Как неразбирателството между родителите съсипва децата

семейни кавги скандали неразбирателство


„Ти си точно като баща ти“


„Майка ти е лош човек“

„Глупав си като татко си“

„Как пък всичко лошо си взела от родата на майка ти“

 

Реплики като тези не са рядкост, нито са типични само за разведените родители. Понякога майките и бащите дори не си дават сметка каква опустошителна сила имат неразбирателството, скандалите и обидните реплики в семейството върху децата. Оправданието често е „то е още малко, не разбира“ или „толкова е заето в собствените си занимания, че не обръща внимание“ .

Никога не се изказвайте негативно за другия родител пред детето си, каквото и да е направил той

Помнете – децата се раждат като част от две еднакви половини – тази на своята майка и тази на своя баща. Те нямат потребност, нито готовност да избират между тях. Родителите често ги поставят пред необходимостта да избират – с дребни и понякога уж безобидни реплики или действия. Тези действия не са непременно от типа „кого обичаш повече – мама или татко“. Могат да бъдат дори и само с подмятания като „баща ти пак закъснява, за нищо не става този човек“.

Каква позиция ще заеме детето?

Природата е непреклонна, тя си има своите закони. В повечето случая детето, без да се замисли, ще заеме страната на майката. Тя е тази, която още в ранна възраст представя бащата в съзнанието на детето. То е било неизменна част от нея цели девет месеца и тази връзка продължава дълго след раждането. Ако майката не е удовлетворена от отношенията с бащата и демонстративно заявява това пред малкото дете, то ще подкрепи нейната позиция. Влиянието, което има майката върху представите на детето за отношенията между родителите, е много по-голямо във възрастта от 0 до 5 години, отколкото влиянието на бащата.

Какво се случва, когато детето е изправено пред такъв избор?

Семейните разправии, обидните реплики, злословенето срещу единия или другия родител неминуемо оставят своя отпечатък. Вашето четиригодишно дете може да изглежда спокойно, незаинтересовано, загледано в любимата си анимация. Но това е само привидно. То ще ви изненада с дадена реакция или повтаряне на дадена реплика. Дори е възможно да изпитва вина, особено, ако разправиите касаят разногласия относно това къде да живее то, къде да учи или как да бъде възпитавано.

Когато детето чува негативни оценки от своята майка за своя баща или обратното, то приема тази критика към себе си, именно защото в ранно детство все още се олицетворява и с двамата родители.

Какво е решението?

Приемете другия родител. (Тук ще се чуят куп реплики от типа „Ама той е пияница“, „Но той е насилник“, „Тя е пропаднала жена“). Сигурно е така. Но той/тя са едната половина от вашето дете. Детето няма нужда от вашата помощ, за да достигне  до правилната преценка след време. Дайте му това време. Това не означава да започнете да харесвате човек, който не желаете вече за свой партньор. Означава просто да не насаждате отношение у детето си, защото така наранявате именно него. Ако действията на другия родител застрашават по някакъв начин детето ви, погрижете се спорът да се реши по съдебен път и всичко, което предприемете, да е без прякото замесване на детето, особено, ако е още малко.

Така ще спестите на вашия малък наследник страдание, както физическо, така и емоционално. Деца, подложени на подобен стрес, страдат по-често от инфекции, от алергия и астма и по-трудно създават здрави отношения в зряла възраст.

Всичко е във ваши ръце

Детството е период, който оставя отпечатък върху целия ни живот – начина, по който възприемаме света, това как общуваме с околните и какви ще са изборите, които ще направим след време. Ето защо – ролята на родителите е огромна и когато имате трудности помежду си е важно да намерите най-правилния начин да ги разрешите – без да замесвате пряко своите деца. Изборът е само и единствено ваш, а последиците – те вече ще са за детето.

 

Вижте още:

Човек остава в онази възраст, в която не му е достигала обич

Защо едни семейства са щастливи, а други – не

Как един баща припомни на мъжете, че е важно да уважават майките на своите деца

Кога любовта се превръща в семейство