Кои са най-добрите държави за отглеждане на деца?

Родител.бг, Roditel.bg, Списание Родител

Има ли наистина държави, в които отглеждането на деца става лесно и безпроблемно? Едва ли това зависи в толкова голяма степен от географското ни местоположение, но със сигурност едни държави разполагат с по-добра социална система и облекчения за майките, с които други не могат да се похвалят. И тази година световната организация „Спасете децата” публикува своя доклад за състоянието на майките по света. И едва ли ще се изненадате, че за пореден път челните позиции са заети от скандинавски държави.

 

Норвегия – най-доброто място да си майка

В доклада от 2014 г. победител в класацията беше Финландия, но тази година страната отстъпва място на Норвегия. Трета е Исландия, следвана от Дания, Швеция, Холандия, Испания, Германия, Австралия и Белгия. Освен висок икономически стандарт, норвежците поддържат отлична здравна система, което за тях е с много висок приоритет.

 

Къде са САЩ, Великобритания и Канада?

Противно на очакванията, тези страни съвсем не са сред първенците. САЩ са едва на 33-то място, Канада е 20-та, а Великобритания е 24-та. Според данните, във Великобритания има два пъти по-голяма опасност от смърт при бременност или раждане от жените в Полша и Беларус. САЩ още повече са влошили показателите си и вече трета година слизат надолу в класацията. Страната е посочена като дестинация с високи нива на бедност и проблеми при достъпа до образование и здравеопазване на определени социални групи.

 

България – едва 44-та

Нашата страна се намира на 44 позиция, точно както и в миналогодишния доклад, когато отново беше на същото място. Явно в страната ни не става по-добре, но не става и по-зле по отношение на условията за това да бъдеш майка и да отглеждаш дете. Тук е важно да посочим, че икономическият фактор не е единствен при класирането на страните. Вземат се предвид здравословно състояние на майките, достъп до здравни услуги, степен на сигурност, ниво на смъртност, образование, доходи и политически статут на жените.

 

Най-лошите места за отглеждане на деца

В най-лоши условия живеят майките в Сомалия, страна която се намира на дъното на класацията заедно с Мали, Нигер, Гамбия, Кот д’Ивоар, Чад, Гвинея-Бисау, Хаити и Сиера Леоне. Военните действия, ограниченият достъп до здравни услуги и високата детска смъртност в тези страни са водещи фактори майките и техните деца да са поставени в условия на риск.

Comments are closed.