Как да предпазим децата през горещите летни месеци

деца летни жеги

Ето какво е добре да знаят родителите относно претоплянето и грижите за детето през летните месеци.


Лятото е най-приятният сезон в годината, но крие потенциални рискове, особено за хората с хронични и сърдечно-съдови заболявания и деца в ранна възраст. Тогава влиянието на топлинния фактор и слънчевата енергия върху човешкото тяло е най-силно изразено. Повече грижи трябва да полагат в горещините и родителите на малки деца. Детският организъм има някои особености, които правят претоплянето му рисковано. Телесната повърхност на малкото дете е доста по-голяма спрямо теглото , отколкото при възрастните. Кожата му е богато кръвоснабдена , а терморегулаторните механизми са несъвършени.

Новородените в първите месеци имат недоразвити потни жлези и потенето, което е основен източник за охлаждане, при тях не работи. Децата имат повишена обмяна на веществата, което означава, че на тях им е доста по-топло, отколкото на нас, възрастните. Всичко това прави много лесно претоплянето и свързаните с него последствия.

При високите температури малкото дете отказва да се храни, става неспокойно и сънливо. Може да повръща и дори да повиши температурата си. Това са признаците на топлинния удар при децата. За да нямат проблеми важи златното правило: отнасяйте се към децата така, все едно вие сте на тяхно място.

Как да обличаме детето горещите летни дни:

Нека отчетем и факта, че в количката, под гюрука е още по-топло, затова като родители трябва да подбираме старателно детските дрешки в жегите. Те трябва да бъдат тънки, широки, памучни и със светли цветове, защото въздухът между тялото и дрехите е добър изолатор. Задължителна е светлата шапка с периферия, но само, когато детето е на открито. Шапка и лента за глава, поставени на дете в количка, само го затоплят допълнително.

В жегите спокойно можете да оставите малчуганите с голи ръчички и крачета, а когато спят да са завити само с тънка пелена. Времето и мястото за разходки също трябва да бъдат съобразени с горещото време. Не бива да излизате с детето в обедните часове, колкото и да търсите сенките по това време. Защото тогава температурите са твърде високи.

Стойте далеч от пътища и асфалтираните алеи, защото те са силно напечени и излъчват допълнителна топлина. Идеална е прохладата в парка и на сянка по градините. Но басейните не са подходящо място за бебетата, защото слънцето там е силно за нежната им кожа, дори и на сянка. А прекалено многото хора на тези места могат да доведат и до заразяване с вируси.

Децата до 1 г.,а най-добре до 3 г., не трябва да се пекат на слънце, защото рискът от изгаряния е голям. А е доказано също, че най-рисковият фактор за рак на кожата са изгарянията в детска възраст. Дългото стоене на слънце има отрицателен ефект за здравето, тъй като слънчевите лъчи потискат имунната система и това е една от причините за лесно заразяване с летни вируси.

Климатиците наистина осигуряват комфорт за малки и големи, те са предпочитани в горещите дни, но само при разлика 8 градуса между вътрешната и външна температури. Не забравяйте да почиствате редовно техните филтри. Запомнете, че идеалната напитка за горещините е водата. Винаги носете вода за детето – предлагайте му я дори и да няма желание за това. Тя е полезна и за вас.

Избягвайте газираните напитки при по-големите деца , защото те не задоволяват жаждата, а само я усилват. Ето и няколко практически съвета за жегата: опитайте се да намерите помощ, ако се чувствате замаян, отпаднал, неспокоен или изпитвате силна жажда и главоболие. Преместете се на хладно място възможно най-бързо и премерете телесната си температура. Пийте вода или плодови сокове, за да се рехидратирате. Починете си незабавно на хладно място и ако изпитвате болезнени спазми, най-често в краката, ръцете или корема, както се случва често при продължителни тренировки през горещините, пийте течности. Но, ако оплакванията продължат повече от час, потърсете лекарска помощ. Ако член от семейството ви е с гореща и суха кожа, с конвулсии или в безсъзнание, обадете се незабавно на лекар, или извикайте линейка, съветва д-р Красимира Златева.