Нещата, от които децата се нуждаят, всъщност не са НЕЩА

От какво наистина се нуждаят децата? Каква е нашата представа за това какво трябва да им осигурим? Дали не правим така, че да са презадоволени или пък ги лишаваме? Всички тези въпроси прескачаха из съзнанието ми, наблюдавайки деца и родители, докато седях на плажа.


Виждах как почти всяко второ дете на възраст над 7 години (че и по-малко) носеше със себе си таблет или телефон и не откъсваше очи от него. Не след дълго се зададе семейство с момче на около 9 години. Беше се вкопчило в телефона си, дори докато вървеше. В същото време, неговите родители носеха куп торби с плажни принадлежности, кърпи, храна. Синът им изглеждаше крайно незаинтересован – както от това къде отиват, така и от това какво ще правят там. След малко започна да нервничи и да повтаря, че целите му обувки са в пясък. Идваше ми да се провикна „Млади момко, това е нормално, та ти си на плажа, не го ли пише на таблета ти?“. Въпреки това, майка му дори не се опита да се противопостави на неговото поведение и най-безропотно се погрижи да му почисти сандалите от „кошмарния“ пясък.

Тази история всъщност е без значение. По-важен е изводът или по-скоро – отговорът на въпроса: „От какво в действителност се нуждаят децата?“ – дали наистина материалните неща им носят истинска полза и удоволствие?

В този момент видях друга група деца – скачаха на вълните, пищяха от радост, копаеха дупки в пясъка, строяха замъци. Всичките електронни играчки, които бяха донесли, сякаш бяха забравени точно в този момент.

Давате ли си сметка, че всъщност децата имат нужда от мъничко помощ, за да се научат да се радват на онези простички неща – като да ловят пеперуди, да пускат хвърчила, да се разхождат из планината, да ходят боси… И тази помощ зависи изцяло от нас, техните родители.

Децата са силно интуитивни по природа, те имат способността лесно да създават приятелства, да виждат възможност дори и в нещата, в които ние виждаме препятствие. И тази тяхна способност едва ли ще бъде заличена от таблета, телефона или компютъра. Нужно е само да им покажем как – с нашия собствен пример и нещата, които да правим заедно, като семейство.

За съжаление – в заетото си ежедневие правим точно обратното – отклоняваме малчуганите от тяхната естествена същност. Вместо да поиграем с тях на някоя простичка игра или да ги заведем на разходка сред природата, ние често избираме нещо друго – нещо по-лесно, което се купува с пари. Водим ги на 3D кино, в мола, на ресторант с детски кът или пък им купуваме някоя суперморедрна играчка, която да отнеме цялото им внимание, за да можем ние да си свършим работата, да се видим с приятелите си или защото не ни е до тях точно в този момент.

Мислим си, че цената има значение, защото – „колкото по-скъпо е това, което купуваме, толкова по-добри родители ще ни направи“. Грешим. За 5-годишното дете е без значение каква марка ще е новата му риза. То не се вълнува толкова дали ще го запишем на Монтесори детска градина, нито колко звезди ще е хотелът, в който ще прекараме семейната ви ваканция. Тези неща вълнуват нас. А след време – децата също започват да измерват всичко в материални единици, защото ние сме им показали този модел.

А какво би станало, ако се опитаме да живеем по-простичко и започнем да измерваме в щастие, вместо в неща? Защото за едно дете, което тепърва се учи да оценява стойността на дадено преживяване, най-ценното, което можете да му дадете е вашето внимание и това как и къде прекарвате времето си заедно. И тук идват трите най-големи ценности, които можете да му подарите, а те дори не са материални.

Кои са тези три неща ли? Много просто – природата, движението и комуникацията. Опитайте да планирате следващия си уикенд, като се водите именно от тях. И ще видите, че си заслужава.

 • Изкарайте поне 2 часа сред природата.
 • Позволете на детето да лови риба, да плува, да се катери, да се рови в пясъка или калта – дори и това да означава да опропасти някоя тениска
 • Покажете на детето си какво е да имаш връзка с природата – засадете цвете, дърво, поливайте градината
 • Запалете си огън, направете си пикник в гората
 • Научете детето си да обръща внимание на неща, които в повечето случаи остават незабележими:
  • как пеят птиците, какъв е шумът на морските вълни, как жужи пчелата, какъв звук издава кълвача.
  • вземете си бинокъл и покажете какво има в далечината
 • Излезте на среднощна разходка, когато денят е горещ – покажете звездите
 • Направете си у дома къщичка или хранилка за птици и я закачете на някое дърво
 • Излезте да покарате колела
 • Предложете на детето си да направете скъпоценна колекция от листа, шишарки, мидички, камъчета

Не е толкова сложно, нали? Идеите са безброй и всяка от тях не струва пари или поне не толкова, колкото поредния iPad, кола с дистанционно или скъп робот. Дори не подозирате колко ценни могат да бъдат тези простички неща за детето. И най-хубавото е, че то ще може да ги осъществи заедно с вас.

 

Вижте още:

Не пропускайте моментите с децата си, те няма да се повторят

Страшната българска майка

7 алтернативи на наказанието, които улесняват възпитанието на детето

Да бъдеш родител – какво си представяме и каква е реалността