Кои са най-добрите училища у нас?

СМГ и лицеят в Горна баня водят класацията сред държавните школа в столицата

първи клас записване, Списание Родител, Родител.бг

По традиция изборът на училище е изпитание за родителите – главно защото липсва публична информация за рейтинга на школата. Такъв вероятно ще бъде изготвен официално след влизането в сила на новия образователен закон, когато специализиран Национален инспекторат ще започне да оценява тяхното качество. До момента обаче класацията „най-добро училище“ се извършваше на базата на разговори с други познати родители и информация във форумите. Сайтът www.danybon.com обаче неотдавна публикува няколко класации, направени от родители на базата на резултатите от изпитите след седми клас и матурите.


Разслоението на училищата у нас е огромно. Това се констатира не само от неотдавнашен доклад на Световната банка, а и от резултатите от изпитите, където ножицата понякога достига три единици между училищата в челната десетка и тези на опашката.

При това на първите места по резултат от изпитите след седми клас се оказват само частни училища и математически гимназии – пет от единия вид срещу пет от другия. Тоест -„отличниците“ са предимно в училища, които имат достатъчен капацитет и време да се занимават с деца в по-малки паралелки, като частните. И такива, които си подбират учениците, тъй като след пети клас в математическите гимназии се влиза с изпит.
На първо място по резултат от изпита се класира столичното частно основно училище „Света София“. Веднага след него от второ до пето място се нареждат математически гимназии. Начело е Софийската математическа гимназия, следвана от математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна. Четвърта е математическата в Пловдив, а пета – тази в Стара Загора. Шестото място отново е за частно училище – Първо частно прогимназиално училище в Бургас, следвано от Първа частна математическа гимназия в столицата. Осми и девети са частните училища „Веда“ и ЕСПА в София, а десета – математическата гимназия в Русе.

Първото държавно нематематическо училище, което попада в Топ 20, е Националното училище по културата в Горна баня, което е на 15-а позиция и в което децата също се „пресяват“ при приема. Веднага след него е училище „Петко Рачев Славейков“ във Варна. Извън тях в Топ 20 няма други държавни и общински школа, които да не са с профил „Математика“.
Според класация само на софийските училища пък седем от училищата в челната десетка са частни. В нея освен посочените горе влизат и „Евростар“, „Българско школо“ и „Дорис Тенеди“. Освен СМГ и училището в Горна баня, в десетката е влязло и още едно общинско школо – 107 ОУ, което се смята за филиал на НПМГ и много от неговите випускници продължават в нея след седми клас. Сред последните в класацията по традиция вече от няколко години са предимно ромски училища, като на последното място е 106 ОУ „Григорий Цамблак“ в квартал „Левски“.

Изготвена е обаче и отделна класация само на държавните и общински училища, която може да се използва от родителите на първолаци при избора на школо, ако нямат възможност или не искат да плащат за частно образование на детето си. Тя донякъде повтаря списъка на 20-те най-търсени училища в София, за които се чака на опашка и за едно място се борят по четири-пет кандидати. Има обаче и училища, които се оказват неочаквано попадение в класирането. То показва и още нещо – основните училища сякаш се справят по-добре с подготовката на учениците до седми-осми клас за разлика от СОУ-та с голям брой ученици и двусменно обучение. Поне в челната десетка на държавните и общински училища пет са основни, като заемат от трето до седмо място. Донякъде се разбива и митът, че водещите са предимно училища, намиращи се в центъра на града.Първото място в тази класация безапелационно се държи от СМГ, която показва изключително високи резултати и подборът за нея е много труден. На второ място е Националното училище по културата в Горна баня. Първото общинско училище, което се появява в класацията, е отново 107 ОУ, което се намира на трето място. На четвърто е 145 основно училище „Симеон Радев“, което се намира в жк „Младост 1“. Следват го 120-о, 20-о и 38-о основно училище.
В същото време самото просветно министерство оповести и класация на най-добрите училища в България според резултатите от матурите. Тя пък би могла да се използва от родителите на кандидат-гимназисти за ориентация от кое училище детето им ще излезе с най-висок резултат. Там убедително водят профилираните гимназии, като първото място си поделят Американският колеж и Първа немска гимназия в столицата, чийто резултат от изпита по литература е еднакъв – Отличен /5,72/. Следва ги Испанската в столицата с успех 5,68, а на четвърто място е частното училище „Леонардо да Винчи“ в Добрич, където обаче абитуриентите са били само трима. Следват Втора немска в столицата и Езикова гимназия „Пловдив“.

Като цяло тази класация затвърждава още веднъж повтарящата се от години ситуация, според която на челни позиции винаги са профилирани и езикови гимназии, а на опашката- професионални и спортни. Същите резултати се демонстрират и при представянето на децата в международното оценяване PISA, където резултатите на осмокласниците от професионалните училища обикновено се оказват в дъното на класацията с разлика от значителен брой точки спрямо първите.
 

Английската в Пловдив изпревари Софийската

Американският колеж е първи и по чужд език, по френски води училище във В. Търново

Каква подготовка дават на децата ни езиковите гимназии и къде най-добре се научава езикът? Класация, публикувана от danybon и направена според резултатите от матурите по чужд език, дава представа за нивото на подготовката там.
На първо място в класацията при английския език отново излиза Американският колеж в столицата с резултат Отличен /5,85/, като той е първи и по български език. Втора се оказва Езикова гимназия „Пловдив“, а трета – Първа английска в столицата. При немския език начело е Първа немска в столицата, следвана от Първа езикова във Варна и Старозагорската гимназия „Ромен ролан“. Четвърта е гимназията „Петър Богдан“ в Монтана.

По френски език най-висок успех са показали абитуриентите от Езикова гимназия „Проф. А. Златаров“ във Велико Търново, която обаче е с много малък брой ученици – 12. Следва я Девета френска в столицата и гимназия „Йоан Екзарх“ във Варна.

По испански начело е софийската 164-та, следвана от Гимназия за романски езици „Г. С. Раковски“ в Бургас. По руски език начело е Втора немска, където обаче този изпит е държан само от четирима абитуриенти. Следва я 133 СОУ с 30 зрелостници.

Класация за матурите по математика, но направена само сред математическите гимназии, извежда СМГ като училището с най-висок резултат на този изпит. На второ място е Математическата в Бургас, а на трето – Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе. Иначе на първите места са и други общообразователни училища, които нямат математически профил, но в тях само един или двама ученици са държали този изпит.

Източник: в-к Стандарт

Вижте още:

Кои са най-добрите държави за отглеждане на деца?

Училище на бъдещето отвори врати във Финландия

Защо финландското образование е толкова успешно