Ако детето се изгуби – какво да предприемем и как да го предпазим

Трудно е да се опише състоянието, в което един родител изпада, когато установи, че детето му не просто за момент е изчезнало от поглед, а наистина се е загубило. Паниката, физическата слабост в реакция на страха, който те обзема, усещането за безпомощност и десетките варианти в ума къде може да е хлапето в момента някак те връхлитат едновременно. Кръвта се качва в главата, сърцето слиза в петите, идва ти да припаднеш от тревога, обаче не го правиш, защото трябва да започнеш да го търсиш. И всяка изминала минута, в която не го откриваш, ти се струва безкрайна. Дано никога не го изпитате.

В действителност много често подобни ситуации наистина траят минути и завършват с „щастлив край“. Има и случаи обаче, в които развръзката не идва толкова бързо, колкото ни се иска. Тогава трябва да се постараем да реагираме адекватно и да потърсим помощ.

 

Какво да предприемем, ако детето се е изгубило?

1. Най-напред трябва да се успокоите, доколкото е възможно. Паниката, плачът и други бурни прояви на емоции няма да помогнат. В такъв момент човек трябва да „събере себе си“ и да започне да действа колкото се може по-скоро. Вероятността детето да бъде намерено бързо, ако се предприемат незабавни действия, е голяма.

2. Ако сте на закрито – в магазин, мол, детски център, кино, летище, автогара и други подобни места, добре е да спрете, да се огледате на всички страни и да извикате детето по име – силно и ясно.

3. Ако детето е достатъчно голямо и има телефон в себе си, веднага го наберете. Ако не успеете да се свържете и телефонът има функцията „Определяне на локацията на детето“ – използвайте я. За тази цел обаче телефонът трябва да е включен и функцията да е активирана предварително.

4. Незабавно помолете за помощ охраната, полицай наблизо или друго длъжностно лице в обекта на закрито. Те са хората, които ще ви помогнат да се придвижите по-бързо, ако има тълпа, те имат и достъп до вътрешна радиостанция, високоговорители, камери, полицейски пост (ако има наблизо). Покажете снимка на детето си, ако разполагате с такава, за да бъде търсенето по-ефективно.

5. Ако сте с друг възрастен, нека той остане на мястото, където сте изгубили детето, а вие потърсете на местата, на които предполагате, че детето може да се е „заплеснало“ – например щанд или магазин за играчки (ако сте в мол), при детските книжки в книжарница, щанд за сладолед или за сладкиши в супермаркет.

6. Ако сте на открито и в близост до детска площадка, а детето ви е под 6-7 години, задължително проверете там – много е вероятно да го намерите на люлката или на катерушката.

7. Ако детето ви се изгуби в парка или на улицата, първите стъпки са същите като на закрито – опитайте да го повикате, да му звъннете по телефона, уведомете полицай наблизо. Ако имате актуална снимка, покажете я на хората наоколо (ако сте в парка) или на минувачите (на улицата). Ако нямате снимка, дайте словесно описание на външния вид на детето. Същевременно, не изпускайте от поглед мястото, на което сте загубили хлапето си, за да не се разминете.

8. Ако детето ви е вече в училищна възраст, прибира се само и не е вкъщи в обичайния час, първо се опитайте да се свържете с него по телефона. Ако не успеете, започнете търсенето чрез всички възможни източници на информация – съученици, приятели, близки и роднини. Ако използвате социалните мрежи, правете го много внимателно и в краен случай, тъй като не се знае кой ще прочете информацията, която давате.

9. Ако в първите два или три часа от търсенето няма резултат, е време да позвъните на телефон 112. Вашият сигнал ще бъде регистриран и на него задължително трябва да се реагира. Много често специалистите подчертават, че при случаи на изчезнали деца първото денонощие е най-важно.

 

На какво трябва да научите детето си предварително, за да знае какво да прави, ако се загуби?

1. Психолозите съветват, да научим детето, ако се загуби да вика силно „Мамо, татко“. Така ще привлече вниманието на околните и това ще бъде ясен сигнал за тях, че се е изгубило.

2. Ако детето се загуби на закрито, човек в униформа може да му помогне – охрана, полицай, дори продавач или касиер. Научете го, че това са хората, на които трябва да сигнализира, ако загуби мама или татко.

3. Обяснете му, че ако наблизо няма човек в униформа, най-безопасно е да потърси помощ от майка с дете.

4. Ако детето се изгуби на открито трябва да знае в никакъв случай да не тръгва след непознат, който му предлага бонбони, шоколад, сладолед или играчки. Научете детето си да казва „не“, да отказва покани или молби за помощ от непознати хора.

5. Ако недобронамерен непознат хване детето ви за ръка и се опитва да го накара да върви след него, малкият човек трябва да вика. Много вероятно е наоколо да има хора, които да му помогнат и да се свържат с родителите му.

6. Ако детето се изгуби на непознато място – например в друг град по време на семейна ваканция, обяснете му, че трябва да търси обществена сграда – болница, аптека, магазин, училище. Трябва да му кажете и как да различава тези сгради от жилищните блокове, където не е препоръчително да влиза, защото не се знае на кого ще попадне.

7. Ще бъде много полезно, ако от време на време разигравате с детето си ситуация, в която то се е изгубило. Така ще разберете дали хлапето наистина знае как да реагира, дали е разбрало обясненията ви, дали може да извика силно и т.н.

 

Полезни съвети, които да помогнат в подобни ситуации

1. Научете детето си да казва имената и адреса си веднага, след като стане на възраст да може да го прави.

2. Добре е да знае и вашето пълно име, а в идеалния случай и телефонния ви номер (когато е на съответната възраст).

3. Настоявайте Вашето мъниче винаги да иска разрешение, за да се отдалечи от вас. Повтаряйте го често, особено когато посещавате с него оживени места с голямо струпване на хора.

4. Ако детето е по-голямо, вече ходи на училище, създайте му навик винаги да Ви информира къде отива. Ако бъде изненадващо поканено на гости от приятел или близък човек, непременно да ви се обади.

5. Ако детето е достатъчно голямо, за да има телефон, то той трябва винаги да е със заредена батерия и с включена локация.

6. Когато ви предстои посещаване на място с голям човекопоток и тълпи от хора, с по-големите деца може да уговорите за място, на което да се срещнете, ако се изгубите в навалицата – например пред първата каса в киното на мола, при фризера със сладолед в голям хипермаркет, при елхата на Коледния базар и др.

7. Винаги носете със себе си актуална снимка на сина си или дъщеря си – дигитална в телефона или портретна в портмонето. Това ще спести време и обяснения как изглежда детето, които вие може дори да се затрудните да дадете заради паниката си.

 

И накрая – когато намерите детето си…

Разбира се, пожелаваме на всички, които изпаднат в описаните ситуации, положителната развръзка да дойде възможно най-бързо.

Когато намерите малкото си съкровище, не му се карайте, не го наказвайте, не се подавайте на лавината от емоции, която ви залива в момента. Помнете, че то също е сериозно уплашено и паниката, която е изпитало, със сигурност го е смутила страшно много. Поговорете с него за това, което се е случило, изслушайте какво има да Ви каже то, „сглобете историята“ заедно, обяснете му защо е станало така и как да не се повтаря тази ситуация. Ако е взело правилно решение, похвалете го.

И не забравяйте да го прегърнете, за да се почувства то отново сигурно и в безопасност.

 

Автор: Яна Атанасова

 

Вижте още:

14 начина да предпазим детето от недобронамерени непознати

Когато тя го удари

Ден без разходки и игри навън е загубен ден

Как да предпазим детето от заплахи в интернет?