отвърнах: “Значи е време да се облегнеш на стола, да се отпуснеш и да ми позволиш да ти върна услугата!”

По време на вечерята водихме приятен разговор. Все за обичайни неща, засегнахме всички случки и по-важни моменти, които ни се бяха случили наскоро. Говорихме толкова дълго, че изпуснахме филма. Когато я оставях пред нейната къща тя ми каза: “Ще изляза с теб отново, но само ако ме оставиш да те поканя.” Казах й, че съм съгласен.

“Как беше срещата?” – попита ме моята съпруга, след като се прибрах. “Много добре. Получи се доста по-приятно, отколкото си представях” – отговорих й Аз.

Няколко дни по-късно, Майка ми почина от масивен сърдечен удар! Случи се толкова внезапно, че нямах никаква възможност да направя каквото и да било за нея. Няколко дни по-късно получих писмо, в което имаше копие на платена сметка за ресторант – същия този ресторант, в който вечеряхме с нея. В писмото имаше и бележка, на която пишеше: “Платих тази сметка предварително! Не бях сигурна дали ще мога да дойда, но въпреки това, аз платих две порции: една за теб и една за жена ти! Никога няма да разбереш какво означава онази нощ за мен! ОБИЧАМ ТЕ, СИНЕ!

В този момент, аз разбрах важността на това да казваш понякога ОБИЧАМ ТЕ и да отделяш на обичаните от теб хора времето, което те заслужават!

Нищо в живота не е по-важно от семейството ти! Давай им времето, което заслужават, защото тези неща не могат да бъдат оставени за някой друг път!

Източник: positivespirit.net

Вижте още:

Почивката на море – преди и след появата на децата

7 родителски правила срещу разглезени деца

Възпитание чрез игри – защо е важно да играем с децата си

Докато си жива, мамо!