Защо плаче бебето?

защо плаче бебето
Плачът е словото на бебето. С него то изказва своите  нужди, желания, неудобства и болки. Майката, чието сърце откликва за  всяка нотка от разнообразните нюанси на бебешкия плач, с времето се научава да разбира причините за него. Все пак, имайте предвид, че не бива да гледаме на бебешкия плач като на нещо страшно и опасно. При плач бебето вдишва дълбоко въздух, а това допринася за развитието на гръдния кош и белите дробове. Така че за здравoто бебе е от полза да плаче по 5-6 минути няколко пъти на ден. Какви обаче са най-честите причини, поради които бебчетата плачат и как да ги разпознаем?

Когато бебето е гладно

Вашето мъниче има естествен инстинкт да показва, че е дошло време за хранене и именно плачът е неговото изразно средство. При спазване на определения интервал от 3 часа за кърмене, бебето свиква на този  режим  и скоро  часовникът става излишен –  с изтичането на третия час то изплаква, известявайки на мама, че е време за кърмене. Ако не се задоволи веднага гладът, бебето започва да плаче по-настоятелно, за да повика своята майка.

Плач от колики

Много често кърмачето изплаква от колики. Неговото стомахче е силно претоварено, а от гледна точка на съотношението на своето тегло  то изяжда пет пъти повече от възрастния човек. Усилената  дейност на червата му води до колики. Ако неправилно изтълкувате този плач и решите, че той е от глад и дадете на бебето отново да суче само един час след като е било нахранено, се стига до порочен кръг – детето плаче от колики, а вие му давате още храна и с това усилвате коликите. Затова не бързайте със заключенията си. Бебето с колики започва изведнъж да плаче силно и свива крачета към стомахчето си, като коликите са най-силни обикновено в късните следобедни часове и вечер. Ще разпознаете коликите лесно по това, че бебето не е непрекъснато неспокойно, а само в определени часове, най-често привечер, а също и по характерното свиване на крачетата и внезапния плач.


Нужда от сън

Лесно се познава плачът на бебе, на което му се спи. То започва да хленчи, да затваря очи, а накрая да нервничи. Когато го оставите в леглото, то се успокоява и заспива. При някои бебета е нужно полюшкване или това да бъдат гушнати, за да преминат във фаза на сън.

Смяна на пелените и подсичане

В някои случаи с плача си бебето изразява своето недоволство от стегнатите пелени или необходимост да бъде преобуто и подсушено. Има бебета, които не понасят подмокрянето и плачат, докато мама не смени пелените с чисти и сухи. Желанието на вашето мъниче да бъде незабавно преобуто и неговия плач обаче могат да са следствие и на подсичане. От подсичане могат да страдат всички гънки по бебешкото телце, тъй като там кожата е изключително чувствителна и нежна, но най-често подсичането се наблюдава на гънките на дупето, в следствие на замърсяването и запарването. В тези случаи кремът против подсичене е добър помощник, като той може да бъде използван, както при остри състояния, така и като превантивна мярка.

Никнене на зъбки

Първото зъбче обикновено пробива, когато бебетата са между 4 и 6 месечна възраст. При някои деца никненето на зъбите е безболезнено, но при други е процес, свързан с болка и промени в храненето и съня. Плачът на бебето в следствие на никнещи зъбки често е съпроводен с обилно слюноотделяне, подути и болезнени на докосване венци, отказ от храна, лапане на всякакви предмети и проблеми със съня. В такива случаи добра работа вършат изстудени играчки, които бебето да захапва, както и гел за никнещи зъбки. Важно е обаче гелчето да съдържа натурални съставки и да е без лидокаин, който не е подходящ за честа употреба.

Бебето иска компания

Възможно е бебето да плаче много често поради нужда от компания и вашето присъствие. Като нищо ще забележите, че вашият мъник надава вик, щом ги оставите на леглото или веднага щом напуснете стаята. И тук едва ли има универсално правило за това как трябва да действаме и всяка майка трябва да изгради своя индивидуален подход според нуждите на своето бебе, както и своите собствени.

Претопляне и жажда

В летните горещини бебето може да плаче от претопляне и жажда, особено, ако не го облечете по-леко. Ако предложите на такова дете вода, то се успокоява. Не забравяйте обаче да го разсъблечете. Иначе претоплянето може да доведе до повишаване на телесната температура и до ненужни кожни проблеми и дехидратация.