Стихотворение в учебник за 5-ти клас вбеси родители

учебникСтихотворение за „плесничка“ в учебника по литература за 5-и клас взриви фейсбук в последните дни. Много родители споделят с възмущение сниманата страница от учебника, която според тях подтиквала към насилие,пише „24 часа“.

Става въпрос за стихотворението „Приспивна песничка“ на поета Янаки Петров, по-известен с псевдонима си Чичопей. Произведението разказва за плесничка, която дебне непослушни деца от татковия джоб и представлява диалог между баща и син.

Учебникът е на издателство „Булвест 2000“, които във вторник разпространиха и официално становище по въпроса. „Учебникът по литература за 5-и клас е одобрен през 2006 г. от Министерство на образованието и се ползва вече 9 г. По препоръка на МОН през 2011 г. всички учебници за 5-и и 6-и клас преминаха през преглед от учителите в страната с цел извършване на необходимите промени, корекции и допълнения, които да отстранят допуснати грешки, неточности или текстове, които подлежат на осъвременяване. Цитираният учебник е проверен от хиляди български учители и е одобрен от МОН без препоръки за изменения. Не виждаме нужда да сменяме този текст. Не одобряваме насилието от и върху деца, но такова има във филмите и игрите“, казват издателите.