14 начина да предпазим детето от недобронамерени непознати

В летните дни децата ни все по-често прекарват времето си навън. Те общуват, играят и се забавляват в парковете, на детските площадки и в междублоковите пространства. През това време родителите трудно успяват да проследят с поглед какво правят децата и да контролират поведението им. Навън обаче те могат да попаднат в ситуация с непознат за тях възрастен, която може да се окаже опасна.

По природа децата са доверчиви и приемат, че възрастните хора по презумция са добронамерени и сърдечни. Те виждат и приемат света като спокойно и сигурно място, където всички могат да бъдат приятели. За съжаление ние възрастните знаем, че това не е точно така и има хора, които могат да навредят умишлено на децата ни.

1. Родителите трябва да говорят с децата си за опасностите, с които те могат да се сблъскат дори от най-ранна възраст

Детето на шест месеца различава съвсем спокойно познатите от непознатите лица и често реагира с безпокойство, когато бива дадено в ръцете на човек, когото не познава. Родителите на най-малките не трябва да позволяват слабо познати или далечни приятели, а още по-малко – непознати хора, да докосват и общуват с бебето.

2. Използвайте приказни истории и игри, за да дадете пример

За да обясните на едно тригодишно дете защо трябва да бъде внимателно при общуването с непознати, можете да използвате приказки и кратки разказчета с герои. Например – разкажете приказката за червената шапчица. Малките деца по-лесно правят аналогии, когато информацията им бъде представена в достъпен вид – под формата на игра или разказ.

3. Не задължавайте детето да казва „Здравей“

Не е нужно да изисквате от детето винаги и на всеки да казва „Здравей”,  да се представя и сбогува с хора, които вижда за първи път, само защото вие ги познавате.

4. Наблюдавайте с кого общува и играе вашето дете

Ако имате възможност, прекарвайте част от времето си навън с детето, за да видите с кого общува и с кого играе. По-малките децата дръжте близо до себе си и наблюдавайте. При по-големите, опитайте се да научите повече за приятелите и заниманията им.

5. Научете детето да иска разрешение, преди да приеме лакомство

Обяснете на детето, че когато възрастен или по-голямо дете му предложи лакомство, то е необходимо да потърси разрешението ви, за да си вземе. Уверете своя син или дъщеря, че вие имате повече опит в това да преценявате хората и ако не одобрявате поведението на другия човек,  ще купите на своето това, което му бива предлагано или друго като алтернатива. Причините детето да не приема храна от непознати се свеждат основно до това, че не знаете дали в нея не се съдържат вещества, които да са вредни за него и да застрашават здравето му.

6. Научете децата да бъдат бдителни, дори и всичко да изглежда безобидно

Малките деца реагират с голямо въодушевление когато в близост се появи животинче – коте или кученце заедно с техния стопанин. Те по презумпция приемат, че щом човек е спечелил доверието на животно е добър и заслужава и тяхното доверие. Изследвания показват, че голяма част от децата тръгват с непознат, когато той води със себе си домашен любимец.

7. Обяснете на детето, че да откажеш помощ на непознат НЕ винаги е проява на лошо възпитание

Децата често изпитват неудобство и вина, ако възрастен ги помоли за помощ, а те откажат – например, детето се притеснява да откаже помощ, ако го попитат за някоя близка сграда или улица. Малчуганите често са склонни дори да заведат непознатия до съответното място, защото са научени ,че на човек в беда се помага. Обяснете им, че учтивостта е важна, но винаги трябва да поставяме собствената си безопасност на първо място.

8. Ако детето вече ходи само на училище, обясните, че трябва да се движи по тротоара в посока обратна на движението

Научете детето да се движи само по тротоара, и то – в посока, обратна на движението на колите. Така би могло да реагира по бързо, защото ще види спиращия и застрашаващ го автомобил, да избяга или да повика помощ.

9. Въведете си кодова фраза

Може би звучи вече прекалено крайно, но ако живеете в рисков район и смятате, че е налице повишена опасност за вашето дете, можете да помислите за кодова фраза, която само вие и детето ви да знаете. В случай на опасност, то може ви даде сигнал, че нещо не е наред. Често похитителите на деца принуждават жертвата си да се обади по телефона, за да каже на родителите си, че ще се забави например, за да си спечелят време.

10. Използвайте новите технологии

В днешно време почти всички деца в училищна възраст разполагат със смартфони. С услуга от оператора и инсталирано приложение можете да следите къде е детето във всеки един момент.  Можете да купите и часовник с SOS бутон за бързо набиране. Той позволява детето да се свърже с един от родителите, когато има нужда от помощ или се намира в опасна ситуация. Часовникът показва и местонахождението на детето.

11. Научете детето да не отваря вратата на непознати, когато не сте си у дома

Обяснете на детето си, че непознатият трябва се върне и да ви потърси по-късно, ако е необходимо да разговаря лично с вас. В случай, че на звънеца се позвъни, но навън сякаш няма никого, детето не бива да излиза, за да провери кой е.

12. Обърнете внимание с кого общува детето ви в чатове и социални мрежи

Повечето деца общуват чрез чатовете и в социалните мрежи. По-малките от тях трябва да знаят, че зад снимките и профилите могат да стоят съвсем различни хора от тези, за които се представят. Имайте доверие на детето си, но се интересувайте с кого то общува в интернет.

13. Бъдете внимателни с личната информация върху вещи и аксесоари

Напоследък са много популярни различните аксесоари с изписано на тях името на детето. Избягвайте да купувате гривни, синджирчета и етикетчета за ранички от този вид. Така давате силен жокер в ръцете на човек, който би могъл да навреди на детето. Той много по-лесно ще заговори и установи контакт с него, ако знае как се казва.

14. Уточнете с детето кои са местата, на които то не бива да ходи, когато е само

Всеки квартал има части, които възприемаме като опасни.  Повечето родители са убедени, че детето ще е в безопасност и няма да му се случи нищо лошо. Въпреки това обаче е необходимо да вземем необходимите мерки и да го научим да не се доверява на непознати хора, както и да избягва определени рискови места, ако е на възраст, в която вече излиза навън самостоятелно.

Автор: Теодора Пампулова
Детски психолог и координатор на Дружеството на психолозите в гр. Пловдив и региона

 

Вижте още:

Как да предпазим децата през горещите летни месеци

Оставете детето да отстоява себе си, когато е право! История от практиката:

Срамежливото дете

Как да възпитаме самостоятелно и уверено дете