Бебешки колики – какви са симптомите и как да ги облекчим

колики1

Как да разпознаем коликите?


Коликите представляват болезнени спазми при новородените. Бебето с колики започва изведнъж да плаче силно и свива крачета към стомахчето си, като коликите са най-силни обикновено в късните следобедни часове и вечер. Коремчето на бебе с колики е подуто и твърдо. Ще разпознаете коликите лесно по това, че бебето не е непрекъснато неспокойно, а само в определени часове, най-често привечер, а също и по характерното свиване на крачетата и внезапния плач. Понякога майките се чудят дали бебето не е гладно, но при глад плачът се засилва постепенно като първоначално започва с мрънкане. Плачът от колики е типичен сигнал за болка – бебето изведнъж започва да плаче силно, като преди това е било съвсем спокойно.

Около 25% от новородените страдат от колики, като  симптомите обикновено започват през първите седмици от живота на бебето и са най-силно изразени към 6 седмица. Краят на бебешките колики обикновено настъпва в края на третия месец.

Какво предизвиква коликите?

Незряла храносмилателна система

Новородените имат все още недоразвита храносмилателна система, която тепърва се учи да преработва храна. Мускулите на стомаха все още не поддържат постоянен ритъм, чрез който да придвижват храната през храносмилателния тракт и така в малките стомахчета остава заседнал въздух, който причинява дискомфорт и болка.

Поглъщане на въздух при сучене

Коликите може да бъдат причинени от модела на сучене. Някои бебета сучат „лакомо” като шумно и бързо поемат млякото от гърдата или шишето. При този модел на сучене заедно с млякото бебето поглъща и много въздух, който причинява дискомфорт и болка в стомахчето.

Ранно захранване с пюре или сок

Повод за колики може да е ранното захранване с твърди храни. Световната Здравна Организация препоръчва изключително кърмене до 6 месечна възраст. У нас обаче, все още много педиатри практикуват ранно захранване, като въвеждат в менюто на бебето сок или плодово пюре понякога на възраст дори по-малка от 4 месеца. През първите месеци от живота на бебето храносмилателната му система е все още неподготвена за твърди храни или сок и ранното захранване може да доведе до поява на стомашни колики, диария, повръщане или обрив. Плодовият сок от мнозина не се счита за твърда храна, но бъдете особено внимателни с него, тъй като макар и течен, сокът има високо киселинно съдържание и най-лесно от всички храни може да раздразни нежния бебешки стомах, свикнал до този момент единствено с майчиното мляко. Голям е броят на децата, захранени рано, които непосредствено след захранването или в по-късна детска възраст страдат от стомашни проблеми или алергии.

Как да облекчим коликите?колики масаж

Съществуват множество медикаменти за облекчаване на бебешки колики, но преди да предложите на бебето някой от тях, преценете плюсовете и минусите от подобна терапия. Всеки медикамент, дори и най-безобидните съдържат химически съставки, които оказват вредно влияние върху организма, особено, когато става дума за новородено, което в първите месеци от живота си е силно чувствително към всяко едно външно въздействие, което липсва в естествената среда за развитие на човешките бебета. През първите седмици от живота на бебето всички негови органи и системи се развиват много бързо. Всяко химическо вмешателство в този процес на развитие би могъл да доведе до неочаквани странични реакции, някои от които ще се проявят не веднага, а с след време. За това, преди да посегнете към лекарства за борба с коликите, опитайте множеството естествени и напълно безвредни методи в тази насока:

 1. Нежно вземете бебето на ръце в изправена позиция с коремче, допряно в тялото ви

Когато бебето плаче и свива крачета в болезнени спазми, вземете го на ръце в изправена позиция с лице към вас, така че неговото коремче да бъде допряно до стомаха Ви. Топлината на тялото ви, усещането, че не е само и изправената позиция на бебето ще облекчат коликите. Разходете се из стаята като държите бебето в тази позиция. Важно е добре да обгръщате бебето, за да се почувства то уютно и в безопасност, а също и да сте спокойни и в добро настроение. Ако самите вие сте нервни и неспокойни, няма да успеете да успокоите и бебето. То усеща и се влияе от вашето настроение. Така че, усмихнете се и нежно обгърнете мъничето и го долепете до тялото си. Ако този метод дава резултат бихте могли да поставите поставите в слинг в изправен позиция с лице към вас и да го носите така в часовете, в които страда от колики.

