8 супер ценни неща, които само децата умеят истински

майка дете

  1. Да се радват на дребните, нематериални неща

Попитайте един възрастен каква кола предпочита и той ще ви назове марка. Попитайте едно дете каква кола предпочита и то ще ви назове цвят. И докато гледаме света чрез цветове, забавления и игри, вместо в цифри, пари и материални измерения, животът ще е много по-лесен. А това го могат само децата – ние просто трябва да се поучим от тях.


  1. Да вярват в чудесата и в мечтите

Има една теория, че колкото повече растем, толкова повече спират да ни се случват чудеса и толкова по-рядко се сбъдват мечтите ни. И това е просто защото с годините спираме да вярваме в тях. Помечтайте заедно с детето си, то има на какво да ви научи, защото в него все още живее онази неугасима искрица надежда и оптимизъм, която вие може би сте загубили.

  1. Да прощават бързо

Деца хвърчило игриСърденето при едно четиригодишно дете трае средно между 5 и 10 минути. А при един възрастен може да продължи цели 10 години, та дори и цял живот. Малчуганите могат да бъдат чудесен учител за това как да прощаваме и да оставим лошите мисли и негативните емоции на заден план.

  1. Да нямат предразсъдъци за хората

Като деца умеем още едно много важно нещо – да нямаме предразсъдъци и да не съдим хората, без да ги познаваме. Неслучайно малчуганите се доверяват по-лесно, създават приятелства по-лесно, без много анализи, размисли и оценки. Но с годините губим тази своя способност и това не винаги е за добро.

  1. Да гледат на света с оптимизъм

Децата имат уникалната способност да виждат чашата наполовина пълна, а не наполовина празна. За тях светът се свежда до днес и утре, а това понякога е много полезен урок за нас, възрастните, които се тревожим твърде много за преходни и незначителни неща.

  1. Да задават въпроси, без да се притесняват от отговора

Дете балони„Мамо, какво е това”, „А от къде идват бебетата?”, „Ти обичаш ли ме”? Куп въпроси, които децата задават ежедневно. Някои от тях ние считаме за смущаващи, но истината е, че детското любопитство и непринуденост могат да ни послужат за пример в много ситуации, в които ние възрастните не можем да съберем смелост да изразим мислите, чувствата и тревогите си.

  1. Да казват това, което мислят, без да се смущават

Ако искате да научите истината, попитайте дете. То никога няма да ви я спести, защото съзнанието му е по детски чисто, лишено от предразсъдъци и отворено за истината. Разбира се, че деликатността е важна, но понякога и един възрастен има нужда да погледне на нещата именно по този начин и да не се страхува да изрази мнението си.

  1. Да се забавляват и да играят от сърце

Ако решим, че игрите са „детска работа” и на един възрастен не му отива подобно поведение, изпускаме не само голямо забавление, но и страхотна възможност да създадем връзка със своя син или дъщеря, която е много по-ценна от това да им купим нова играчка или да ги заведем на луксозна почивка. Игрите и забавленията са начин да забравим за проблемите и да погледнем на света с усмивка, дори тогава, когато не всичко е розово.

 

Автор: Спиасние РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Възпитание чрез игри – защо е важно да играем с децата си

20 мъдри мисли за възпитанието, които всеки родител трябва да запомни

„Виж какво прави синът ти“ – или как възпитаваме чрез викове

20 ценни съвета от майка към дъщеря