Създадоха първата „умна“ кукла Barbie, която говори с децата

умна кукла барби

Американската корпорация за детски играчки Mattel пусна “умна” кукла Barbie, която има връзка с интернет, чрез Wi-Fi. Според експерти обаче системата може лесно да бъде хакната, така че през играчката да се шпионират деца и останалите членове на техните семейства, без знанието им, пише Business Insider.


Новата наречена Hello Barbie е представяна като първата “интерактивна кукла”, която може да слуша децата и да им отговаря на принципа на гласовия асистент на Apple – Siri, както и на идентичната функция на Mocrosoft – Cortana.

Играчката записва думите на децата, като чрез Wi-Fi връзка изпраща техните въпроси до своеобразен център за информация, който им помага да съставят по-смислен отговор.

Американският специалист по сигурността Мат Якубовски обаче е на мнение, че новата Barbie може да се превърне в инструмент на хакери. Той твърди, че системата на куклата може да бъде разбита лесно, като така всякакви недоброжелатели могат да се доберат до нейната информация, както и да получат достъп до микрофона в играчката.

Пред NBC той коментира: „С хакването на системата човек може да разбере много неща за дадено семейство, за работата на родителите и т.н. Въпрос на време е да се измисли най-бързият начин за подмяна на сърварите и който и да е хакер да говори с децата чрез тази Barbie.”.

Якубовски предупреждава, че веднъж разбита системата на куклата, тя ще улесни и достъпа до IP адреса в даден дом, което от своя страна пък ще „отвори вратата” към останалите устройства, използващи интернет. Така външен човек може да открадне лична информация.

https://youtu.be/RJMvmVCwoNM

Източник: money.bg