 1. Създайте за бебето топла и уютна среда

Когато бебето е много неспокойно, опитайте да наподобите уюта на майчината утроба – изгасете силното осветление и останете на тъмно или на приглушена светлина, вземете бебето в ръце и нежно го притиснете към себе си като го обхванете цялото с ръце или в слинг.  При стомашни колики бебето се чувства най-добре, когато е на топло и закътано уютно място – като в утроба. За това допирът до майчиното (или бащино тяло), увито в нежно одеалце или поставянето в слинг, ще накарат мъничето да се почувства по-добре. Най-удобно за бебето е вертикалната позиция, която подпомага перисталтиката.

 1. Поставете бебето легнало по корем върху скута си или върху леглото и нежно масажирайте гръбчето му

За да даде резултат този метод също трябва да бъде съпроводен със спокойно и нежно отношение от страна на родителя. Докато масажирате гръбчето на бебето може да му попеете или да му разкажете нещо. Спокойният и нежен тон на гласа ви действат успокоително на бебето.

 1. Масаж

Масажирайте по посока на часовниковата стрелка коремчето в областта около пъпчето. Особено полезен е масажът 20-30 минути преди хранене. Можете да капнете на дланите си по 1 капка масло от майорана, благородна лайка или мандарина. При вдишване тези масла предизвикват успокояване на червата и стомаха.

 1. Люлейте бебето – на ръце, в люлка или в кошчето за кола.колики4

Люлеенето още от хилядолетия е действало успокоително на бебетата. Попейте нежно на бебето, докато го люлеете. Важно е самите вие да сте спокойни.

 1. Шумът от някои уреди успокоява неспокойното бебе

Когато бебето е неспокойно често уредите, които издават монотонни повтарящи се звуци действат успокоително като например пералня, сешоар, прахосмукачка или двигателят на кола.

 1. Покажете на бебето интересни цветни предмети

Ярките цветове и разнообразни форми привличат вниманието на бебето и може да го отклонят от стомашния дискомфорт. Опитайте да привлечете вниманието на бебето и да го заиграете. Ако е твърде разстроено и не проявява интерес, към това, което му показвате, вземете го на ръце и нежно го притиснете към себе си (виж точка 1 и 2).

 1. Внимавайте бебето да не поглъща много въздух при хранене

Ако кърмите, когато забележите, че бебето суче лакомо и шумно, за момент го отделете от гърдата и след това му предложете да засуче отново, като се постараете позицията за кърмене да бъде правилна и бебето да обхваща добре колкото може по-голяма част от ареолата в устичката си. Следете бебето да суче с правилни ритмични движения. Ако храните от шише, консултирайте се какъв биберон и с каква дупка е най-добре да ползвате за съответната възраст на детето, така че да минимизирате вероятността от поглъщане на въздух.

 1. Не прехранвайте бебето

Независимо дали кърмите или храните бебето с адаптирано мляко, когато бебето пусне гърдата или биберона и отдръпне главичка не настоявайте да продължи с храненето. Преяждането ще увеличи стомашния дискомфорт.

 1. Ако кърмите, променете храненето си

Ако кърмите, ограничете временно от вашето меню трудно смилаемите и трудно усвоими храни като прясно мляко, яйца, фъстъци, цитруси, бобови и зелеви храни и др., газирани напитки, храни с голяма концентрация на консерванти и изкуствени съставки, както и храните със съдържание на кофеин като шоколад и кафе. Вместо тях наблегнете на леки храни и успокояващи билки и подправки (джинджифил, кимион, анасон, мащерка, копър и лайка).

 1. Ако храните с адаптирано мляко, изберете най-подходящия вид мляко

Поговорете с педиатъра си дали не е уместно да преминете към друг вид бебешко мляко.

 1. Оригвайте бебето редовно след хранене

Това става най-лесно като вдигнете бебето в изправена позиция така, че стомахчето му да дойде на нивото на рамото ви и леко масажирайте гръбчето.

 1. Ако кърмите, не бързайте да отделите бебето от гърдата, преди самото то да даде знак, че се е нахранило

Ако кърмите, дайте на бебето достатъчно време да приеме същинското мляко (отделяно от гърдата след първите няколко минути на кърменето). Ако прекалено бързо прекратите кърменето или предложите на бебето другата гърда, то може да заспи, но всъщност се е нахранило единствено с първото мляко (което е с ниско маслено съдържание). Без наличието на същинското мляко първото мляко бързо преминава от стомаха в червата. Лактозата (млечната захар) в него ферментира там и се образуват газове. Ако имате повече мляко, кърмете бебето само от едната си гърда на едно хранене. Новородените често нямат сили да сучат продължително и се изморяват и заспиват. Внимателно събуждайте бебето и го приканвайте да продължи да суче, докато се нахрани. В началото едно кърмене може да продължи близо час – това е нормално при новородените. Колкото повече пораства бебето, толкова по-бързо и сръчно ще суче. Така че имайте търпение. Скоро кърменето ще ви отнема не повече от 10 мин., сега обаче имайте търпение и насърчавайте бебето да се храни пълноценно.

 1. Запазете спокойствие

Ако бебето е неспокойно през голяма част от денонощието, сигурно сте изтощени в опитите си да го успокоите.  В подобни моменти е трудно да изглеждате спокойни и мили и към бебето. Ако усещате, че самите вие сте разстроени или изморени, по-добре помолете за малко някой друг да остане при бебето, а вие се опитайте да починете и да се разсеете. Нервната и изтощена майка не е способна да успокои бебето. В подобно състояние вие му предавате допълнително вашата собствена нервност, защото то усеща, всяко ваше настроение и се влияе от него. Не забравяйте, че имате едно прекрасно бебе, което много скоро ще се отърве от коликите и ще замени плача с усмивка. Починете малко и след това се върнете с нови сили и прегърнете нежно бебето си и му покажете, че изпитвате безкрайна любов и нежност към него, колкото и да плаче. Само така ще успеете да го успокоите.

 

 1. Билколечение

Посъветвайте се с педиатър, преди да ползвате билки. Най-добре е бебето да не приема други храни и течности освен кърма преди навършване на 6 месеца. Опитайте да приемате Вие билки, които облекчават стомаха. През кърмата тези билки достигат и до бебето. Ако коликите на бебето са силни и не се облекчават от нищо от изложеното по-горе, може да опитате да давате на бебето преди всяко хранене малко топъл билков чай от чашка или с лъжичка на малки глътки. Джинджифил, копър, лайка и анасон предпазват от болезнени спазми, които са вероятните причини за коликите. Не надвишавайте дозата от четвърт чаша дневно.

 1. Хомеопатия

Изброяваме хомеопатията тук на последно място, но е всъщност на едно от първите места по значимост, що се отнася до здравословни и поведенчески проблеми при бебето. При силни колики, преди да прибегнете към медикаменти, заведете бебето при лекар хомеопат. Хомеопатията е нежна щадяща медицина, подходяща и за най-малките. Безопасно можете да облекчите симптомите на бебето с естествени хомеопатични препарати. Не прибягвайте обаче към самолечение. Това, че на едно бебе е помогнало дадено хомеопатично средство не означава, че ще помогне и на вашето. Напротив, при вас ефектът може да е обратен, тъй като хомеопатичното лечение се базира на широк спектър от индивидуални особености и за да получите желания резултат е нужно специалист хомеопат да прецени кое е подходящото хомеопатично средство за конкретния случай. Винаги, когато смятате, че нещо не е наред и не можете да помогнете на бебето с естествените средства, които природата е дала на майката – кърмене, гушкане и нежност, то първото нещо, което е добре да направите е да се консултирате с класически хомеопат. Така ще бъдете спокойни, че проблемите на бебето ще се решат бързо и лесно, без опасност от странични реакции и увреждания, каквито винаги има, ако лекувате бебето с лекарства.

Автор: Нели Василева-Стефанова

Психолог – специалист по ранно детско развитие

http://babysling-bg.com

Вижте още:

Как да стимулираме интелектуалното развитие на бебето

Звуците, които успокояват плачещото бебе

Хомеопатия при болезнено никнене на зъби

Витамин D и значението му за здравето на бебето